Skocz do zawartości

[FOX Rhytm 34, FLOAT 29, 140mm, GRIP] Dodatkowe smarowanie

arturdebski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim
- Czy smarujecie dodatkowo swoje amortyzatory? (odrobina na szmatkę i przetarcie lag)
- Znalazłem w sieci że polecany jest "WPL ForkBoost" - Ktoś go używał i ma jakieś swoje zdanie o nim?
- Ktoś używa "czegoś lepszego" cokolwiek to znaczy?
- Jeśli ForkBoost jest warty zainteresowania to zna ktoś miejsce gdzie w PL można go kupić?
(znalazłem w bikester pl ale brak na stanie, w Niemczech w bike24 ale z przesyłką wychodzi koło 100zł za 120ml)

Wiem dużo pytań na raz ale chciałbym uporządkować wiedzę o dodatkowym smarowaniu
może ktoś przerabiał już temat i cos podpowie?

Dzięki
--
Pozdrawiam
Artur Dębski

WPL_ForkBoost.jpg

Edytowane przez arturdebski
Opublikowano

Nie trzeba dodatkowo go smarować, nie ma takiej potrzeby wystarczy w tym przypadku trzymać odstępów serwisowych i to wystarczy
Po każdej jeździe najlepiej jest golenie wycierać zwyczajnie czysta szmatką i tyle
Nie ma co kombinować

Opublikowano

Ok  - cenna uwaga bo cały czas słyszę sprzeczne/wykluczające się opinie. Osobiście nie smaruję  - jedynie po każdej jeździe 30-40km przecieram szmatką.
Artur D.

Opublikowano

psiknąć brunoxem i przeczyścić. W sumie ciężko powiedzieć czy to smarowanie czy tylko konserwcja.  

Opublikowano

😂😂😂
Znowu te durne teorie.

Amortyzatora z zewnątrz się niczym nie smaruje bo niby po co ??? Chyba tylko po to by ściągał cały piach z okolicy. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.04.2021 o 15:39, wintermute napisał:

psiknąć brunoxem i przeczyścić. W sumie ciężko powiedzieć czy to smarowanie czy tylko konserwcja.  

Niczego się nie używa. Smarowanie jest wewnętrzne. Robi się serwis i tyle. Już widzę jak typy z forum swojego Ohlinsa smarują Brunoxem, bo na forum tak napisali. 

Edytowane przez arturchory
Opublikowano (edytowane)

Godzinę temu, arturchory napisał:

Niczego się nie używa. Smarowanie jest wewnętrzne. Robi się serwis i tyle. Już widzę jak typy z forum swojego Ohlinsa smarują Brunoxem, bo na forum tak napisali. 

Psikanie Brunonem nie zastępuje smarowania ani serwisu  - nie wiem w ogóle skąd ten pomysł - ale pomaga utrzymać uszczelki kurzowe i golenie w czystości.
W swojej rebie tak robiłem i w niczym to nie szkodzi, na pewno łatwiej jest golenie wyczyścić, a mam wrażenie ze pomaga także na pracę. 
A to czym jest ohlins to nie wiem. 

Edytowane przez wintermute
Opublikowano

Brunoxem osika się już w ostateczności jak chcesz przedłużyć interwał serwisowy. Zamiast brunoxa lepiej użyć fenwicks do zawiechy. Słyszałem że mniej inwazyjny dla amortyzacji jest

Opublikowano

Aplikacja brunoxa i tego typu specyfików wprost na goleń powoduje przedostawanie się tegoż pod uszczelkę (ma właściwości silnie penetracyjne) i rozpuszczanie smaru zaaplikowanego pod uszczelkami a w skrajnych przypadkach (nadmierne użytkowanie) mieszanie się tego z olejem i degradacja jego właściwości smarnych. Tak więc na szmatkę i przetrzeć goleń nie zaszkodzi (ale lepiej i równie skutecznie można to zrobić wodą ;)). 

• Lubię to! 2
Opublikowano

@vdcmikePotwierdzam, słyszałem o "wysuszaniu" amortyzatora przez Brunox, czytałem o uszkodzonych/rozpuszczonych piankowych uszczelkach smarujących przez Brunox używany w nadmiernych ilościach - gdy wszystko w nim pływało
--
Pozdrawiam
Artur Dębski

Opublikowano

na swojej rebie zrobiłem jakieś 15 może nawet 20k i nic sie nie rozpuściło ani nie popękało choć brunoxa do czyszczenia używałem. 

Opublikowano (edytowane)

@wintermute

To co pisałem o Brunox dwa posty w górę i rozpuszczaniu piankowych uszczelek były to posty FB wrzucone ze zdjęciami a umieszczone przez Wichu Workshop lub Not Nad Suspension - którykolwiek to był bo nie pamiętam w tej chwili trudno im nie wierzyć. Natomiast opisane było że musiało być lane bez opamiętania - wiec nie psiknięte na szmatkę i przetarte do czystości tylko zalewane obficie przed np. maratonami i nie przecierane. Piankowe uszczelki wewnątrz amortyzatora które maja być nasączone olejem  były stwardniałe i sypały się w rękach.

"na swojej rebie zrobiłem jakieś 15 może nawet 20k i nic się nie rozpuściło ani nie popękało choć brunoxa do czyszczenia używałem. "
Ale to bez robienia jakiegokolwiek serwisu po drodze? Nikt do niego nie zaglądał do środka nawet na tzw. " mały serwis" ? I dopiero zostało stwierdzone po takim przebiegu co się dzieje? Czy jak?
--
Pozdrawiam
Artur Dębski

Edytowane przez arturdebski
Opublikowano (edytowane)

Skąd te wnioski ;)?

Serwisowana byla w miare regularnie. Robiłem takie serwisy 

- polegające tylko na czyszczeniu i smarowaniu goleni,

- takie z wymianą oleju, i rozbieraniem komór powietrznej i olejowej

-  wymiana oringow i uszczelek też się zdążyła.

Ślizgów tylko nie wymieniałem bo nie było takiej potrzeby. A Brunoxa używałem do czyszczenia po jeździe najczęściej. Czyli psikniecie na golenie, kilkukrotne ugięcie tak by bród z okolic uszczelek się zebrał wyżej i wytarcie tego papierem toaletowym czy ręcznikiem papierowym. 

Opublikowano

Spróbuj używać tak bruboxa na dowolnym modelu suntoura (z tycch lepszych na alu goleniach). Anoda złazi w oczach od braku smarowania. W widłach smarowanych olejem też to następuje ale dużo wolniej.

Robiłem kiedyś test na górną goleń wsadziłem świeżą uszczelkę kurzową, pisuknąłem brunoxa na górę, kilka ruchów uszczelką i 50% tego świństwa było już poniżej kurzówki.

Opublikowano (edytowane)

To że anoda się wyciera to przecież naturalny proces. Ciężko wymagać by była wieczna. 

A kwestia czy brunox przyspiesza, spowalnia  czy nie ma wpływu na ów proces to przecież nie stwierdzisz bez badań porównawczych.

A z drugiej strony - świat rowerowy pełen jest mitów czy półprawd które są masowo powtarzane przez wszystkich. Dawno temu na przykład wszyscy postarzali że smar litowy reaguje z aluminium i nie powinno się go stosować do smarowania rowerów. 

Albo aktualna fobia na myjki ciśnieniowe nawet pomimo tłumaczenia że nikt rozsądny nie wali strumieniem prosto w łożyska (bo i po co).

Tak samo chyba jest z tym Brunoxem - jakiś czas temu nikt złego słowa nie mówił , wszyscy stosowali a teraz się okazuje że że to pewna śmierć dla amora. 

Opublikowano

Nie rozumie po co go używać?
Jakie on ma zastosowanie?
Jeżeli serwis amortyzatora robisz zgodnie ze sztuką i zgodnie z przewidzianym odstępem te 50 h /czy 100h
To amortyzator będzie smigał jak złoto
Wystarczy po każdej jeździe amortyzator wytrzeć czysta szmatką i tyle nie trzeb niczym pryskać bo nie ma takiej potrzeby gdyż olej jest tak w środku

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Piter- napisał:

Nie rozumie po co go używać?

przecież pisałem ze do  czyszczenia.  Możesz spróbować i tyle. Zobaczysz czy cie to przekonuje czy nie. 
ja osobiście np nie widzę sensu w myciu łańcucha choć spora część uważa ze to niezbędne i konieczne.

Kto co lubi i uważa.   

Opublikowano

Nie przekonuje mnie bo naprawiam amortyzatory i uważam że wystarczy czysta szmatka