arturdebski Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Cześć wszystkim - Czy smarujecie dodatkowo swoje amortyzatory? (odrobina na szmatkę i przetarcie lag) - Znalazłem w sieci że polecany jest "WPL ForkBoost" - Ktoś go używał i ma jakieś swoje zdanie o nim? - Ktoś używa "czegoś lepszego" cokolwiek to znaczy? - Jeśli ForkBoost jest warty zainteresowania to zna ktoś miejsce gdzie w PL można go kupić? (znalazłem w bikester pl ale brak na stanie, w Niemczech w bike24 ale z przesyłką wychodzi koło 100zł za 120ml) Wiem dużo pytań na raz ale chciałbym uporządkować wiedzę o dodatkowym smarowaniu może ktoś przerabiał już temat i cos podpowie? Dzięki -- Pozdrawiam Artur Dębski Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez arturdebski
Piter- Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Nie trzeba dodatkowo go smarować, nie ma takiej potrzeby wystarczy w tym przypadku trzymać odstępów serwisowych i to wystarczyPo każdej jeździe najlepiej jest golenie wycierać zwyczajnie czysta szmatką i tyleNie ma co kombinować
arturdebski Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Ok - cenna uwaga bo cały czas słyszę sprzeczne/wykluczające się opinie. Osobiście nie smaruję - jedynie po każdej jeździe 30-40km przecieram szmatką. Artur D.
wintermute Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 psiknąć brunoxem i przeczyścić. W sumie ciężko powiedzieć czy to smarowanie czy tylko konserwcja.
GrzesiekNowak Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 😂😂😂 Znowu te durne teorie. Amortyzatora z zewnątrz się niczym nie smaruje bo niby po co ??? Chyba tylko po to by ściągał cały piach z okolicy.
Kierba Opublikowano 6 Lipca 2021 Opublikowano 6 Lipca 2021 https://forum.szajbajk.pl/topic/8142-spray-brunox/
arturchory Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 (edytowane) W dniu 27.04.2021 o 15:39, wintermute napisał: psiknąć brunoxem i przeczyścić. W sumie ciężko powiedzieć czy to smarowanie czy tylko konserwcja. Niczego się nie używa. Smarowanie jest wewnętrzne. Robi się serwis i tyle. Już widzę jak typy z forum swojego Ohlinsa smarują Brunoxem, bo na forum tak napisali. Edytowane 8 Lipca 2021 przez arturchory
wintermute Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 (edytowane) Godzinę temu, arturchory napisał: Niczego się nie używa. Smarowanie jest wewnętrzne. Robi się serwis i tyle. Już widzę jak typy z forum swojego Ohlinsa smarują Brunoxem, bo na forum tak napisali. Psikanie Brunonem nie zastępuje smarowania ani serwisu - nie wiem w ogóle skąd ten pomysł - ale pomaga utrzymać uszczelki kurzowe i golenie w czystości. W swojej rebie tak robiłem i w niczym to nie szkodzi, na pewno łatwiej jest golenie wyczyścić, a mam wrażenie ze pomaga także na pracę. A to czym jest ohlins to nie wiem. Edytowane 8 Lipca 2021 przez wintermute
Kkaaeell Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 Brunoxem osika się już w ostateczności jak chcesz przedłużyć interwał serwisowy. Zamiast brunoxa lepiej użyć fenwicks do zawiechy. Słyszałem że mniej inwazyjny dla amortyzacji jest
vdcmike Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 Aplikacja brunoxa i tego typu specyfików wprost na goleń powoduje przedostawanie się tegoż pod uszczelkę (ma właściwości silnie penetracyjne) i rozpuszczanie smaru zaaplikowanego pod uszczelkami a w skrajnych przypadkach (nadmierne użytkowanie) mieszanie się tego z olejem i degradacja jego właściwości smarnych. Tak więc na szmatkę i przetrzeć goleń nie zaszkodzi (ale lepiej i równie skutecznie można to zrobić wodą ;)). 2
arturdebski Opublikowano 8 Lipca 2021 Autor Opublikowano 8 Lipca 2021 @vdcmikePotwierdzam, słyszałem o "wysuszaniu" amortyzatora przez Brunox, czytałem o uszkodzonych/rozpuszczonych piankowych uszczelkach smarujących przez Brunox używany w nadmiernych ilościach - gdy wszystko w nim pływało -- Pozdrawiam Artur Dębski
wintermute Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 na swojej rebie zrobiłem jakieś 15 może nawet 20k i nic sie nie rozpuściło ani nie popękało choć brunoxa do czyszczenia używałem.
arturdebski Opublikowano 8 Lipca 2021 Autor Opublikowano 8 Lipca 2021 (edytowane) @wintermute To co pisałem o Brunox dwa posty w górę i rozpuszczaniu piankowych uszczelek były to posty FB wrzucone ze zdjęciami a umieszczone przez Wichu Workshop lub Not Nad Suspension - którykolwiek to był bo nie pamiętam w tej chwili trudno im nie wierzyć. Natomiast opisane było że musiało być lane bez opamiętania - wiec nie psiknięte na szmatkę i przetarte do czystości tylko zalewane obficie przed np. maratonami i nie przecierane. Piankowe uszczelki wewnątrz amortyzatora które maja być nasączone olejem były stwardniałe i sypały się w rękach. "na swojej rebie zrobiłem jakieś 15 może nawet 20k i nic się nie rozpuściło ani nie popękało choć brunoxa do czyszczenia używałem. " Ale to bez robienia jakiegokolwiek serwisu po drodze? Nikt do niego nie zaglądał do środka nawet na tzw. " mały serwis" ? I dopiero zostało stwierdzone po takim przebiegu co się dzieje? Czy jak? -- Pozdrawiam Artur Dębski Edytowane 8 Lipca 2021 przez arturdebski
wintermute Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 (edytowane) Skąd te wnioski ;)? Serwisowana byla w miare regularnie. Robiłem takie serwisy - polegające tylko na czyszczeniu i smarowaniu goleni, - takie z wymianą oleju, i rozbieraniem komór powietrznej i olejowej - wymiana oringow i uszczelek też się zdążyła. Ślizgów tylko nie wymieniałem bo nie było takiej potrzeby. A Brunoxa używałem do czyszczenia po jeździe najczęściej. Czyli psikniecie na golenie, kilkukrotne ugięcie tak by bród z okolic uszczelek się zebrał wyżej i wytarcie tego papierem toaletowym czy ręcznikiem papierowym. Edytowane 8 Lipca 2021 przez wintermute
vdcmike Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 Spróbuj używać tak bruboxa na dowolnym modelu suntoura (z tycch lepszych na alu goleniach). Anoda złazi w oczach od braku smarowania. W widłach smarowanych olejem też to następuje ale dużo wolniej. Robiłem kiedyś test na górną goleń wsadziłem świeżą uszczelkę kurzową, pisuknąłem brunoxa na górę, kilka ruchów uszczelką i 50% tego świństwa było już poniżej kurzówki.
wintermute Opublikowano 9 Lipca 2021 Opublikowano 9 Lipca 2021 (edytowane) To że anoda się wyciera to przecież naturalny proces. Ciężko wymagać by była wieczna. A kwestia czy brunox przyspiesza, spowalnia czy nie ma wpływu na ów proces to przecież nie stwierdzisz bez badań porównawczych. A z drugiej strony - świat rowerowy pełen jest mitów czy półprawd które są masowo powtarzane przez wszystkich. Dawno temu na przykład wszyscy postarzali że smar litowy reaguje z aluminium i nie powinno się go stosować do smarowania rowerów. Albo aktualna fobia na myjki ciśnieniowe nawet pomimo tłumaczenia że nikt rozsądny nie wali strumieniem prosto w łożyska (bo i po co). Tak samo chyba jest z tym Brunoxem - jakiś czas temu nikt złego słowa nie mówił , wszyscy stosowali a teraz się okazuje że że to pewna śmierć dla amora. Edytowane 9 Lipca 2021 przez wintermute
Piter- Opublikowano 9 Lipca 2021 Opublikowano 9 Lipca 2021 Nie rozumie po co go używać? Jakie on ma zastosowanie?Jeżeli serwis amortyzatora robisz zgodnie ze sztuką i zgodnie z przewidzianym odstępem te 50 h /czy 100hTo amortyzator będzie smigał jak złotoWystarczy po każdej jeździe amortyzator wytrzeć czysta szmatką i tyle nie trzeb niczym pryskać bo nie ma takiej potrzeby gdyż olej jest tak w środku
wintermute Opublikowano 9 Lipca 2021 Opublikowano 9 Lipca 2021 (edytowane) 28 minut temu, Piter- napisał: Nie rozumie po co go używać? przecież pisałem ze do czyszczenia. Możesz spróbować i tyle. Zobaczysz czy cie to przekonuje czy nie. ja osobiście np nie widzę sensu w myciu łańcucha choć spora część uważa ze to niezbędne i konieczne. Kto co lubi i uważa. Edytowane 9 Lipca 2021 przez wintermute
Piter- Opublikowano 9 Lipca 2021 Opublikowano 9 Lipca 2021 Nie przekonuje mnie bo naprawiam amortyzatory i uważam że wystarczy czysta szmatka
Rekomendowane odpowiedzi