Skocz do zawartości

Poszukiwania ramy idealnej.

schapiro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem, 

Czaję się na złożenie sprzętu do śmigania po warmińskich i mazurskich szutrach. Idę w kierunku gravelowym, ale mam specyficzne wymagania. Otóż interesuje mnie tylko rozsądna stal, i absolutnie NIE tarcze. Na tę chwilę mam na myśli czerwonego Ritcheya Swiss Crossa, choć trzeba przyznać. Nowy tani nie jest. Czy ktoś byłby uprzejmy podpowiedzieć coś w temacie? Jakie niszowe małe firemki robiące takie framesety? A może ktoś ma jakąś ciekawą używkę? 

Serdeczności G. 

Opublikowano

Z resztą za taką kasę jak ten Richey to już pewnie da się coś na zamówienie zrobić. Ze stali to u nas Orłowski robi. Geo jakie chcesz, wyposażenie także do wyboru, rurki sobie wybierzesz na jakie cię stać. 

Dawno temu robiłem u niego ramę 29er (w czasach gdy była to jeszcze nowość zupełna)na rurkach dedacciai (bo najtańsze)  i wszystko było super. No może poza tym że robił to dłużej niż zadeklarował - ale na otarcie łez zrobił dodatkowe wykończenie w bonusie więc w sumie spoko. 

Opublikowano

Witam witam. Mam takie pytanko. Szukam ramy gravelowej. Ogólnie szukam czegoś pod turystyke. Nie musi to być karbon, Stal w zupełności wystarczy. Najwazniejsze żeby miało wszelakie mocowania na bagażniki błotniki bidony i takie tam. Dobrze żeby pojawił się widelec karbonowy i żeby miał również na bokach otwory na jakieś tam bagaże. Jeśli znalazło by się coś z wewnętrzynm prowadzeniem linkek było by super. Znalazłem takie propozycje. Szukam czegoś w cenie 4tys. RLT 9 steel, stalowa ale trochę za droga, jest też aluminiowa tańsza ale ciężko znaleźć pod mój rozmiar 55cm. kolejna propozycja to Quiver X. Wydaje się idealna. Następna to Bombtrack HOOK EXT jakby się udało znaleźć ramę z 2020 roku było by super, bo może była by tańsza. No i jest jeszcze opcja ze strony antymateria, bardzo fajna rama ale widelec mi nie pasuje. Gdybym zamówił tą ramę to można by było dobrać jakiś widelec karbonowy właśnie z takich modeli jak pisałem na początku ?? Jestem ziolony w tej dziedzinie i będę wdzięczny za każdą pomoc ;) 

Opublikowano

Rama najnowszego Bombtracka 2021 to Flyxii. Prawdopodobnie Kross Esker 7 też jest na niej zbudowany. Kupiłem ją na gotowo za 2000zł (510$). Wysyłka z magazynu DE. Widelec jest pancerny ma solidne mocowania, bardzo ciężki jak na karbon. Tylko skośny pomylił wersję i zamiast osi 12mm przysłał mi 15mm. W drodze jest prawidłowy widelec a ten mi zostawił w prezencie. Rama akceptuje opony 50-622 i dlatego ją wybrałem.3f530ae1d00e6f2fd580362532f99298.jpg986266769802ecc7560864bba8c03987.jpgd14c90555269d6cdd80340cc8b9a9a9b.jpg644365c988289bd65d09c06b22b10a0d.jpg

Opublikowano

Właśnie rzuciła mi się w oko ta rama. Ale mam ogromne wątpliwości co do jakości wykonania no i gwarancji dostawy... Ostatnio znajomy robił zamówienia i mu nie przychodziły. Jednak wydać 2tys na ali jest dla mnie trochę ryzykowne. Na tej stronie https://rinascltabike.com/ sprzedają tą rame za 800 USD. Mam odłożoną zakładkę w razie jakbym nie znalazł nic innego, to jest taka ostateczność. 

Opublikowano

Jak to nie przychodziły? Ja czekałem 5 tygodni a spodziewałem się dłużej. Płacisz PayPal i masz 6 miesięcy gwarancji i spokoju. Tak więc o transport i ryzyko uszkodzenia martwi się sprzedawca. Flyxii sprzedaje też bezpośrednio. Poprzez Ali jest trochę drożej ale to bez sensu bo nie można płacić Paypal. Jak widzisz w moim przypadku jest problem z widelcem. Jak nie otrzymam nowego to dostanę zwrot ze sporu 110$. Jak skośny dotrzyma słowa to będę miał drugi gratis czyli 500zł do przodu. Sama jakość wykonania ramy jest perfekcyjna. Jak będzie z trwałością nie wiem ale to jeden z największych chińskich producentów i dostawców OEM.
Edit
Nie wiem, która rama cię zainteresowała ale tam na stronie widziałem presfity wciskane co dla mnie jest dyskwalifikacją każdej ramy. Wybierałem wyłącznie BSA z gwintem.

Opublikowano

Też miałem taki problem i kupiłem frameset stalowy octane one kode.
Złożyłem na niej gravela z napędem na pasek Gatesa i piastą Rohloffa 500\14.
Na tą chwilę opony 700\42C.
Siodełko Brooks B17.
Waga 12.83 kg95a3ca90d46900f3da9ca8a4398122d0.jpg9a1c403bea6c800fb2512b20faddf009.jpgca4f1844b8cec0b9a7ccb31d1743fd80.jpg8fbcb0c4814e8fd0672494ff44621c93.jpg9b5a789d9c9ab1dcf26f3e5e60467366.jpgcad9da44a92b8e4ff01cc18381480308.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, liftlodz napisał:

Złożyłem na niej gravela z napędem na pasek Gatesa i piastą Rohloffa 500\14.

Fantastyczny jest ten setup. Poza jednym. Mechaniczne tarcze. To aż mnie boli jak na to patrzę :).

i żeby nie było - rozumiem dlaczego można dokonać takiego wyboru. Ale jednak boli ;)

Edytowane przez wintermute
Opublikowano

Przecież nie trzeba ich zakładać, można założyć hamulce szosowe, wszystkie otwory są w tym framesecie.

Opublikowano

Rama najnowszego Bombtracka 2021 to Flyxii. Prawdopodobnie Kross Esker 7 też jest na niej zbudowany. Kupiłem ją na gotowo za 2000zł (510$). Wysyłka z magazynu DE.

Mają gdzieś listę produktów dostępnych w magazynie w DE? Czy dowiadywałeś się przez email? Zamawiałeś przez ali czy na ich stronie?
Opublikowano

Zamawiałem przez stronę flyxii ale cały czas byłem w kontakcie mailowym ze sprzedawcą. Na Ali możesz kupić ale będzie drożej bo prowizja dla najbogatszego Chińczyka. W każdym produkcie wybierasz przesyłkę duty free. Czyli wszystko co jest na stronie możesz zamówić z opłaconymi podatkami w EU. Ja czekałem 5 tygodni ale najlepiej nastawić się pesymistycznie na 2 miesiące. Musiałem dopłacić za sztycę i całość na gotowo 510$. Koszyk na bidon dostałem gratis. Płatność PayPal, bo tylko to daje nam realną gwarancję 6 miesięcy.
Dam znać jak zakończyła się przygoda z widelcem. Widelec wysłał mi zwykłą przesyłką bezpośrednio z Chin czyli istnieje ryzyko VAT 23%. Choć zamawiałem już 3 karbonowe widelce i nigdy nie wpadły na VAT. Szczegóły ramy:
9e8e9b6996c030369c22c7d1b3b19715.jpg79584f67ba5c523528396c3755e0e8f6.jpga61b98d6bd4fc32cbde48086ddd5be3d.jpg95604564b81cfb45ebe741a46534286d.jpg780ec4d5b229e448fe96225cdb15d0d4.jpg

Opublikowano

Zamawiałem przez stronę flyxii ale cały czas byłem w kontakcie mailowym ze sprzedawcą. Na Ali możesz kupić ale będzie drożej bo prowizja dla najbogatszego Chińczyka. W każdym produkcie wybierasz przesyłkę duty free. Czyli wszystko co jest na stronie możesz zamówić z opłaconymi podatkami w EU. Ja czekałem 5 tygodni ale najlepiej nastawić się pesymistycznie na 2 miesiące. Musiałem dopłacić za sztycę i całość na gotowo 510$. Koszyk na bidon dostałem gratis. Płatność PayPal, bo tylko to daje nam realną gwarancję 6 miesięcy.
Dam znać jak zakończyła się przygoda z widelcem. Widelec wysłał mi zwykłą przesyłką bezpośrednio z Chin czyli istnieje ryzyko VAT 23%. Choć zamawiałem już 3 karbonowe widelce i nigdy nie wpadły na VAT.

Wiem o sposobie zamawianiu z Chin itd bo sam mam rower złożony na takiej ramię. Chodziło mi o magazyn flyxii w Niemczech? Chyba że uprościłeś i miałeś na myśli że z flyxii wysyła najpierw do Niemiec i stamtąd do nas. 6a5b0a5690cddb341cf8166070c51613.jpg
Opublikowano

Tak, flyxii najpierw wysyła ramę do Niemiec. Dopiero po naszym zamówieniu. Nie sądzę aby cokolwiek trzymali w magazynach EU bo każdy dzień magazynowania sporo kosztuje.
Piękną masz tę szosę. Napisz coś więcej...W przyszłym sezonie też planuję złożyć na karbonowych kołach Elitewheels. Rama oczywiście pod tarcze i opony 28-622.

Opublikowano

Jak powymieniam śrubki na tytanowe i trochę więcej pojeżdżę to wrzucę podsumowanie.

• Lubię to! 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Cześć przymierzam się do zakupu ramy flyxii. Jakie macie odczucia w jej użytkowaniu?