Skocz do zawartości

Szosa na gravel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie odnośnie opon gravelowych do obręczy szosowej do tego modelu, koła standardowe pod 700x23c

https://archive.trekbikes.com/ca/en/2012/Trek/madone_3_1_h2_compact_2012#/ca/en/2012/Trek/madone_3_1_h2_compact_2012/details

Czy opona i dętka do 700x32c będzie dobrze siedziała na takiej obręczy? Chcę z dzieckiem jeździć po utwardzonych ścieżkach, potrzebuję troszkę lepszej amortyzacji. Nieraz zdarzało mi się jechać szosą przez las na 23c i bez problemu. Tutaj zastanawia mnie kwestia osadzenia/spasowania 32c na szosowej obręczy. Górala mam w innej miejscowości, gdzie śmigam pod górach. Nie chcę 3 roweru :) 

Myślę nad tą oponą

https://allegro.pl/oferta/continental-contact-speed-opona-700x32c-28-cali-9360051129

Dzięki za pomoc

Opublikowano

Tu raczej problemem będzie czy rama i hamulce w ogóle przyjmą tak szeroką oponę.

Opublikowano

Prawdopodobnie nie wejdzie (lub z trudem) 28c a co dopiero 32c, chociaż patrząc na widelec myślę, że max 25c

Obecnie mam rower na R8000 z hamulcami szczękowymi i zamontowane szytki 30c i potrafi przy sprincie lekko obetrzeć tylne widełki (delikatnie). Producent dopuszcza w moim max 28c, a jak widać wjedzie trochę więcej. 

Opublikowano

Miałem trek slr 1500. Opona 23c. Można było założyć max oponę 25c. Opona 28c by weszła na szerokość i w przednim widelcu i w tylnym ale nie wchodziła na wysokość. Przód minimalnie a tył opierała się o hamulec 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, będę musiał w sklepie zrobić przymiarkę przed zakupem. 

Opublikowano
8 minut temu, asmaxx napisał:

Dzięki za odpowiedzi, będę musiał w sklepie zrobić przymiarkę przed zakupem. 

To najlepsza opcja. 

Jakby do szos wchodziły opony 32c każdy by miał gravela 😃😃😃😃