Jaceksz73 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Gdzie mogę znaleźć dane na temat odległości między koronkami w poszczególnych grupach Shimano? M4100 (10s), M5100(11s), M6100(12s) oraz nowym LinkGlide (XT i Deore)? Chodzi mi o skok łańcucha jaki musi wykonać, żeby przeskoczyć na sąsiednią koronkę? Czy odległości między koronkami są takie same dla wszystkich przełożeń? Może ktoś z Was mierzył lub ma takie informacje?
vdcmike Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Nie są takie same. Shimano nie udostępnia takich danych. Można znaleźć jakieś amatorskie pomiary w sieci jednak z dużą rezerwą należy podchodzić do tych info.
wintermute Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 (edytowane) zasadniczo dystans miedzy koronkami w kasetach 10s i 11s jest mniej więcej taki sam. Można przyjać że kaseta 11 s jest kasetą 10s z dodaną jedną zębatką. Tylko sa pewnie niuanse. Kasety 11 mają nieco węższe zębatki niz kasety 10s, ale za to mają szersze dystanse które się wkłada miedzy wkłada miedzy zębatki. Czyli jest to mniej wiecej jest to samo ale nie do końca - czyli np. zmiana dystansów czy samych zębatek miedzy kasetami 10 i 11s może być problematyczna. Ale nie musi bo sa to niewielkie różnice. Jeśli zaś chodzi o odległość miedzy koronkami kasety to tak - podkładki dystansowe są wszystkie takie same i dystans miedzy koronką dajmy na to 2 i 3 jest taki sam jak miedzy 9 i 10. To zawsze tak jest. np kaseta 11-42 z grupy 5100 jest sprzedawana jako roznitowana - koronki sa luzem. Montujesz tylko pająka 42-36 i potem zakładasz każdą zębatkę i dystans osobno. Edytowane 29 Kwietnia 2021 przez wintermute
Jaceksz73 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Czyli skok przerzutki (linki) jest taki sam w M4100 (10s) jak w M5100(11s) i M6100 (12s)? Tolerancja na ocieranie (zachaczanie) łańcucha o sąsiednią koronkę powinna być zatem większa w napędach 12s i 11s (bo są węższe koronki). Czy tak jest? Ja mam przeciwne doświadczenia? W LinkGlide Shimano zwiększyło skok przerzutki. Zapewne w rozmiarze 12s otrzymujemy 11s (XT 11-50). Nie potrafię jednak znaleźć wiarygodnych danych.
leejoonidas Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 (edytowane) 10 godzin temu, Jaceksz73 napisał: Gdzie mogę znaleźć dane na temat odległości między koronkami w poszczególnych grupach Shimano 10 speed - 2,35mm 11 speed - 2,18mm 12 speed - 1,95mm LinkGlide - brak danych, przynajmniej na razie bo to jest nowość której nie ma jeszcze na rynku przynajmniej u nas w Polsce. Edytowane 29 Kwietnia 2021 przez leejoonidas
Jaceksz73 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Rozumiem, że jest to zmierzone między blatami? Czyli jeśli grubość blatu (koronki) będzie różna, to skok łańcucha również może być inny? Udało mi się znaleźć taką tabelkę (mierzone do środka koronki (blatu) (https://bike.bikegremlin.com/3573/bicycle-cassette-rear-chainrings-standards/): TABLE 1 Dimensions are in millimetres Cassette type and number of sprockets Cassette Pitch most 5-speed 5 – 5.5 most 6-speed 5 – 5.5 Shimano, SRAM Hyperglide 7-speed 5 Freewheel 7-speed 5 Shimano, SRAM 8-speed 4.8 Shimano, SRAM 9-speed 4.35 Shimano, SRAM 10-speed 3.95 Shimano, SRAM 11-speed road 3.74 Shimano, SRAM 11-speed MTB 3.9 Campagnolo 8-speed 5 Campagnolo 9-speed 4.55 Campagnolo 10-speed 4.15 Campagnolo 11-speed 3.85 SRAM 12-speed MTB 3.65 Shimano Dura Ace 6-speed 6.07 Shimano Dura Ace 7-speed 5.52 Shimano Dura Ace 8-speed 5.3 Niestety nie ma Shimano 12s i nowego LinkGlide. Czyli wygląda na to, że jednak wraz z liczbą koronek zmniejsza się odstęp między nimi. A tym samym mniejsza jest tolerancja na ocieranie czy wręcz zahaczanie łańcucha o sąsiednią koronkę? Co o tym myślicie? Jakie są Wasze doświadczenia w tej materii? Znalazłem też porównanie szerokości kaset 11s i 12s (Shimano i SRAM). Jeśli odejmiemy po 1mm ze skrajnych stron (czyli będziemy na środku koronki) to: dla 11s otrzymamy: (40-2)/10 = 3.8mm dla 12s otrzymamy: (42.2-2)/11 = 3.65mm Zatem różnica na papierze jest. A ja to się przekłada na Wasze doświadczenie?
leejoonidas Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 (edytowane) 32 minuty temu, Jaceksz73 napisał: Niestety nie ma Shimano 12s Możesz to wyliczyć. Kaseta Shimano 12 speed ma całkowitą szerokość 42,2mm, odstępy między koronkami są 1,95mm. 36 minut temu, Jaceksz73 napisał: Co o tym myślicie? Nie bardzo rozumię do czego dążysz i po co Ci te wszystkie informacje. Masz zamiar założyć szerszy łańcuch od tego który jest dedykowany do danej kasety? Edytowane 29 Kwietnia 2021 przez leejoonidas
Jaceksz73 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2021 10 godzin temu, leejoonidas napisał: Nie bardzo rozumię do czego dążysz i po co Ci te wszystkie informacje. Masz zamiar założyć szerszy łańcuch od tego który jest dedykowany do danej kasety? W 2020 roku modernizowałem dwa rowery z wykorzystaniem grupy M5100. Na początku miałem problem bo w pierwszym był lekko skrzywiony hak, a drugi miał lekko skrzywioną ośke w kole (nie wiem jak to się poprawnie nazywa). Musiałem te problemy usunąć, żeby napędy działały poprawnie. Przejechałem na jednym z nich ponad 1000km i spisuje się bardzo dobrze, jednak od czasu do czasu muszę go wyregulować. Drugi rower spisuje się nawet lepiej bo rowerzysta jest lżejszy :-). Mamy jeszcze rower 2x10 (stare xt). Ten napęd jest jeszcze bardziej bezobsługowy. Dlaczego drążę temat odstępów między koronkami? Wprowadzenie przez Shimano nowej grupy LinkGlide gdzie zastosowali 11s (XT) i 10s (Deore) oraz HG zamiast MicroSPline skłania mnie do wniosku, że jednak napędy 12s trochę poszły za daleko właśnie w obszarze odstępów między blatami. Moje obserwacje są takie: 1. Czym mniejsze odstępy między koronkami tym częściej trzeba regulować tylną przerzutkę. 2. Odstępy między koronkami NIE SĄ takie same w napędach 10s, 11s, 12s. (Tego nie byłem pewny. Dziękuję za informacje) Temat założyłem, ponieważ obsługuję cztery dość intensywnie eksploatowane rowery. Niezbędne są modernizacje lub zakup nowego sprzętu. Dzięki forum można bardziej optymalnie wydawać pieniądze i mieć mniej problemów. Nie mam doświadczenia w napędach 12s i chciałbym się dowiedzieć jakie są Wasze.
Rekomendowane odpowiedzi