Skocz do zawartości

Prosba o pomoc. Jakie klocki wybrac?

00Stik00

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam hamulce br mt-200. 

Hamulce zaczely piszczec. Probowalem wypalac. Ale nic to noe dalo. Nawet zaczely gorzej hamowac a pisk pozostal. Chyba pora na wymiane? 

I tu pytania. Jakiej dirmy klocki wybrac. I jaki material? Rower izywany do wszystkoego. zwykle dojazdy do pracy. Jazda z kolegami po okolicznych gorkach, lasach i 2 wypady w roku na single. Nie chcialbym zeby mnie zawiodly kiedykolwiek. Ale nie moge tez piszczec. 

W tej sutuacji polmetaliczne beda dobrym rozwiazaniem? Chociaz przedni hamulec jest idealny. Nie zmienialem ich wiec chyba sa metaliczne i zerp halasu. A hamuja zaje******. 

Mozecie cos polecic? Jakies konkrety?

Opublikowano

Mając takie hamulce na 100 proc masz tarcze reżim pad obły więc klocki żywiczne. Takie też radzę kupić. Shimano, EBC, galfera. 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli hamulce piszczą to należy odtłuścić tarczę i sprawdzić czy okładziny zużywają się w miarę równomiernie. Bywa że piszczenie wynika nie tyle z zatłuszczenia a skrzywienia czegoś. Alkohol izopropylowy najłatwiej dostać w sklepach elektronicznych. Najpierw sprawdź czy z zacisku nie wypływa płyn hamulcowy. Wypalanie klocków żywicznych mija się z sensem. Swoje zatłuściłem łącznie z tarczą. Przemyłem tarczę i okładziny które dodatkowo potraktowałem papierem ściernym ale zbyt mało. Przez jakiś dłuższy czas tak kaleczyłem. W końcu nowe klocki już szły a stare postanowiły wrócić do sprawności (wysezonowały się).

Z tego co piszesz spokojnie możesz kupić półmetaliczne które są kompatybilne z modelem Shimano B01S. Będzie lepiej niż na żywicznych a tarczy ci nie zjedzą za szybko. W tym zastosowaniu metaliki były by przesadą. Następne co cię będzie interesowało to to by nie były piszczące ze swojej natury. Na forach wątków o klockach (okładzinach) jest pełno. Bywają wątki gdzie masz opisy różnych firm i rodzajów. Swego czasu były popularne Jagwire DCA016.

Czasem w opisie nie ma podanego jakiegoś modelu zacisku to nie problem. Zawsze szukamy takich okładzin które są kompatybilne z okładzinami które były założone fabrycznie. Czasem jest komplet czyli klocki, zawleczka, sprężyna a czasem nie więc wybierasz taką ofertę która ma to co chcesz lub dokupujesz jeżeli dany sprzedawca ma w ofercie.

O tarczach gatunku resin only napisano terabajty i sprawa jest pomijalna. Po prostu jakakolwiek tarcza czasami się nie lubi za jakimiś okładzinami a jest tego sporo na rynku. Coś się szybciej zużywa lub ślizga a najczęściej jest skuteczne. Ludzie wymieniają tarcze i zakładają inne niż zaleca producent roweru. Zmieniają, średnicę, producenta. Patrzą na właściwe mocowanie i szukają opinii jak się sprawują.

Edytowane przez grzegorz75jan
Opublikowano

Myslalem ze to sa jakies polmetaliczne. I kombinowalem z wypalaniem. Z tego co widze na allegro takie klocki shimano chodza po 18zl wiec nie ma sie co szczypac i zamawiam nowe takie same. Bylem z nich zadowolony. Na singlach tez daly rade wiec nie bede kombinowal. Przed ko tazem odtluszczacz do tarcz i pozniej alkoholem iso? 

Dziekuje Panowie :)

Opublikowano

tarcze można zdjąć i umyć nawet płynem do naczyń. 

Opublikowano
3 godziny temu, 00Stik00 napisał:

Myslalem ze to sa jakies polmetaliczne. I kombinowalem z wypalaniem. Z tego co widze na allegro takie klocki shimano chodza po 18zl wiec nie ma sie co szczypac i zamawiam nowe takie same. Bylem z nich zadowolony. Na singlach tez daly rade wiec nie bede kombinowal. Przed ko tazem odtluszczacz do tarcz i pozniej alkoholem iso? 

Dziekuje Panowie :)

Odtłuszczacz do tarcz wystarczy.

Płyn do naczyń nie zawsze się sprawdzi.

Opublikowano

Jak się sprawdzi przy myciu talerzy tak samo się sprawdzi przy tarczy nie wpadajcie w paranoje
Może się okazać że tarcz jest tylko do klocków żywicznych i tyle

• Lubię to! 1
Opublikowano
17 godzin temu, Piter- napisał:

Jak się sprawdzi przy myciu talerzy tak samo się sprawdzi przy tarczy 

no jasne. Przecież to metal i nic w tarcze nie wsiąka. Niektórzy twierdzą że jakieś dodatki zapachowe czy kosmetyczne płynu do naczyń mogą powodować jakieś negatywne efekty ale nic takiego nigdy nie zauważyłem.  

Opublikowano

Najpierw sprawdż czy zaciski nie zaczęły przeciekać (klocki na plecach wyglądają wtedy jak zawilgocone). Jeśli klocki suche to odłuść tarczę (benzyna ekstrakcyjna nie izopropanol, który nie radzi sobie z byle smarem) i zamintuj nowe klocki. Z tanich polecam oryginaly b01s z drogich żywiczne koolstopy (klocki droższe niż komplet tych hamulców).

Opublikowano
22 godziny temu, Piter- napisał:

Jak się sprawdzi przy myciu talerzy tak samo się sprawdzi przy tarczy nie wpadajcie w paranoje
Może się okazać że tarcz jest tylko do klocków żywicznych i tyle

Tak wlasnie jest :)

zamowie tr co bylo w oryginale. Szczerze mowiac pod moje wymagania wystarczaly. Nawet na singlach daly rade wiec. Duzo na aukcjach jest tych klockow „luzem”. Tzn. Opakowania zbiorczego. Sa sporo tansze. Ale chyba nie ma sensu takoch brac? Zawsze istnieje ryzyko ze klocek zostanie zabrudzony..