Skocz do zawartości

przesiadka z widelca alu na carbon

Misterrajt

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest tu ktoś, kto w rowerze crosowo-trekingowym zmienił widelec na carbonowy ?

Czy to prawda, że tłumienie drgań jest wtedy zauważalnie lepsze ?

W moim obecnym rowerze  (author zenith na sztywnym widelcu merida (alu albo stal - nie wiem),) który czasami zjeżdża z asfaltu, największym problemem są odczucia na nadgarstkach.

Nie chcę amorów (ciężkie). Pytanie jest jedno - czy to ma sens i będzie lepiej na widelcu carbonowym ?

Kupiłem rower szosowy z karbonowym widelcem i powiem Ci, że nie odczułem wielkiej różnicy w porównaniu do roweru z widelcem aluminiowym. Musiałbym się przejechać obydwoma tą samą trasą, być może wtedy poczułbym znaczącą różnicę. Zaletą jest bezsprzecznie niższa waga roweru.

Co do uprzyjemnienia sobie jazdy, polecam m.in. tak jak kolega @Nemrod lekko obniżyć ciśnienie w oponach oraz kupić rękawiczki z grubą warstwą silikonu. Polecam rękawiczki CHIBA Gel Premium. Polecam również dokupić wygodne rogi do kierownicy, wtedy co jakiś czas będziesz zmieniał sobie chwyt.

Dnia 29.07.2017 o 19:54, m4rvell0us napisał:

że nie odczułem wielkiej różnicy w porównaniu do roweru z widelcem aluminiowym

Czyli nie warto z powodu lepszego tłumienia drgań kupować carbonu ,chyba że z powodu różnicy wagowej. teraz nie wiem czy wydawać  na carbon czy aluminium , muszę to przemyśleć.chyba że masz jakieś nowe spostrzeżenia ...

Edytowane przez Gość

Carbon tłumi lepiej drgania bez dwóch zdań. Poczuje się różnice np: na bardziej chropowatym asfalcie.

Ale jeżeli ktoś myśli, że pochłonie mu wstrząsy powstałe przy przejeżdżaniu przez dziury czy korzenie to srogo się zawiedzie.

Jeździłem na pełnej karbonowej szosie jakiś czas temu - na początku sezonu - testowym rowerem i przyjemnie mi się jeździło. Natomiast sam karbonowy widelec do aluminiowej ramy --> nie poczułem większej różnicy i mówię tutaj o nierównościach na asfalcie i drobnych ubytkach, nie o dziurach.

Co do sztywnych karbonowych widelców do trekinga/górala - polecam widelce Java. Na allegro są po ok 500 zł, ale bezpośrednio na aliexpress można kupić za 250-300. Bardzo fajna jakość wykonania, za tę cenę nie znajdziesz nic lepszego.