kamilw Napisano 29 Lipiec 2017 Udostępnij Napisano 29 Lipiec 2017 Cześć, Wie ktoś z Was może czy w Gdańsku lub okolicach jest gdzieś sklep rowerowy czynny w niedziele? A może znalazłby się ktoś tutaj, kto mógłby pomóc w potrzebie. Dojechałem dziś na urlop do Sobieszewa i przy rozpakowywaniu z samochodu roweru upadł mi on na tylną przerzutę. Teraz na najlżejszym przełożeniu wózek przerzutki obija się o szprychy. Sama przerzutka wygląda OK. Hak przerzytki natomiast wygląda na wygięty. Wie ktoś czy byłbym w stanie w niedzielę gdzieś to naprawić? Odnośnik do komentarza
kozi Napisano 29 Lipiec 2017 Udostępnij Napisano 29 Lipiec 2017 Jeśli problem występuje tylko na najlżejszym przełożeniu to chyba nie ma tragedii? Może spróbuj go delikatnie odgiąć? Jutro po południu planuję wyjazd do Sobieszewa rowerem to mogę zabrać jakieś narzędzia w razie czego. Odnośnik do komentarza
kamilw Napisano 30 Lipiec 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipiec 2017 Dzięki za propozycję. Podstawowe narzędzia mam ze sobą. Jestem w stanie zdjąć hak. Wczoraj to zrobiłem, ale nie wykombinowałem jak w warunkach hotelowych bez imadła go wyprostować. Przespałem się z problemem. Poczekam do poniedziałku i poszukam jakiegoś sklepu. A dziś znajdę jakieś inne zajęcie. Odnośnik do komentarza
nonz Napisano 30 Lipiec 2017 Udostępnij Napisano 30 Lipiec 2017 (edytowane) Jeśli hak nie oberwał za mocno i nie był już prostowany to: Wrzuć na najwyższy bieg z tyłu i z przodu Stań za rowerem Przyjrzyj się linii łańcucha i wózka przerzutki Jeśli najniższe kółeczko przerzutki jest przekrzywione w stronę koła, to złap za nie, i delikatnymi płynnymi ruchami wyprostuj hak tak, aby wózek był możliwie równo z liniią łańcucha. Po każdym małym odgięciu możesz sprawdzać czy przełożenia działają już prawidłowo. Możliwe że będzie konieczne naciagniecie linki i ponowne ustawienie dystansów. Jeśli tego nie potrafisz to do wizyty w serwisie nie używaj pierwszego trybu kasety. Edytowane 30 Lipiec 2017 przez nonz Odnośnik do komentarza
kamilw Napisano 30 Lipiec 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipiec 2017 Dzięki nonz. Odgiąłem hak w drugą stronę. Idealnie nie jest. Trochę przesadziłem w drugą stronę, ale trochę podregulowałem śrubami i jest na tyle dobrze, że dziś mogę się przejechać. To mi wystarczy. A jutro podskoczę do jakiegoś sklepu po nowy hak. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi