Skocz do zawartości

Wymiana napędu z 3x8 na 2x10

XXXx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na samym początku chciał bym zaznaczyć że jestem początkującym więc liczę na pomoc. Posiadam rower Kellys spider 30 na kołach 29 calowych z napędem 3x8 (kaseta 11-32, korba 24/34/42) i czasami brakuje mi przełożenia na podjazdach. Na asfalcie i szutrach jeździ się dobrze i taką samą statystykę chciałbym zachować w przyszłym napędzie (wiem że może to być trudne, ale mam nadzieję że nie niemożliwe:)  ). Myślałem nad kasetą Shimano deore m4100 11-46 10s i co do tej kwestii jestem pewny, problem pojawia się jednak z korbą (chcę wymienić na sztywną oś) i tylną przerzutką. Proszę podawać propozycje, z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Czołem, i coś Ci się ruszyło z tematem? Bo mam taki sam dylemat - z przodu mam 3 blaty [42/32/22T], z tyłu 8 i to dla mnie czasem za mało. Wersja ma być budżetowa, dlatego planuję nie ruszać przodu w ogóle (i tak jeźdzę tylko na 32/22), a z tyłu zmienić wszystko - kasetę, przerzutkę i manetkę. W wersji minimum myślę o 9 blatach[11-36T/40T], w wersji max o 10 [11-42T]... nie wiem co wybrać i czy ta zmiana w ogóle ma sens... 

Opublikowano

Korba FC-M6000-2 38/28, przerzutka M80000-SGS.

Ewentualnie kaseta 11-42, przerzutka M6000-GS a na korbie uzębienie 36/26.