Skocz do zawartości

Kross Earth 3.0 w pogoni za TE

jelenia_BRICKS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć
Przedstawiam mój rower na sezon 2021, Kros Earth 3.0 model 2020 rozm. L (19 cali). Kupiony dość spontanicznie na początku września, jako potestowy, bez gwarancji, katalogowo wyposażony.
Fabrycznie skonfigurowanym przejechałem jedynie 2km, w dniu zakupu. Rower od razu rozebrałem, zrobiłem przegląd łożysk - wszystkie były ok. Okleiłem najważniejsze miejsca folią. W głowie układał się plan: przez zimę kupować części by na sezon złożyć znacznie lżejszy rower. Niefortunnie już zaczynało brakować części na rynku nowych i używanych. Poszukiwania części i zamawianie trwało aż pół roku.

Ile rower ważył fabrycznie? Nie wiem, nie zdążyłem zważyć. Licząc różnicę wagi między częścią fabryczną a zakupioną okazało się, że zrzuciłem... 😉 po koleji:

67074543_rnicawag.thumb.JPG.afe6855c7bc0d486022bcd46309ec1e3.JPG

Do 2240g można dodać 120g za zdjętą blokadę amortyzatorów, zatem rower zelżał o 2360g. Ile waży aktualnie? Dopiero pojadę na ważenie. Aktualnie jeszcze są jazdy testowe, korekty pozycji i ciśnienia w zawieszeniu.
Na zawody będzie zakładana kaseta XTR z łańcuchem XX1, kupiłem używane. Poza zawodami będzie kaseta XT z łańcuchem XTR.

Co w dalszym planie?
Niestety nie udało mi się kupić manetki XT, więc został odpowiednik fabrycznej czyli SLX ale mocowany i-spec (fabrycznie manetka była na obejmie).
Białe naklejki na kołach pomalować na kolor yellow neon by pasowały do koloru detali na ramie. Marzą mi się czarne nyple, ale nie będę rozplatał nowych kół dla takiej zachcianki... może pomaluję je lakierem do paznokci. Pomarzyć mogę o karbonowym wachaczu, SID lub FOX Factory na przód.

Na zdjęciu z fabryczną sztycą i siodełkiem... niestety deklarowany przez producenta rozmiar prętów siodełka Syncros Belcarra 7x9 to bujda, pręty mają rozmiar 7x9,6. Dlatego jarzmo nie opasa ładnie prętów przez co boję się na ten zestaw siadać. Aktualnie szukam jarzemek do sztycy S-Works pod pręty 7x9,6.

Do zobaczenia w terenie!

IMG_20210330_182221.thumb.jpg.2fe461daeab40e62a702be5bc16f347a.jpg

Opublikowano (edytowane)

Fajna maszyna, bardzo jestem ciekawy ile finalnie waży teraz chciałbym mieć jakiś odnośnik do moich prawie 14kg w TREK FUEL EX8 XT 2020. Nie spotkałem tez do tej pory tak szczegółowego opisu zmian połączonego z podanymi wagami - szacunek za cierpliwość i skrupulatność. Chyba czas się poprzyglądać wadze podzespołów w moim rowerze. Tak czy inaczej któryś raz to widzę i słyszę ze na kołach robi się największą oszczędność wagi i dobre koła są jedną z uważanych za najlepsze/najważniejsze inwestycje w rowerze.

czy mógłbyś rozwinąć?:
"Na zawody będzie zakładana kaseta XTR z łańcuchem XX1, kupiłem używane. Poza zawodami będzie kaseta XT z łańcuchem XTR."
- Jaki jest cel stosowania kasety XTR z łańcuchem XX1? i czy to tak bezkarnie można "wymieszać" SRAM z SHIMANO?
- dlaczego na zawody i poza zawodami dwie różne konfiguracje? czy być może chodzi tylko o wagę czy coś jeszcze?

Pozdrawiam
--

Artur Dębski

Edytowane przez arturdebski
Opublikowano

Artur, osłuchasz się jeszcze z tekstem że rower jest tak dobry jak dobre są jego koła :)
Łatwiej jest wtoczyć pod górę piłkę do siatkówki niż takiego samego gabarytu piłkę z granitu. Im mniejsza masa rotująca do wprawienia w ruch tym lżej i szybciej jedziesz, lżejszy zestaw też skraca drogę hamowania, łatwiej zatrzymać coś lekkiego niż ciężkiego. Masa tego co jest wprawiane w ruch obrotowy ma większe znaczenie niż masa, jak to się mówi, w ramie.
Mam obecnie Treka Fuel EX 7 2016 (po zmianach na pełnego XT M8000 1x11 + hamulce), porównując z twoim widzę sporo zmian w tej konstrukcji. Wizualnie bardzo mi się podoba 2020. Koła masz nie lekkie też za sprawą szerokości obręczy, wewnętrznie masz 30mm.

Opublikowano
W dniu 9.04.2021 o 21:10, arturdebski napisał:

czy mógłbyś rozwinąć?:
"Na zawody będzie zakładana kaseta XTR z łańcuchem XX1, kupiłem używane. Poza zawodami będzie kaseta XT z łańcuchem XTR."
- Jaki jest cel stosowania kasety XTR z łańcuchem XX1? i czy to tak bezkarnie można "wymieszać" SRAM z SHIMANO?
- dlaczego na zawody i poza zawodami dwie różne konfiguracje? czy być może chodzi tylko o wagę czy coś jeszcze?

Można bezkarnie mieszać, zachować trzeba ilość biegów obsługiwaną przez łańcuch. Jako że kupiłem używaną kasetę i łańcuch (pracowały w parze) to ta para będzie się trzymała razem.
Chodzi tylko o wagę, bo rozpiętość kaset jest taka sama. Nie chcę zużywać kasety xtr do jazdy na codzień.