Skocz do zawartości

Shimano M355 hydraulic disc - piszczą, nie hamują :)

paflo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć
Wsiadłem po zimie na mój rower
i z przykrością stwierdziłem, ze Shimano M355 - nie hamują i strasznie piszczą
bylem zdziwiony bo przed zima było całkiem dobrze (jak na te hamulce)
co może być przyczyną? jak poprawić?

Dodam tylko ze:
1) w zimie rower był w mieszkaniu
2) zdejmowałem koła na chwile (moze
3) regulowałem tylko skok klamek ...ale teraz wróciłem do poprzedniego ustawienia

Pozdrawiam

Opublikowano

I zmień klocki. Ale najpierw obadaj czy zaciski się nie posikały.

Opublikowano

dzieki
zastanawiam się tylko w jaki sposób się zatłuściły skoro przez zimę nie jezdzilem

Opublikowano

Rower stał w domu? No to od czegokolwiek, nawet od gotowania. Tak samo jak szyby w samochodzie robią się tłuste a ich nie dotykasz.

Opublikowano

Tak jak pisano, sprawdzić czy coś się nie wypociło z zacisków, odtłuścić, okładziny dodatkowo potraktować papierem ściernym. Przejechać się jeszcze i parę razy mocniej z jakiejś górki pohamować.

Opublikowano

tarcze odtłuszczone
klocki przetarte papierem
dzięki - działają jak wcześniej :)

teraz tylko wymiana klockow - zastanawiam sie czy dalej jedzic na zywicznych czy cos zmienic

Opublikowano

Aktualnie pewnie masz okładziny żywiczne B01S więc trzeba szukać takich zamienników które są kompatybilne do tych okładzin.  Mam rower typu cross bez jakichś szaleństw z jazdą i żywiczne w tylnym zacisku mi wystarczały. Z przodu było gorzej a dodatkowo zapaprałem je środkiem do konserwacji lag amortyzatora. Mgiełka poszła na tarczę i przeszło na klocki. Postanowiłem kupić półmetaliki bo żywica dobra do spokojnej jazdy ale gdy się trochę rozgrzeją to kiepsko choć tył dawał radę. Metaliki bywają kiepskie gdy są zimne i mogą piszczeć a sporadycznie będę miał okazję dobrze je zagrzać i szybciej zjedzą mi tarcze. Kupiłem Jagwire DCA016 mogły by być innych firm. Zależy jak się uda i jak zgrają się z materiałem tarczy. Na zimno hamują spokojnie. Gdy się trochę rozgrzeją łapią dużo mocniej czyli to czego potrzebuję do jazdy na prostych i jazdy z górki z paroma zakrętami. Zestaw hamulcowy nie mam jakiś mocarny ale teraz jest lepiej a na przodzie znacząco lepiej. W zasadzie mogłem je dać tylko na przód.

Opublikowano

Jagwire DCA016 - te akurat nie pasuja do Shimano M355,

Nie ogarniam jeszcze tych firm - które chińskie a które jakieś znośne :)
BREMBO -  niedaleko jest fabryka
EBC - ?
Motsuv - ?
DUST - ?
JET - ? jakies strasznie tanie :)
SZAJBAJK - ŻYWICZNE WZMACNIANE ALU - to chyba półmetaliczne ?

z tego wszystkiego wspomogę chyba lokalnego producenta albo szaja :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

A powinny pasować jeżeli fabrycznie miałeś założone żywiczne Shimano B01S i takie zapewne są patrząc na wyniki wyszukiwania. Szkoda, że strona Shimano z twoim zaciskiem nie podaje modelu klocka ale są wyszukiwarki internetowe. Podejdzie każdy klocek który jest kompatybilny z B01S a jaki zamiennik sobie wybierzesz to twój wybór wspomagany wyszukiwaniem informacji o zamiennikach pod kątem pasujących do modelu twojego zacisku lub oryginalnego modelu klocka. Na liście zgodności nie zawsze będzie wymieniony model zacisku ale wystarczy jakikolwiek model kompatybilny w tym wypadku z B01S.  

Tak jak mówię wybierzesz jakie chcesz ale nie wytrzymałem i Jagwire DCA016 pasują jak byk. Znajdź na stronie swój zacisk M355. 

Edytowane przez grzegorz75jan