taki_jeden Opublikowano 2 Maja 2021 Opublikowano 2 Maja 2021 (edytowane) Czy kojarzy ktoś może czy są jakieś godne polecenia batony energetyczne dedykowane diabetykom ? Wyszukując w googlach znaleźć można tego sporo, ale wczytując się w skład wychodzi na to że sama chemia .... Edytowane 2 Maja 2021 przez taki_jeden
budyn czekoladowy Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Nie pomogę w sensie odpowiedzi wprost na Twoje pytanie, ale podpowiem: sam rób batony dla siebie. Jest fun, jest pewność co do zawartości i możliwość eksperymentowania ze smakami. Przepisów w necie trochę jest. Ja np. robię sam batony białkowo-węglowe (Ale nie dla diabetyków).
taki_jeden Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Opublikowano 3 Maja 2021 Tak też właśnie robię ale nie zawsze mi się chce lub zapomnę uzupełnić zapas na czas.
Ishrafil Opublikowano 26 Czerwca 2021 Opublikowano 26 Czerwca 2021 (edytowane) Ja osobiście wole posilać się bułkami lub kanapkami, tak jak napisałeś większość tych batoników to chemia i cukier, tak jak izotoniki woda z cukrem, a ja nie spożywam cukru w ogóle, a przed jazdą bardzo dobrze u mnie sprawdza się jedzenie ciemnego pieczywa, jest wolniej trawione więc i energię wolniej nam uwalnia, co starcza na dłużej, czasami 3 kanapki przed jazdą wystarcza mi na jazdę ok 60-80km, wtedy tylko wodę zabieram, w trakcie jazdy białe pieczywo, szybciej trawione więc szybciej dostarcza energię. Edytowane 26 Czerwca 2021 przez Ishrafil
Krystiano Opublikowano 28 Czerwca 2021 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Ja robię sporą porcję batonów i każdy osobno zapakowany w folię spożywczą trafia do zamrażalnika. Od dawna nie kupuję już gotowych rozwiązań. Na większość wycieczek krótkich (do 50km) nie biorę wgl batonów. Ale głównie u mnie źródłem jest tłuszcz a węgle jadą z bidonu. Dopiero przy wyższej intensywności i trasach 100km wspomagam się jedzeniem stałym;)
Rekomendowane odpowiedzi