kotlar Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 Apropo stojaka z Juli który użytkuje od 2 lat. Sprawdza się super. Rower stabilny nic jak narazie nie odpadło. Wprowadziłem mały tuning. Czerwone gumowe końcówki z chwytu stojaka lubiły się zsuwać więc ze starej dętki wyciąłem takie kondomy jak na załączonym zdjęciu. Dzięki temu gumowe końcówki już nie spadają a ściskana rama roweru jest dodatkowo chroniona przez dętkę:) 4 1
Salon Opublikowano 20 Grudnia 2020 Opublikowano 20 Grudnia 2020 a jak sie ma używanie takiego stojaka (np z Lidla) do rowerów karbonowych ? Można czy tak nie za bardzo ?
Accent_Szaj Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 W dniu 20.12.2020 o 22:18, Salon napisał: Można czy tak nie za bardzo ? Ja używałem. Jak najmniejszy nacisk i tyle. Jak potrzebuję obrócić to łapię za sztyce
Brute4C Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 Mam mało miejsca w mieszkaniu i aktualnie trzy rowery, chciałbym ten stojak wykorzystywać też jako uchwyt na rower. Miałoby to wyglądać tak, że jeden rower stoi od ściany, przy nim stojak, a z drugiej strony drugi rower. No i teraz najważniejsza kwestia, czy stojak da się na tyle podnieść, żeby rower w nim zamontowany mógł wisieć nad rowerami pod spodem. Koła muszą być na wysokości minimum 100cm, żeby przeszyły nad kierownicą i siodłem. Nie musi być super stabilnie, byle by się samo nie przewróciło, bo na takiej wysokości nie mam zamiaru roweru serwisować. Po prostu nie mogę w wynajmowanym mieszkaniu nic do ściany przykręcić i dlatego kombinuję. Czyli najprościej rzecz ujmując, pod rowerem na maksymalnie wysuniętym stojaku zmieści się drugi rower?
Frost Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 Na stojaku z Juli da się to zrobić ale sam stojak zajmuje trochę miejsca. Najlepiej byłoby coś wyspawać lub zamówić u spawacza pod wymiar.
Brute4C Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 Jak pomierzyłem, to i tak słabo to wygląda. Chyba muszę coś innego wymyślić.
eathan Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 Używam stojaka z 4 rozkładanymi nogami (coś jak ten z lidla/juli). Niestety zajmuje to bardzo dużo miejsca i jest problem, bo mam wąskie pomieszczenie, w którym serwisuje rower. Rozstawiam się na zewnątrz i za każdym razem jak coś zacznę to muszę skończyć. Nie mogę zostawić roboty w trakcie i np. dokończyć następnego dnia. Dlatego szukam stojaka, który będą mógł ustawić blisko ściany. Dzięki temu w wąskim pomieszczeniu będę mógł się rozstawić na dłużej. Moją uwagę przyciągnęły stojaki w z podstawą na planie trójkąta. Jest kilku producentów, którzy mają tego typu rozwiązania. Jednak ceny są poza budżetem. Znalazłem na Ali coś takiego => https://pl.aliexpress.com/item/32870196626.html Wygląda jak rozwiązania z Bike Hand. Głowica wygląd na taką co pozwoli rower ustawić pod kątem i nie będzie się obracać. Całość wygląda ciekawie jest bardzo podobne do tego co ma Bike Hand. Różnice tyczy się właściwie profilu rur (Bike Hand ma przetłoczenie, które zabezpiecza przez obracaniem). Cena wydaje się ciekawa - ok 300 zł z dostawą w 3 dni z Polski. Pytanie czy ktoś z Was miał styczność z tym stojakiem? PS Rozwiązania mocowane do ściany/blatu odpadają. Nie chcę być trwale przywiązany do jednego miejsca.
CoolBreeze Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 Jak masz mało miejsca a masz możliwość być blisko ściany, to możesz rozważyć taki model stojaka:Stojak Serwisowy do Obsługi Rowerów Vorel 77715 https://g.co/kgs/s5bZV8 U mnie się sprawdza zarówno pod ścianą jak i na środku pomieszczenia. 1
eathan Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 @CoolBreeze dzięki! Widziałem ten stojak. Jednak sam patent blokowania obrotu głowicy trochę mnie przeraża. Z tych lidlowych / julowych słabo to się trzyma i trzeba ogromu siły, aby dokręcić te śruby. Masz jakieś doświadczenia z tym konkretnym stojakiem?
CoolBreeze Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 Mam tego Vorel'a. Jest bardzo stabilny. O lekkiej niedogodności jeśli chodzi o jego używanie napisałem kilka postów wyżej. Ale i tak jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż w stojaku z Lidla.Cirvit'a kupiłem w czwartek. Tak trochę z ciekawości i może jako taką bardziej mobilną wersję. Ale regulacja, o której piszemy mnie zniechęciła. Wolę wielowypust Vorel'a. Stojak z Lidla wraca do sklepu. 1
eathan Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 O widzisz! Nie zauważyłem, że to na wielowypust. To zupełnie zmienia postać rzeczy!
CoolBreeze Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 Oj, bardzo ułatwia to życie, choć sam mechanizm mógłby być obsługiwany jakąś dźwignią. Wczoraj walczyłem z Lidlową śrubą i mimo, ze "ręcznie" było na maksa, to i tak nie trzymało solidnie - ramię powoli się obracało. * - właśnie urodził mi się pomysł na moda w Vorel'u
eathan Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 Jaki pomysł? Boj a właśnie kombinowałem nad wymianę tej śruby w stojaku który mam obecnie. Rączka która tam jest nie pozwala na solidnie dociągnięcie tego patentu albo mam za słabę łapę
mataman Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 Ja ostatnio kupiłem taki https://allegro.pl/oferta/stojak-serwisowy-do-rowerow-naprawczy-rowerowy-10468229649Sprawdza się znakomicie i jest bardzo stabilny.
Frost Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 140 zł za stojak z uchwytem pod support? Bez sensu całkowicie.
mataman Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 A co takiego bez sensu jest w nim? Bo dla mnie wielkość i stabilność ma jak najbardziej sens.Bez sensu jest wielki pająk jak ten z Lidla.
Frost Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 Uchwyt, a w zasadzie nie uchwyt tylko podpórka pod support. Nie ma absolutnie żadnego argumentu za jego wyborem w porównaniu do każdego innego stojaka serwisowego. Nie wyobrażam sobie rozłożenia i złożenia roweru na tym. To znaczy można, tylko po co się tak męczyć kiedy są dostępne w podobnej cenie lepsze i bardziej funkcjonalne? Stojak z Lidla/Julii to kawał sprzętu, można ciężki rower utrzymać na czterech łapach i normalne, że nie jest dla wszystkich, zwłaszcza jeśli ktoś planuje rozkładać go w mieszkaniu.
mataman Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 Przecież tam mocujesz ramę do stojaka zapięciem. Chyba nie myślałeś że tylko kładziesz rower na tym stojaku?Podstawowym argumentem jest wielkość i wygoda pracy przy rowerze.
marcin2m Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Cześć, czy możecie polecić jakiś model który, po rozłożeniu można postawić przy ścianie (mam wąskie pomieszczenie i te lidlowo, julowe są za duże).Głównie chodzi mi o konstrukcje typu ze zdjęcia.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
Chrismel Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Śmiało mogę polecić stojak o którym już wspominałem po zakupie: https://www.decathlon.pl/p/stojak-serwisowy-do-rowerow-elite-team/_/R-p-X8539657?mc=8539657 Może nie najtańszy ale za to solidny.
Maksiu79 Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 A ja od miesiąca mam takie coś: To nie to co stojak wolnostojący i ma ograniczenia jeśli chodzi o dostęp do roweru z obu stron (trzeba obracać rower) ale mnie wystarcza. Kosztował ok. 90 zł na Ali.
marcin2m Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Śmiało mogę polecić stojak o którym już wspominałem po zakupie: https://www.decathlon.pl/p/stojak-serwisowy-do-rowerow-elite-team/_/R-p-X8539657?mc=8539657 Może nie najtańszy ale za to solidny.Koniec końców zamówiłem ten z Jula. Ceny tych, które mi się podobają sięgają 400zł, nawet z Ali... a to już jak dla mnie przesada. BTW. Od środy jest w Aldi dostępny podobny w cenie 149zl.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
bombka Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Będziesz zadowolony, mam już trzeci rok i naprawdę stojak spisuje się bardzo dobrze.
Wojtal Opublikowano 4 Maja 2021 Opublikowano 4 Maja 2021 Witam jaki stojak do roweru polecacie? zależy mi na takim abym mógł go przymocować do ramy wiadomo. Chciałbym wydać nie więcej niż 200 zł chyba że warto trochę dołożyć i cieszyć się lepszym stojakiem . czekam na wasze propozycje.
Dmitrij Opublikowano 6 Maja 2021 Opublikowano 6 Maja 2021 (edytowane) Który, waszym zdaniem, jest lepszy? Jula czy ten Vorel z Yato? Czy inny? Albo warto się wykosztować na Elite z Decathlonu? Do regulacji, czyszczenia rowerów (swój, żony, wnuków) na własnym podwórku. Miejsca nie brak. Edytowane 6 Maja 2021 przez Dmitrij
Rekomendowane odpowiedzi