Skocz do zawartości

ARCTICA S-315F vs Rudy Project Spaceguard - krótka recenzja i porównanie modeli

craroce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W związku ze zmianą okularów postanowiłem zrobić porównanie „starych” oraz „nowych”. Dotychczas korzystałem z modelu Rudy Project Spaceguard. Nowe okulary to ARCTICA S-315F – są to fotochromy.

Zmiana okularów była podyktowana kilkoma wadami. Wady dość małe ale mocno uciążliwe, które podczas dłuższych jazd strasznie irytowały. Największą z tych wad jest dostawanie się powietrza pod szkła podczas jazdy. Powodowało to łzawienie oczu, wysychanie powierzchni oka i następstwem tego było pieczenie oczu. Kolejną wadą było zbyt mocne dociskanie okularów do twarzy. Pot z czoła spływał na ramkę górną a potem na szybę i widoczność była bardzo słaba. Po kilku godzinach jazdy trzeba było myć je wodą, bo szkła robiły się bardzo zabrudzone. Wycieranie koszulką nie czyściło szyby okularów.

Długo szukałem innych okularów na zastępstwo. U większości producentów, dostępne są modele typu „lustrzanki”. Kompletnie nie mój styl. Kolejnym wyznacznikiem jakim kierowałem się przy wyborze, musiała być opcja wymiennych szkieł. Jednak jedna kategoria ściemniania to dla mnie za mało, szczególnie wiosną i jesienią kiedy dni są jeszcze na tyle krótkie, że może złapać zmrok podczas jazdy.

Ostatecznie wybór padł na model ARCTICA S-315F. Tej marki okularów mam już 3 pary. Wszystkie używane są na co dzień oraz do jazdy autem. Bardzo solidnie wykonane. Szkła nie mają rys, pomimo nie trzymania ich w żadnym etui.

ARCTICA S-315F posiadają zdecydowanie większą szybę. Ogólna jakość użytych materiałów nie odbiega wcale od marki Rudy Project. Podczas jazdy nie widać ramek w okularów. Widoczność jest bardzo duża, zdecydowanie większa niż w poprzednikach. Trochę obawiałem się działania fotochromu. Po przejechaniu w nich 130 km, mogę już powiedzieć że całkowicie niepotrzebnie. Działa on tak jak należy. Bez względu na to czy jedziemy w pełnym słońcu, czy przez zacieniony las kontrast widzenia jest taki sam. Szkła „wycinają” ciepłe kolory. Patrząc przez nie, obraz jest bardziej zimny niż w poprzednim modelu. Dla mnie jest to plus.

Z okularów jestem bardzo zadowolony i polecam każdemu. Cena u producenta to 299 PLN. Szczerze mogę polecić ten model okularów.

okulary.jpg

Edytowane przez craroce
  • Lubię to! 1