kAs-09 Opublikowano 4 Maja 2021 Opublikowano 4 Maja 2021 Gdy zrzucam przerzutkę tylną w dół to łańcuch mocno wali o koronki. Najmocniej jak zrzucam na najmniejsza zębatkę z tyłu. Jak to ustawić, żeby było delikatniej. Luzuję linkę ale dalej to samo....
kafarek96 Opublikowano 20 Maja 2021 Opublikowano 20 Maja 2021 Sprawdzałeś czy masz prosty hak? Ewentualnie do kontroli zakres pracy przerzutki max/min.
kAs-09 Opublikowano 20 Maja 2021 Autor Opublikowano 20 Maja 2021 Sprawdzałeś czy masz prosty hak? Ewentualnie do kontroli zakres pracy przerzutki max/min.No właśnie jak jest prosty i śruby regulacyjne są ustawione prawidłowo. Może być problem z naciągiem linki? Z tymże jak zaczynam regulować naciąg linki to przerzutka mi się rozregulowuje...
kafarek96 Opublikowano 20 Maja 2021 Opublikowano 20 Maja 2021 Godzinę temu, kAs-09 napisał: ... "Z tymże jak zaczynam regulować naciąg linki to przerzutka mi się rozregulowuje" Kiedy wymieniałeś linkę z pancerzem? Może być problem z zastała linka w pancerzu, a sam pancerz uszkodzony/zardzewiały. Tez druga sprawa czy poprawnie jest ustawiona odległość górnego kółka od kasety.
kAs-09 Opublikowano 20 Maja 2021 Autor Opublikowano 20 Maja 2021 Linka jest w porządku. Pancerze też...W serwisie powiedział mi gościu, że tak ma być. Nigdy tak nie miałem a przełożenie na trzech najmniejszych zębatkach z tyłu słychać z 30 metrów więc raczej to tak ma nie być..Przerzutka to Shimano 105
kafarek96 Opublikowano 22 Maja 2021 Opublikowano 22 Maja 2021 @kAs-09 to ostatnia diagnoza "online" to może łańcuch za krótki/długi
grzegorz75jan Opublikowano 6 Czerwca 2021 Opublikowano 6 Czerwca 2021 @kAs-09 Zostało jak było czy coś się zmieniło. U mnie od nowości podobne zjawisko. Im mniejsza koronka tym większy huk. Przerzutka Deore RD-M610 (długość wózka, nie wiem. Średni lub długi). Kaseta CS-HG50-10 (11-13-15-17-19-21-24-28-32-36T). Manetka Deore SL-M610-R. Rower z 2017r i przejechane ledwo około 2000 km w większości komfortowych warunkach bez ciśnięcia.
kAs-09 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2021 [mention=5265]kAs-09[/mention] Zostało jak było czy coś się zmieniło. U mnie od nowości podobne zjawisko. Im mniejsza koronka tym większy huk. Przerzutka Deore RD-M610 (długość wózka, nie wiem. Średni lub długi). Kaseta CS-HG50-10 (11-13-15-17-19-21-24-28-32-36T). Manetka Deore SL-M610-R. Rower z 2017r i przejechane ledwo około 2000 km w większości komfortowych warunkach bez ciśnięcia.Oddałem do serwisu. W serwisie stwierdzili że to jest normalne i tak to ma być. Pytałem się jeszcze sąsiada który dużo jeździ na rowerze i też mówił że to jest normalne ...
grzegorz75jan Opublikowano 7 Czerwca 2021 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Może taki urok tych nowych konstrukcji, nawet najprostszego systemu Shadow i konstrukcji kaset. Wczoraj z ciekawości bo na przestałem zwracać na to uwagę (przyzwyczajenie) przejechałem się kawałek (za chwile zaczęło padać). Jestem świeżo po gruntowniejszym czyszczeniu napędu (demontaż kasety, korby na pojedyncze tarcze) i przez moment wydawało mi się cicho. Gdy przestałem się na tym koncentrować znów wrócił ten odgłos. Gdyby znikł to by mi go trochę brakowało. Do serwisu nie oddawałem. Sam nic nie regulowałem bo to po wielu latach dla mnie nowość względem sprzętów z przed 20 lat a mógłbym stracić dużo czasu i nerwów a przełożenia zmieniają się prawidłowo.
Rekomendowane odpowiedzi