Herbi Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Witam wszystkich na forum. Kupiłem w tym roku mój 1szy lepszy rower. Wybór padł na Speicialized Diverge e5 2021 base. Jestem zachwycony rowerem, ale mam problem z hamulcami - tarczowe mechaniczne firmy - Tektro Mira. (cały opis hamulca ze strony: Tektro Mira, flat-mount, mechanical disc). Czas hamowania jest nieakceptowalny, w niebezpiecznych sytuacjach jest po prostu za słaby. Dodam, że rower był oddany do serwisu Speicialized, gdzie wszystko zostało wyregulowane. Chciałbym się Was poradzić co najlepiej zrobić w mojej sytuacji, bo się na tym jeszcze nie znam: zmienić klocki, tarcze, hamulce? Dzięki za pomoc. 1
beneq Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Moje promaxy, docierały się bardzo długo teraz jest znośnie, może trzeba poczekać.Nawet widzę jeden plus po przesiadce z hydrauliki, nie zrywa tak szybko przyczepności ale musiałem potrenować uścisk dłoni bo przy klamkomanetekach brakowało mi techniki oraz siły. Wysłano z Nokia 6210 1
wintermute Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Opublikowano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) Mechaniki w połączeniu z szosowymi klamkami to nie jest jakieś optymalne rozwiązanie. Hamować w dolnym chwycie - to w sumie jedyna rada. Możesz zrobić upgrade na Trp spyre. Ja tak zrobiłem i było lepiej niż z hamulcami zamontowanymi firmowo - w zasadzie nawet całkiem akceptowalne ale dopiero przejście na hydraulikę dało satysfakcjonujący efekt. Musisz też pamiętać o tym iż w górnym chwycie nie nie jesteś w stanie tak przyłożyć siły do klamki by osiągnąć moc hamowania jak w hamulcach MTB. Po prostu się nie da. Inna dźwignia, inny układ palców inny punkt nacisku na klamkę. Dlatego jak wspomniałem - jedyna metoda na uzyskanie pełnej siły hamowania jest hamowanie w dolnym chwycie. Niemniej jednak hydraulika daje wystarczająca koc także w górnym chwycie. W trp w górnym możliwe było tylko spowalnianie. Na jakieś jazdy off-road się to nie nadawało. Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez wintermute 1
Rekomendowane odpowiedzi