Skocz do zawartości

Serwis zawieszenia w serwisach

FlyHacker

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, interesuje mnie ile średnio w serwisach płaci się za serwis amortyzatora/dampera rockshox(powietrznego). Przy pierwszym serwisie trzeba wymienić wszystkie uszczelki czy tylko te, które są zniszczone?

Edytowane przez FlyHacker

Jeśli uszczelki są w dobrym stanie to nie ma potrzeby ich wymieniać w praktyce niestety wygląda to różnie wiem , że są serwisanci , którzy naciągają klientów na zbędną wymianę :(

• Pomógł 1

Jak nic nie cieknie, nie traci ciśnienia to uszczelek bym nie wymieniał. Skupiłbym się tylko na wymianie smaru pod uszczelkami i oleju. Próbowałeś sam się za to zabrać?

Też miałem obawy, ale jest to banalnie proste, zwłaszcza jak w internecie można znaleźć pełno poradników pisanych i w formie wideo.

• Pomógł 1

Serwis najlepiej samemu zrobić - wtedy dokładnie wiesz co zostało zrobione i jak. Do tego jest to czynność dość prosta i niewymagająca specjalistycznych narzędzi (imbus, sztywny śrubokręt, młotek gumowy bądź zwykły plus kawałek drewna, klucz 24). Co do oleju, to można kupić mniejszą ilość oryginalnego i jednorazowo wyda się mniej niż za 1 litr tańszego zamiennika (w przeliczeniu na litr wychodzi oczywiście drożej). Dochodzi smar, ale tubka starcza na dość długo. W cenie serwisu można się na pierwszy raz obkupić w ewentualne narzędzia i smar, a kolejne wychodzą już po kosztach oleju i uszczelek (jeśli potrzeba je wymienić).

Ja na początku latałam do serwisu nawet ze zmianą linki, ale jak mnie raz w dzyndzel zrobili, bo skasowali za czynność, której nie wykonali (wyszło to przypadkiem), to teraz sama wszystko robię. Koszt narzędzi ponosi się raz, a świadomość, że mam coś na 100% zrobione i satysfakcja z tego są bezcenne.

27 minut temu, Sziva napisał:

Co do oleju, to można kupić mniejszą ilość oryginalnego i jednorazowo wyda się mniej niż za 1 litr tańszego zamiennika (w przeliczeniu na litr wychodzi oczywiście drożej).

właśnie z tym olejem jest problem (mówię o RS Ow30), bo mniejsze opakowania zniknęły ze sklepów (poza tym wychodzą dużo drożej), zamówiłem 1l bo mnie sprawa pilna serwis zrobić

Franz Mauer
Dnia 8.04.2017 o 23:34, FlyHacker napisał:

Hej, interesuje mnie ile średnio w serwisach płaci się za serwis amortyzatora/dampera rockshox(powietrznego). Przy pierwszym serwisie trzeba wymienić wszystkie uszczelki czy tylko te, które są zniszczone?

We Wrocławiu za swoje płacę 120 zł. W ramach tej usługi wymieniają uszczelki kurzowe, wymieniają olej bez względu na to czy stary jest w porządku czy nie. Dodatkowo w tej cenie sprawdzają działanie regulacji.

Andrzej Sawicki

Najbliższy serwis amortyzatorów, szukając z Żagania: Wrocław. W bliższej okolicy nie słyszeli/nie mają czasu na takie zabawy. Porażka.