Skocz do zawartości

Wyprawowy do 6000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów!

Szukam porad przy wyborze roweru wyprawowego w podanym budżecie. Nie szukam gravela pod bikepacking. Solidny wyprawowy rower którym będzie można pojechać na pare miesięcy z sakwami, z barankiem dla wygody

Opublikowano

Wie ktoś może dlaczego trek520 przez producenta sprzedawany jest za 1750$ a w Polsce za 7500?

Opublikowano

@Laiknie ma sensu tego tak analizować, cła, podatki i inne duperele zawsze powodują wyższą cenę w PL. Dodatkowo jak już cenę producencka sprawdzasz to poszukają takiej w €, pewnie tez będzie 1750 niestety.  

KonradTrek800
Opublikowano

Jest sens analizować. Chore ceny w Polsce wynikają z kosmicznego VAT23%! Koleja sprawa to zbędni pośrednicy narzucjlajacy marżę. W USA jeden sklep w dużym mieście sprzedaje rocznie więcej rowerów niż cała polska dystrybucja Treka czy innej marki! Wolumen sprzedaży w Polsce jest śmiesznie niski a tłumy ludzi chcą się przy tym wykarmić. Niestety dla małych sklepów, stety dla klientów szybko przyjdą czasy gdzie ponad 50% sprzedaży będzie przez internet i ta sprzedaż będzie kontrolowana bezposrednio przez producenta. Zostaną wyłącznie duże salony w największych miastach dla klientów VIP kupujących rowery powyżej 10000zł. Małe punkty powinny dostać kasę za przygotowanie roweru do wydania np 200zł i tyle. Muszą utrzymać się wyłącznie z obsługi serwisowej. Dlatego nie ma żadnego wytłumaczenia dla wyższych cen w Polsce niż UK czy USA.

Opublikowano

No i co Ci ta analiza daje?

KonradTrek800
Opublikowano

To, że nie godzę się na taką politykę i kupuję jak najbliżej źródła, czyli poza PL.

Opublikowano

A możesz podać jakiś przykład jak to robisz? Jak kupowałem rower to szukałem różnych ofert, ale jak znajdowałem taniej to zazwyczaj poza unią, a wtedy idzie jeszcze cło i podatek więc ostatecznie nic nie dało się zaoszczędzić. 

KonradTrek800
Opublikowano

To co mogę wrzucić na firmę w DE jako sprzedaż międzywspólnotowa. Elektronika, szpeje rowerowe itp bezpośrednio w Chinach. No i w PL nigdy nie klikam na alledrogo bo to kolejne 10% prowizji dla monopolisty.
Edit.
Mając działalność i NIP EU możesz kupić rower w DE od razu w netto.

Opublikowano

A no to dla szarych etatowców niestety nieosiągalne zabiegi 😉 ale w sumie to chyba offtop robimy. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

a wracając do meritum - takie rzeczy znalazłem - co o nich sądzicie:

https://www.trekbikes.com/us/en_US/bikes/adventure-touring-bikes/520/520-grando/p/33474/?colorCode=bluedark

https://www.cannondalebikes.pl/o-marce/archiwum/2016-rowery-2016/cross-fitness/touring/touring-1

https://viventebikes.com/our-bikes/anatolia/ - tu jest problem z dostępnością - ktoś wie czy w Polsce (lub EU) da się jakoś dostać te rowery?

Edytowane przez Laik
KonradTrek800
Opublikowano

Zapomnij, że ktokolwiek w Polsce sprowadzi te rowery w tym roku. Szukaj tego co jest dostępne w PL i wklejaj linki to się coś doradzi.

• Lubię to! 1
Opublikowano

dzięki ale to są gravele a myślę raczej o touringu - na większe obciążenie - nie wiem w sumie co jest dostępne w PL teraz/w najbliższych miesiącach w stylu tych które wrzuciłem- ktoś coś?

KonradTrek800
Opublikowano

Przecież ten Decathlon 920 spełnia wszystkie wymagania dla wycieczkiwców. Jest genialny w tej cenie!

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Laik napisał:

dzięki ale to są gravele a myślę raczej o touringu - na większe obciążenie - nie wiem w sumie co jest dostępne w PL teraz/w najbliższych miesiącach w stylu tych które wrzuciłem- ktoś coś?o.

Wszystkie 3 to pełnoprawne rowery wyprawowe , z dużą ilością mocowań , marin przez wielu sprawdzony w boju , w niczym nie ustępują trekowi 520  , tamten dodatkowo ma aluminiowy widelec  , jakbym miał doplacac to lepiej wypada ten Riverside touring 920  , ogladnij jeszcze Rondo Bogan

Edytowane przez polmaj
Opublikowano (edytowane)

Ja dorzucę do listy Meridę Silex 400. Mocowań jest sporo, a geometria typowo pod długie dystanse - bardzo komfortowa. Zrobiłem na swojej 500km i jest to jak dotychczas najwygodniejszy rower na jakim jeździłem.  
I tak, to tez jest Gravel, ale nie widzę żadnych przeciwskazań aby wybrać właśnie gravela na wyprawy o ile nie ma sportowej geometrii. 

Edytowane przez Rebeliant86
Opublikowano

Nie jestem przekonany co do genialności tego 920 z "D". Po pierwsze aluminium. Po drugie - wewnętrzne prowadzenie linek (weź to wymień w polu bez narzędzi). Po trzecie - grupa napędowa. Wolałbym osobiście coś z napędem 9s. Tam praktycznie wszystko do wszystkiego pasuje więc nie będzie problemu z naprawą nawet w mniej cywilizowanych krajach. Także nowoczesne rozwiązania w takim rowerze wcale nie są na jego plus.

KonradTrek800
Opublikowano

Jeśli trzeba wymienić linkę na trasie a pancerz jest w ramie to bez problemu można wimienić jedno i drugie. 2x9 wg mnie może być bardziej problematyczne niż 1x11. Ta rama jest wzmacniana, pancerna. Poczytałem o tym bajku trochę. Gdybym wiedział, że coś takiego pojawi się w Deca w tej cenie to nie składałbym swojego Gravela na chińskim karbonie tylo kupił gotowego 920. Dal mnie ten rower nie ma wad, no może z oponami przesadzili bo 50-622 byłyby idealne.

Opublikowano
4 godziny temu, KonradTrek800 napisał:

2x9 wg mnie może być bardziej problematyczne niż 1x11.

Ja połamiesz przerzutkę w napędzie 9s i jesteś w mało cywilizowanym regionie to zdejmą Ci za 100 euro/usd używaną z jakiegoś innego roweru. Taką jaką akurat będą mieli, 9s, 8s, 7s - dowolną i pojedziesz. A weź wymień 11s na przykład w Indiach albo nawet w Maroku. I to jeszcze SRAM-a. Powodzenia :) Do tego ta hydraulika. Masz taśmę klejącą, drut, kombinerki i weź to napraw.

Zgodzę się że jako gravel to świetna maszyna. Do turystyki po środkowej europie, w tym Polsce, będzie się nadawał. W razie czego wyciągniesz komórkę, zadzwonisz po taxi kombi i za 30 min wiozą Cię do hotelu. Ale jako rower wyprawowy po prostu się nie nadaje.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Szczerze powiedziawszy to jak tak na to patrzysz to łatwiej będzie zabrać ze sobą zapasową przerzutkę -jaka by nie była 🙂 albo po prostu skuwacz i spinkę, i jak rozwalisz przerzutkę to zapniesz sobie łańcuch na sztywno na konkretnej zębatkę i też pojedziesz gdzieś naprawić.

Co do hamulców to decathlon ma też w ofercie hybrydowe TRP, wiec masz do samego zacisku linkę a dopiero zacisk pracuje hydraulicznie. 

Edytowane przez Rebeliant86
Opublikowano

Riverside to kozak w tej cenie , siodelko Brooks , hydraulika ,opony szerokie ale to schwalbe thunder burt jedna  z szybszych opon na rynku, wspomniany wyżej trek za praktycznie ta samą cenę to napęd 2x9 z tyłu bodajże alivio , rama stalowa widelec aluminiowy , być może prostota jest jego zaletą ale rowery konkurencji w takiej konfiguracji to 3500-4000 zł , ale może to doplata za kultowosc 

Opublikowano
19 minut temu, polmaj napisał:

to napęd 2x9

3x9

19 minut temu, polmaj napisał:

rowery konkurencji w takiej konfiguracji to 3500-4000

Podaj 1 przykład roweru z barankiem, kompletem bagażników, na stalowej ramie, z przyzwoitymi kołami w tej cenie.

Opublikowano

Dokupienie bagażników to groszowe sprawy , kola w tym treku też nie wyglądają za specjalnie , kupując np.Marina four corners , za różnice w cenie możesz kupić bagażniki i złożyć naprawdę dobre kola , rower się nie broni moim zdaniem , wiadomo gusta są różne i pewnie ma zwolenników , ja mając ten budżet wolałbym albo dołożyć do porządnej stalówki na wypasie  , np rondo rutt st , kona sutra ltd , bądź kupić tańsza stalówkę ,four corners , nicasio , Kross Esker, Fuji yari  i ja dobrze wyposażyć