Skocz do zawartości

Wymiana hamulców- Cube SL Road Pro.

MMF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich.

Jak w temacie. Chciałbym wymienić całe hamulce w rowerze. Montowane fabrycznie są kiepskie, w zasadzie to jedyna rzecz, która mi nie pasuje. Do wymiany są hamulce w dwóch rowerach, moim i żony. Budżet na całość około 1500, jak da radę taniej to czemu nie 😉

https://www.cube.eu/pl/2021/bikes/urban-mobility/fitness/sl-road/cube-sl-road-pro-greygreenngreen/

Dzięki z góry za wszelką pomoc.

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Naprawdę nikt nic? :D

To może mi ktoś podpowie jakie klamki będą kompatybilne z zaciskami tiagry i czy takie coś ma sens, czy idę w dobrym kierunku? Z tego co czytam bo znam się średnio, to do zacisków dedykowany jest przewód SM-BH90-JK-SSR. Natomiast co dalej to nie mam pojęcia, czy wystarczy dobrać klamki, które są dedykowane do takiego przewodu, czy jest coś jeszcze na rzeczy?

Opublikowano

Każda klamka shimano będzie pasowała. Lepsze są te z servowave (od deore do góry). Jedyny problem to brak kompatybilności nowych klamek hamulcowych shimano (x100) ze starszymi manetkami (gryzą się o miejsce na kierownicy) w związku z tym należałoby rozejrzeć się za starszymi klamkami (6/7/8000) ew. zmienić również manetki. 

Przy okazji czy ten rower ma fabrycznie tiagrę czy jakieś tektro?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Całe hamulce są tektro. Manetki są Tiagra SL-4700. Myślałem, żeby zamontować zaciski hamulców Tiagra BR-4770, do tego przewód SM-BH90-JK-SSR, a model klamki to już nie wiem. Dobrze rozumiem, że manetki, które są w rowerze to stary model i muszę szukać starych modeli klamek?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, również posiadam rower Cube Road SL i też początkowo myślałem o zmianie hamulców. Ostatecznie jednak je zostawiam, ponieważ są bardzo dobre! Po dotarciu siła jest naprawdę wystarczająca.

Jeżeli już koniecznie chcesz zmienić to dowiedziałem się w serwisie, że można zainstalować zaciski Shimano GRX + Dzwignie Deore i będzie to działać. Jednak według mnie lepszym rozwiązanie jest zakupić adaptery z FM na PM (są na allegro po 30zł) i zamontować zwykłe hamulce na Post Mount.

Pamiętaj tylko, że rama jak i widelec fabrycznie są już przystosowane do tarcz 160mm zatem adaptery musisz kupić pod 140mm.

Opublikowano
W dniu 12.05.2021 o 12:57, wolek napisał:

Możesz podać link do adapterów?

To są adaptery FM-PM 140mm

https://allegro.pl/oferta/shimano-adapter-przod-140-fm-pm-9137466104?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=wybrane&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery&gclid=CjwKCAjwnPOEBhA0EiwA609ReZf9h-7NAKilU_E7dDz4tMuZW8JhRpoLjN4mlAUa8UuWhVsQWcZ17xoC50cQAvD_BwE

https://allegro.pl/oferta/shimano-adapter-tyl-140-fm-pm-flat-mount-post-moun-10109883361?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery&gclid=CjwKCAjwnPOEBhA0EiwA609ReSZIT0N4iw4On5sIiUeZNoa-Jc6QePCTv02hGU87btCBDoiWdjozVBoCXd4QAvD_BwE