Skocz do zawartości

Słaba siła hamowania w heblach hydraulicznych.

Jakub_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może zacznę od początku. 2 miesiące temu kupiłem rower, poprzedni właściciel wymienił klocki z tyłu, no i jak wiadomo na początku będą słabo hamowały bo trzeba je dotrzeć. Na rowerze zrobiłem już około 300 km a klocki hamują już trochę lepiej ale jeszcze nie jest to zadowalające hamowanie (hamulce tektro orion 2p). Klamka chodzi normalnie i raczej nie jest zapowietrzona, ostatnio tez wyciągałem klocki i delikatnie podszlifowałem je papierem ściernym oraz odtłuściłem tarcze płynem do naczyń i wodą. Siła hamowania się poprawiła ale ostatnio zauważyłem, że dopiero jak klocki się nagrzeją zaczynają lepiej hamować. Jeździć tak i czekać aż to się poprawi czy może są jakieś metody na poprawę tego? Mam w planach jechać rowerem w góry więc hamulec z tyłu się przyda. Pozdrawiam  

Opublikowano

Tarcze wyczyść alkoholem izopropylenowym (czyli denaturatem)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Nowe klocki docierają się na dystansie krótszym niż 30km, a nie 300. Słowem nie napisałeś jakiego rodzaju masz klocki - metaliczne, pół-metaliczne czy żywiczne. Pisząc, że jest podszlifowałeś obstawiam, że to metaliki.

Przy metalicznych to normalne, że zaczynają efektywnie hamować gdy są rozgrzane (dlatego bez sensu jest używać ich gdy jeździ się po równinach) - swoją "moc" pokazują dopiero na kilkuset metrowych zjazdach gdy złapią swoją temperaturę. Czy przy wymianie okładzin czyściłeś tarczę hamulcową? Bo mogłeś zabrudzić nowe klocki tym co na niej było - papier ścierny w tym wypadku Ci nie pomoże - możesz spróbować je wypalić nad palnikiem lub w piekarniku. Tarcze odtłuszcza się preparatem do tego, ewentualnie benzyną ekstrakcyjna lub izopropanem I znów - po wyczyszczeniu tarczy musisz dać im kilkanaście mocnych hamowań.