Skocz do zawartości

Pytanie o alternatywę hamulca dla XT 8120 i częściowe rozwiązanie problemu puchnących klamek

rd5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

miałem swego czasu wojnę z hamulcami XT, którą opisywałem na forum. Wymiana nic nie dała ale częściowo zadziałał patent z anglojęzycznych forów. Otóż kanaliki w klamce serii 8100 są stosunkowo wąskie i standardowy olej 10W z trudem się przeciska. Rozwiązaniem problemu jest zalanie układu olejem do amortyzatora motocyklowego Putoline 2.5W. Po zalaniu jesienią problem zniknął do zimy, na mrozie wraca choć nie tak jak na oryginalnym Shimano.

Hamulce są sprawne ale nie chce mi się już z nimi męczyć, może macie pomysł na alternatywę? Myślałem o zakupie kompletu Magura MT7 pro lub wymiany samych klamek na SLX.

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany moimi XT to są do wzięcia.

Pozdrawiam

Rd

Opublikowano

Nie wiem co to za wojna i o co chodzi ale czemu nie chcesz użyć oryginalnego płynu Shimano albo Magura? Olej do hamulców musi być lekki. Swego czasu modnym patentem był olej LHM stosowany do zawieszeń hydropneumatycznych citroena. Używałem tego kilka sezonów i było ok. Także w zimie.  Choć dało się wyczuć że klamka była nieco bardziej zamulona niż na oryginalnym oleju. 

Klamki to był jakiś slx - model z roku 2008 czy 2009

Opublikowano

Mój rower i hamulce znają prawie wszystkie serwisy w Warszawie :) Najpierw było co najmniej kilkanaście prób z wadliwymi Guide RS, później zmiana na Shimano 8120 i kolejne kilkanaście przelewań na oryginalnym oleju, w tym w autoryzowanym serwisie Shimano. Klamka po krótkiej jeździe i paru naciśnięciach puchła do końca. W internecie wyczytałem, że kanaliki w klamce są za wąskie i przez to olej ma problem z powrotem, zalanie olejem 2,5W w 99% pomogło pod warunkiem, że jest dobra pogoda, na mrozie olej dalej gęstnieje i problem w niewielkim stopniu powraca. Problem nie występował gdy na chwile zamieniłem klamkę na jakąś tanią pozagrupową poziomu Alivio. Szukam teraz alternatywy co dalej robić i zastawiam się nad zmianą klamki (jeździłem na hamulcach SLX, problem nie występował) lub hamulców na MT7 pro stąd szukam opinii.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sorki, ale nie zgadzam się z tobą.

Mam te heble od 2lat i są świetne. Nie mam absolutnie żadnego problemu z klamkami.

Ps. Możesz poczytać sobie poradnik i stosować się do rad w nim zawartych. Powinny zatrzymywać rower w miejscu

Opublikowano
15 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Mam te heble od 2lat i są świetne

Nie jest wyluczone, że w pewnym momencie Shimano wprowadziło jakąś nie do końca przemyślaną zmianę/modyfikację...

Opublikowano

Stawiam na to samo. Moje XT dzialaja kompletnie inaczej niż SLX. Bardzo dużo info na temat tych problemów można znaleźć na forach anglojezycznych. Myślę, że po części brak tematu w Polsce wynika z tego, że zwyczajnie nie sprzedano ich wystarczająco dużo u nas. Oczywiście w porównaniu np. do Stanów.

Opublikowano

Mam M8120+M8100 kupione na przed grudniem 2020r., zakładałem sam, odpowietrzałem dwukrotnie na oryginalnym oleju Shimano i nic nie puchnie nawet przy długich zjazdach w dół na hamulcu.

Opublikowano

Juz zaczynam myslec, ze moze przewod sie blokuje/sciska gdzies w srodku ramy. To byla jedna z moich teorii.