Skocz do zawartości

Kaseta do 200 zł. Czy kaseta przeznaczona do roweru mtb będzie pasować do roweru szosowego ?

Jarek97

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuje wymienić kasetę (max 200 zł) gdyż nowy łańcuch się nie przyjął. Rower szosowy RC 120 FLATBAR Z HAMULCAMI TARCZOWYMI. Potrzebuje pomocy w doborze, bo nie za bardzo się na tym znam. Przy okazji czy kaseta przeznaczona na rower mtb pasuje na szosę?

Opublikowano

Musisz sprawdzić jaka maksymalnie ilość zębów na kasecie obsługuje przerzutka tylna i taka kasetę kupic. 

Opublikowano

Oryginalnie miałem 11-34, ale mógłbym kupić  taką lub  mniejszą 11-30/32 jeżeli się da. Czy mógłby mi ktoś doradzić jakąś konkretną ?

Opublikowano

Jakakolwiek w sumie. Droższe są lżejsze, tańsze są cięższe. Takie różnice. Nie ma co roztrząsać - z grubsza jeden pies.  Chińskich wynalazków w stylu sunshine, ztto czy zrace nie testowałem ale mam na ochotę :)

Opublikowano

Mam łańcuch sram 850. Będzie problem z tymi  tańszymi  kasetami  shimano hg51/41/31 bo to będzie inna firma?

Opublikowano
W dniu 19.04.2021 o 14:23, Jarek97 napisał:

Przy okazji czy kaseta przeznaczona na rower mtb pasuje na szosę?

Jeżeli chodzi o obecne Shimano to niestety nie.

Opublikowano

A co się zmieniło?

1 godzinę temu, kaido2 napisał:

Opublikowano

Kasety MTB mają inne rozstawy między koronkami aniżeli szosowe, a to oznacza, że klamkomanetka nieprawidłowo zmienia przełożenia w przypadku zastosowania kasety MTB.

Opublikowano

Tam jest napęd 2x8 także tu będą pasować dowolne kasety 8r do 34 ząbków na największej zębatce kasety.

• Pomógł 1
Opublikowano
2 godziny temu, kaido2 napisał:

Kasety MTB mają inne rozstawy między koronkami aniżeli szosowe, a to oznacza, że klamkomanetka nieprawidłowo zmienia przełożenia w przypadku zastosowania kasety MTB.

Jeśli piszesz o napędach 1/2x11 to zarówno w kasetach MTB jak i szosowych odległość między koronkami jest identyczna i wynosi 2.18 mm.

Jakoś GRX nie ma problemów z jednoczesną obsługą kaset MTB i szosowych

• Pomógł 1
Opublikowano

Dokładnie

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

No ok, tylko rozmawiamy tu o napędach 8s.

Co do napędów 11 s, to jeżeli  ktoś posiada Ultegre 6600 to kaseta 6700 też nie podejdzie, bo Shimano jak zwykle zmieniło standard.

14 godzin temu, Nemrod napisał:

Tam jest napęd 2x8 także tu będą pasować dowolne kasety 8r do 34 ząbków na największej zębatce kasety.

No nie będzie, przerabiałem to. Do Clarisa, albo użyjesz CS-HG50-8, albo  Srama 8s, albo CS-HG200.

Żadne 31,41 i 51 nie będą prawidłowo działać z klamką Clarisa, Microshifta i  inną pod stary standard Shimano.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano
33 minuty temu, kaido2 napisał:

Co do napędów 11 s, to jeżeli  ktoś posiada Ultegre 6600 to kaseta 6700 też nie podejdzie, bo Shimano jak zwykle zmieniło standard.

No dobra a co wspólnego z napędem 11r mają Ultegra 6600 czy 6700 skoro obie są 10r ? Dopiero 6800 była 11r i tu się trochę pozmieniało.

36 minut temu, kaido2 napisał:

Żadne 31,41 i 51 nie będą prawidłowo działać z klamką Clarisa, Microshifta i  inną pod stary standard Shimano

Nie ma żadnej różnicy. Składałem mnóstwo rowerów z kasetami hg51 i nigdy nie było kłopotu. Zresztą strona Shimano mówi to samo...

Opublikowano
5 godzin temu, kaido2 napisał:

Żadne 31,41 i 51 nie będą prawidłowo działać z klamką Clarisa, Microshifta i  inną pod stary standard Shimano.

A niby czemu? Tu jedynym ograniczeniem  jest pojemności tylnej przerzutki i nic więcej.  Trzeba stosować jakieś adaptery w stylu wolftooth goatlink ale Chińczycy często je dodają do kaset o dużej rozpiętości do których nie ma przerzutek (czyli takich o uciągu 2:1) o odpowiedniej pojemności. 

Opublikowano
7 godzin temu, Nemrod napisał:

No dobra a co wspólnego z napędem 11r mają Ultegra 6600 czy 6700 skoro obie są 10r ? Dopiero 6800 była 11r i tu się trochę pozmieniało.

Nie ma żadnej różnicy. Składałem mnóstwo rowerów z kasetami hg51 i nigdy nie było kłopotu. Zresztą strona Shimano mówi to samo...

Ok mój błąd.

Miałem na myśli nowe kontra stare.

Dziś trafił do mnie sprzęt na nowym Clarisie i kasecie HG51 i tak ciąg jest ten sam o działa, natomiast że starymi klamkami z cyckiem nowe kasety nie działają ponieważ są inne odstępy pomiędzy koronkami.

2 godziny temu, wintermute napisał:

A niby czemu? Tu jedynym ograniczeniem  jest pojemności tylnej przerzutki i nic więcej.  Trzeba stosować jakieś adaptery w stylu wolftooth goatlink ale Chińczycy często je dodają do kaset o dużej rozpiętości do których nie ma przerzutek (czyli takich o uciągu 2:1) o odpowiedniej pojemności. 

Stary Clarisa ma inny ciąg jak obecny.

Opublikowano
8 godzin temu, kaido2 napisał:

Stary Clarisa ma inny ciąg jak obecny.

Claris ma inny ciąg? Wszystkie 7-8-9 mają i miały przełożenie 2:1. Tu się nigdy nic be zmieniło. 

Chyba mowa o tiagrze - starsze modele miały 2:1 (z resztą jak inne szosowe 10s) a nowa ma już przełożenie zbliżone do 1:1. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
43 minuty temu, wintermute napisał:

Claris ma inny ciąg? Wszystkie 7-8-9 mają i miały przełożenie 2:1. Tu się nigdy nic be zmieniło. 

Chyba mowa o tiagrze - starsze modele miały 2:1 (z resztą jak inne szosowe 10s) a nowa ma już przełożenie zbliżone do 1:1. 

Dokładnie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.04.2021 o 05:32, wintermute napisał:

Źle się wyraziłem.

Stary Claris z cyckami miał inny skok, koronki w kasetach miały inne odległości między sobą jak obecne cs31,41,51,200. Żeby obecna kaseta chciała mi działać ze starą klamką musiałem użyć podkładek ze starej kasety hg50-8. Był też do wyboru Sram bez kombinacji, albo Microshift.

Stare Tribany na Microshifcie stały na kasetach Shimano, obecnie są na Microshifcie dlaczego? No dlatego. Dodam, kasety Microshift są droższe od Shimano.

Microshift = stary standard Shimano.

Edytowane przez kaido2