rafal12331 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Spray do goleni brunox polecaćie czy nie bardzo ? Czy może coś innego ? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Brunox to tak bardziej by przeciągnąć jakiś czas bez przeglądu amortyzatora, na innym forum pisali ze używając go wyplukune się smar z uszczelek kurzowych, wtedy ma to zegatywny wpływ na pracę amortyzatora.Jaki masz amortyzator? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 To dobry środek ale do czyszczenia i konserwacji uszczelek kurzowych. Smarowania lagów nim nie zastąpisz. Szmatka i przecierasz. Sam Brunox nie powinien wnikać pod uszczelki. Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Brunox to tak bardziej by przeciągnąć jakiś czas bez przeglądu amortyzatora, na innym forum pisali ze używając go wyplukune się smar z uszczelek kurzowych, wtedy ma to zegatywny wpływ na pracę amortyzatora.Jaki masz amortyzator? Nie. Brunox to typowy środek do czyszczenia i smarowania amortyzatora a nie jak wyżej kolega pisze, konserwacji. Nie wypłukuje smaru spod uszczelek bo tego jest naprawdę mało i sam szybko się zużywa (a tak prawdę mówiąc to służy tylko ułatwieniu montażu górnych goleni). Jak często używać? Przed każdą jazdą. Nanosisz środek na golenie, uginadz amor parę razy i wybierasz do sucha.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
rafal12331 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Tak czytałem właśnie ze minimalnie poprawia płynność ,wiadomo szalu to nie zrobi ale lepiej to niż nic, w sklepie polecili choć szczerze po serwisie roweru niby gwarancyjny ale powinni amor rozłozyć i nasmarować ... to przyjechałem na nim 20 km troche kurzu to nawet nie pofatygowali się go zetrzeć... zawiodłem sie na nich a to sklep autoryzowany marki kross Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Jeśli to jakiś tani SR Suntour rozbierany był przy składaniu roweru w fabryce. Suntour zaleca nawet serwis zero w celu usunięcia smaru ze środka, który jest tym samym czym co smar na nowym łańcuchu. Służy konsekwencji. Jedyne co smaruje od środka to olej w uszczelkach filcowych znajdujących się pod uszczelkami kurzowymi. No i olej w goleniach dolnych, jeśli konstrukcja amora na to pozwala.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Ja napisałem to co wiedziałem pisałem na innym forum z osobami które mają servisy gdzie zajmują się serwisem amortyzatorów, pisali ze częste używanie Bronx wyplukune smar który jest pod uszczelka i negatywnie wpływa na pracę amortyzatora Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Jaki smar? Smar ma zapobiec zawijaniu się warg uszczelek podczas wkładania górnych goleni w dolne. Nie ma go dużo bo raz że jest za gęsty i upośledza działanie amortyzatora a dwa zbiera kurz co może prowadzić nawet do zatarcia. Skuteczne smarowanie dla amortyzatora to takie jak opisalem w poście wyżejWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Skuteczne smarowanie daje sam smar w uszczelkach kurzowych. Nic tam nie trzeba myć -- wystarczy przetrzeć suchą szmatką co jakiś czas. Odnośnik do komentarza
w0jta5 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 2 godziny temu, piter614 napisał: Ja napisałem to co wiedziałem pisałem na innym forum z osobami które mają servisy gdzie zajmują się serwisem amortyzatorów, pisali ze częste używanie Bronx wyplukune smar który jest pod uszczelka i negatywnie wpływa na pracę amortyzatora Ale tym nie masz zalewać goleni do pełna, tylko psiknąć i wytrzeć szmatką. Nic się nie dostać do środka. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Ale tym nie masz zalewać goleni do pełna, tylko psiknąć i wytrzeć szmatką. Nic się nie dostać do środka. Po co pisać i wycierac to nie lustro wystarczy po jeździe lub gdy jest mokry wytrzeć na sucho i tyleWiem jak wygląda amortyzator w środku bo rozieralem kilka razy i to nie jedenNiektóre osoby myślą że jak popsikaja brunox to tak jak by dobrze przesmarowali amortyzator, bardzo złudne uczucie gdyż Brunox powtórzyć to muszę rozposzcza smar z pod gumowej uszczelki oraz wypłukuje olej z gąbeczek kurzowych. Jaki smar? Smar ma zapobiec zawijaniu się warg uszczelek podczas wkładania górnych goleni w dolne. Nie ma go dużo bo raz że jest za gęsty i upośledza działanie amortyzatora a dwa zbiera kurz co może prowadzić nawet do zatarcia. Skuteczne smarowanie dla amortyzatora to takie jak opisalem w poście wyżejWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu TapatalkaA jak smar może uposledzic pracę amortyzatora? Smar Sram polecany przez producenta nawet w instrukcji jest ze trzeba smarować tuleje ślizgowe,oraz gumki kurzoweRst Aerial 27.5 air nie posiada gąbeczek nie dolewa sie oleju, należy go przesmarowali smarwm do amortyzatorów, by pracował prawidłowo Odnośnik do komentarza
ACTIVIA Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Brunox jest dobry do amorków lecz Nigdy nie psikajcie bezpośrednio na rury goleniowe, jedynie na szmatkę i wtedy wycierajcie Edytowane 26 Czerwca 2018 przez ACTIVIA 1 Odnośnik do komentarza
Rosen Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Raz w tygodniu rower do góry kołami na 10 minut i już - Brunox jest zbędny. 1 Odnośnik do komentarza
mlody2804 Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Mi użytkownik Activia polecał używanie brunoxa (w odpowiedni sposób), amor był ostatnio na serwisie i nic złego się z nim nie dzieje. Brunox na szmatkę i wszystko ma być ok. Wszelki bród najlepiej usuwać z goleni pędzelkiem. i gdy amor jest czysty, wówczas zabiegi z brunoxem. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Popsikac na szmatką i wytrzeć to tak ale łac go po goleniach i zostawiać, z nadzieją i myślą że się wszytko smaruje, wielki błąd Odnośnik do komentarza
GrochowaMTB Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Stosowanie żadnego innego środka nie wywołuje tak wielu skrajnych opinii a zatem i porad. Ja od zawsze smaruję lagi brunoxem i od zawsze moje amortyzatory działają wzorowo. Nigdy nic przedwcześnie się nie zużyło. Czyli raczej nie zaszkodzi 1 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 kupiłem. Psiuknąłem na szmatkę przetarłem ugiąłem... amorek zaczął działać jak po wyjęciu z pudełka. Po sezonie zrobimy serwis i zobaczę co słychać w środku. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi