Damian58 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Witam Przymierzam się do zakupu pierwszego (lepszego) rower. Jeżdżę zazwyczaj szosą (85%) ale czasami zdarzy się szuter czy las (15%). Rocznie robię około 1500km, ale chciałbym zacząć robić więcej na nowym rowerze. Jaki rower sobie kupić czy szosę endurance czy gravel ? Pieniądze w jakich chciałbym się zmieścić to raczej max 4000 zł ale gdyby było coś fajnego to można lekko ponad. Wymagania które chciałbym żeby spełniał to: tarczowe hamulce karbonowy widelec(nie musi być cały) wygodna geometria fajnie jakby była sora (nie musi być) zwężana główka ramy Z rowerów które sam szukałem i mi się spodobały znalazłem: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/domane/domane-al/domane-al-2-disc/p/33083/
KonradTrek800 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Super rower bo sztywne osie, opony 32mm. Tylko za szeroka kaseta bo dla 8s to max 11-28 jest do zaakceptowania. Dali szosową korbę 50/34. Niestety tak duży blat przy takich kołach dla amatora jest praktycznie bezużyteczny. Można to naprawić zmieniając korbę na GRX 46/30, kasetę na 11-28. Gotowych rowerów w takiej konfiguracji nie ma ale za parę złotych możesz go przerobić na wspaniały, uniwersalny rower. 1
Damian58 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2021 5 godzin temu, KonradTrek800 napisał: Super rower bo sztywne osie, opony 32mm. Tylko za szeroka kaseta bo dla 8s to max 11-28 jest do zaakceptowania. Dali szosową korbę 50/34. Niestety tak duży blat przy takich kołach dla amatora jest praktycznie bezużyteczny. Można to naprawić zmieniając korbę na GRX 46/30, kasetę na 11-28. Gotowych rowerów w takiej konfiguracji nie ma ale za parę złotych możesz go przerobić na wspaniały, uniwersalny rower. A może masz coś innego do polecenia ?
KonradTrek800 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) Teraz zauważyłem, że tam jest korba na kwadrat z blatem mocowanym na 5 śrub. Bez problemu do takiej korby kupisz na ali za grosze 46T. Na takich przełożeniach da się już fajnie jeździć. Jak zajedziesz kasetę i łańcuch to wtedy zastanowisz się czy zmieniać kasetę na 11-28. Jak nie wspinasz się w górach to na 34/28 spokojnie dasz radę. Ten rower jak na Treka jest tani. Idealny rower nie istnieje. W podobnej cenie masz tylko Tribany, więc wyboru żadnego. Edit. Przypomniał mi się MArin Gestalt 1 https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-gestalt-1#specifications Ma tę samą korbę (czyli zmiana blatu na 46T) i już 9 biegów. Kaseta 11-32 normalnie zestopniowana. Czyli blat za grosze i można jeździć spokojnie. Ja bym dopłacił te 500zł. Przełożenia po zmianie blatu: Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez KonradTrek800
Rekomendowane odpowiedzi