Skocz do zawartości

Offset Eagle a przekos łańcucha

GrzeCzep

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :)

Jakiś czas temu Szajbajk zrobił film o lini łańcucha w napędzie 1x12. Film ten sprowokował mnie to dojścia do ładu z moim napędem :) 

Jestem posiadaczem Rockrider xc900s. Oryginalnie rower jest z napędem 1x12 GX z zębatką 34T. Jako, ze jeżdżę dużo po górach, a moja noga jest jaka jest to najpierw zmieniłem na 32T, aktualnie jeżdżę na 30T i jest dobrze :) Jeżdżac dużo po górach bardzo często wykorzystuję z tyłu 50t. Zauważyłem, że podobnie jak w filmie Szaja prosta linia łańcucha jest przy 8 zębatce z tyłu.

I teraz moje pytania... Oryginalnie było 34T z przodu i tylny trójkąt był zaprojektowany pod taką zębatkę. Gdy zmieniłem na 30T mam teraz pomiędzy zębami a wachaczem bardzo dużo miejsca. Tak sobie wymyślilem, że jakbym założył zębatkę, która będzie bliżej ramy to zmniejszy mi się przekos, bo np 10t z tyłu praktycznie nie używam. Teraz mam 30T, 3mm offset. Jeśli dobrze rozumem to offset to odsunięcie zębów od środka zębatki? Czyli jakbym wsadził 30T z offsetem 6mm, co bez problemu wejdzie to zmniejszyłby mi się przekos na 50t?? Tylko czy będzie to duża różnica czy czysto teoretyczna?? 

Dajcie znać co o tym sądzicie? Piszecie czasem o lini łańcucha ale trochę tego tematu nie kumam....49mm,52mm...co to, po co to? Czy patrzyć na to? 

Pozdrawiam, Grzesiek 

Opublikowano

Czy tylko ja mam taki problem i chce coś takiego zrobić? Trudno.. Zamówiłem 6mm, zobaczymy co wyjdzie :)

Opublikowano

Jeśli nie masz boost to prawidłową linię łańcucha da ci zębatka z offsetem 6mm czyli taka jaką zamówiłeś. 3mm przesunięcie łańcucha względem środka to tragedia. Teoretyczne linie łańcucha 49mm MTB i 45mm szosa nijak mają się do rzeczywiśtości. Trzeba za każdym razem sprawdzać. Mam różne piasty w kołach, korby i kasety. No i zawsze jest odchyłka do wewnątrz czyli rzeczywista linia jest mniejsza niż wsazują producenci.

Opublikowano

Tylko co to znaczy prawidłowa linia łańcucha? Prawidłowa względem czego?? Jeśli dobrze rozumiem to prawidłowa jest wtedy gdy linia zębów tarczy ustawia się na środkowych przełożeniach kasety? Bo jeśli teraz mam na 8 zębatce z 12 to jest przesunięta?? I co ma do tego boost? Rozumiem, że chodzi o tylną os? Mam 148x12 czyli boost. Oryginalnie w ramie było 34t z 3mm...

Opublikowano

Idealna linia to taka, która wypada dokładnie na środku kasety. Najlepiej to widać na 11s ale na 12 też sobie porównasz z dwiema środkowymi.

Opublikowano
8 godzin temu, GrzeCzep napisał:

Tylko co to znaczy prawidłowa linia łańcucha? Prawidłowa względem czego?? Jeśli dobrze rozumiem to prawidłowa jest wtedy gdy linia zębów tarczy ustawia się na środkowych przełożeniach kasety? 

Dokładnie tak jest. Ale. 

linie się modyfikuje z różnych powodow i dostosowuje do własnych potrzeb.  Np dlatego że częściej używasz jakiegoś zakresu kasety niż innego. 

W MTB linia łańcucha jest większa niż owe 45 bo gruba opona mogla np kolidować z przednią przerzutka czy korbą. 

Na szosie przy korbach dwu blatowych jest mniejsza niż 45 po to aby można było na blacie używać całej rozpiętości kasety. 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. 

Zębatka z offsetem 6mm przyszła. Jutro będę montował:)

A możecie mi w kilku zdaniach wytłumaczyć tą mistyczną linię łańcucha? Jak ja zmierzyć itp? Konrad napisał, że idealna jest gdy wypada na środku kasety. To a) dlaczego oryginalnie tak u mnie nie było? b) dlaczego oryginalnie w rowerze z filmu szaja też tak nie było? Czy teorie spiskowe?? Czy producenci mimo wszystko rowerów mtb uważają, że więcej się jeździ na małych zębatkach więc przesuniemy offsetem tam, a np 50 będzie ktoś używał incydentalnie to możemy mu dowalić duży przekos?? A jak będzie używał częściej 50t to szybciej wymieni łańcuch? Jakie było moje zdziwienie jak dowiedziałem się w serwisie że po 400km to mój łańcuch trzebaby już zmienić 😳 moze to o to chodzi?? 

Czyli teraz jak założę 6mm, przesunę linie minimalnie bliżej środka, oszukam system i będzie mojemu rowerowi lżej?? :)) 

Opublikowano
6 godzin temu, GrzeCzep napisał:

To a) dlaczego oryginalnie tak u mnie nie było? b) dlaczego oryginalnie w rowerze z filmu szaja też tak nie było? Czy teorie spiskowe?? Czy producenci mimo wszystko rowerów mtb uważają, że więcej się jeździ na małych zębatkach więc przesuniemy offsetem tam, a np 50 będzie ktoś używał incydentalnie to możemy mu dowalić duży przekos?? 

Ciężko powiedzieć czemu producenci decydują się na taką a nie inną linie. Pewnie jest to związane z tym co piszesz - statystyczna  częstotliwością używania takich a nie innych przełożeń. Albo wizja producenta ;)

W gravelach i korbach grx Shimano stosuje linie łańcucha 50mm. Sram w apexach daje 44. A przecież to ten sam segment i zastosowania. 

Opublikowano

Właśnie mnie ten GRX zaciekawił. Bo przecież 1x11 przy 50mm ma łańcuch przesunięty przynajmniej o jedną zębatkę na zewnątrz i tam nie ma szansy na ustawienie optymalnej linii łańcucha. Jest tłum użytkowników GRX 1x i jakoś żaden nie zwrócił na to uwagi??? Oczywistym powodem zwiększania tego wymiaru jest odsunięcie łańcucha od ramy aby bardzo szerokie opony zmieścić. Offset 3mm stosuje się w przypadku konieczności założenia dużego blatu >40T. No i tu sobie uświadomiłem, że z tego powodu GRX ma taką linię bo najmniejsza zębatka u nich to właśnie 40T a taka w większości ram nie zmieści się bez ocierania o trójkąt. Sam szukałem u skośnych tarczy 40T z offsetem 6mm i nie ma! Niestety w przyszłej szosie będę musiał zaakceptować z.....ą linię łańcucha.
Co do zalet wyśrodkowanie łańcucha to po pierwsze mniejszy przekos i mniejsze katowanie łańcucha na miękkim biegu gdzie można wpompować setki watów na podjeździe. Kolejna sprawa to na skrajnych koronkach kręcąc do tyłu nigdy nie udało mi się zrzucić łańcucha. Natomiast twoje zużycie łańcucha przy tak małym przebiegu jest nierealne. Kup przymiar i sprawdź sam czy serwis nie chciał cię naciągnąć.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, KonradTrek800 napisał:

No i tu sobie uświadomiłem, że z tego powodu GRX ma taką linię bo najmniejsza zębatka u nich to właśnie 40T a taka w większości ram nie zmieści się bez ocierania o trójkąt. 

sadze iz w ogromnej większości tak nie jest - apexy się mieszczą bez problemu.  Sam mam 40t przy linii mniejszej niż 45 i jest ok. 
w typowym gravelu coś takiego nie ma miejsca. 
Tak może być w wypadku zastosowania tej korby w ramach z bardzo szerokim widłem dostosowanym do opon MTB - i jak sadze o to właśnie może chodzić.  Bo takie gravele też sie zdążają.

z resztą IMHO shimano zawsze miało wydłużona linie - ponoć właśnie w powodu kompatybilności z jakimiś bardziej skrajnymi konstrukcjami.
Kiedyś było prościej - po prostu  jak była za długa to sie wymieniało support. Obecnie z taką linią łańcucha niewiele da sie zrobić. 

Aczkolwiek jak pisałem - może to też wynikać z optymalizacji pracy napędu. W typowo gravelowym 11-42 środek to są koronka 21-19t - a u mnie najszybciej sie zużywają 15-17. Wiec w sumie linia 50 mogła by byc korzystniejsza niż 45.      

Edytowane przez wintermute
Opublikowano
29 minut temu, KonradTrek800 napisał:

Natomiast twoje zużycie łańcucha przy tak małym przebiegu jest nierealne. Kup przymiar i sprawdź sam czy serwis nie chciał cię naciągnąć.

Sam byłem ultra zdziwiony, miało być tak pięknie, a tu trochę lipa. Przeszedłem na GX 1x12 ze starego dobrego XT 3x10. Tam po kilku tysiącach mądrego używania napędu  ciągle było bardzo akceptowalnie. 

Prawda jest taka, że nie miałem żadnego doświadczenia z napędami 1x i przekonał mnie argument, że spoko, można jeździć ale po co zajeździć napęd. Że te przekosy, "delikatność" łańcucha itp jest na tyle duża, że lepiej kupić drugi i trzeci łańcuch, który w wypadku GX kosztuje około 120zł i zmieniać co kilkaset kilometrów wydłużając żywotność napędu. Sprawdzałem przymiarem i rzeczywiście wchodził przy 0,5. A podobno przy napędach 1x12 zdecydowanie lepiej myśleć o wymianie wcześniej niż później. A, że dużo jeźdzę na 50t, to stwierdziłem - nie zbiednieje:) Czy dobrze...nie wiem. Mam nadzieję, że tak:)

37 minut temu, KonradTrek800 napisał:

Oczywistym powodem zwiększania tego wymiaru jest odsunięcie łańcucha od ramy aby bardzo szerokie opony zmieścić.

I to jest w sumie temat, który mnie mocno zainteresował, a nad którym się nie zastanawiałem:( Sprawdziłem teraz i może to mieć jakieś znaczenie. Oryginalnie miałem opony 2,15. Teraz mam 2,35 które są granicznym rozmiarem dla mojego trójkąta. Teraz przy łancuchu ustawionym na 50t mam około 10-12mm luzu. Jak przesunę tarczę 3mm bliżej suportu (co się zmieści bez problemu) to automatycznie przesunę łancuch o 3mm bliżej koła....hmmm....czy to nie będzie za mało? Przy suchym pewnie spoko, ale jak dużo jeżdzę po błocie?? 

Z kolejnej strony, jeśli tak to zmiana tarczy jest szybka i banalnie prosta w związku z tym mieć dwie i w zależności od warunków zmieniać??:))

Opublikowano
9 minut temu, GrzeCzep napisał:

Sprawdzałem przymiarem i rzeczywiście wchodził przy 0,5.

A jaki przymiar? bo tutaj bywają problemy - ja np mam taki ze 3 nowe łańuchy wpadaja w 0,5 :)

wbrew pozorom dobry przymiar czy dokładny pomiar wydłużenia to nie jest prosta sprawa. 

Opublikowano

No i masz w tym Apexie 40T łańcuch idealnie na środku (czyli na 21T)? Moja kaseta to (11-13-15-17-19-21-23-28-32-36-42). Jeśli tak to idealnie się to zgrało z piastą tylnego koła a to rzadkość. Mam bliźniaczą korbę Prowhell DMA-CR099A-TT

http://pro-wheel.com/main/?product=dma-cr099a-tt

o tych samych wymiarach 68/109mm. No i umnie wypada na 19 koronce, czyli jest zła! Co ciekawe Sram i Prowhell informują, że offset wynosi 1mm. Zamówiłem 36T 3mm i okazłao się, że jest tylko 1mm różnicy i dalej du.a. Jak zamontuję 36T 6mm to będzie idealnie. Moja piasta to Koozer CX420

https://www.koozer.net/116.html

Kaseta Sunshine.

Tłumaczenie, że najczęściej jeździmy po twardej stroni kasety jest bez sensu. Z dwojga złego wolałbym już mieć przegięcie w miękką stronę, bo wtedy na podjazdach spada kadencja i idą większe waty na korbę. Po twardej stronie trzymam równiutko 95rpm i katowanie napędu jest znacznie mniejsze.

Nie przyglądąłem się GRX ale z ciekawości pójdę do sklepu i zobaczę jak tam układa się łańcuch ale już po tych danych widze, żę to będzie przegięcie ponad 3mm na zewnątrz, czyli 1,5 koronki a to jest kolosalna wada!

Opublikowano
8 minut temu, wintermute napisał:

A jaki przymiar? bo tutaj bywają problemy - ja np mam taki ze 3 nowe łańuchy wpadaja w 0,5 :)

wbrew pozorom dobry przymiar czy dokładny pomiar wydłużenia to nie jest prosta sprawa. 

a masz propozycję jakiegoś dobrego, dokładnego przymiaru? Bo ja może własnie taki mam i taki właśnie był też pomiar robiony w serwisie:) To też może być odpowiedź na moje zdziwienie gdy kupiłem nowy łańcuch...rozłożyłem oba na blacie i był identyczny:) 

Z drugiej strony to był przegląd gwarancyjny połączony z poprawą fabryki (okazało się, że przelotka trzymająca linkę przerzutki ma złą budowę i przy ugiętym damperze nie było szans na dojscie do 10t) i nie mieli wielkiego biznesu w tym, żeby mi sciemniać, a facet z którym gadałem mówił bardzo logicznie:)

Może więc dobry przymiar to....dobry przymiar:) A może jest jakiś sposób, taki bardziej uniezależniony od fabryki i tłoczni narzędzi?? Może coś suwmiarką sprawdzić, policzyć?

Opublikowano
34 minuty temu, GrzeCzep napisał:

zmieniać co kilkaset kilometrów wydłużając żywotność napędu. Sprawdzałem przymiarem i rzeczywiście wchodził przy 0,5. A podobno przy napędach 1x12 zdecydowanie lepiej myśleć o wymianie wcześniej niż później. A, że dużo jeźdzę na 50t, to stwierdziłem - nie zbiednieje:)

Gdybym zmieniał łańcuch co miesiąc to bym oszalał. W twoim przypadku tylko i wyłącznie offset 6mm, daj w prezencie komuś stary blat i zapomnij o 3mm. Ustawisz łańcuch prawidłowo to napęd odetchnie trochę tak samo przerzutka i jej kółeczka. Ja 0,5% to ma zużycie przy 3kkm w szosie i MTB (ale nie katuję, kulturalna jazda po lesie) no i zawsze napęd czysty i nasmarowany.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, GrzeCzep napisał:

Z drugiej strony to był przegląd gwarancyjny połączony z poprawą fabryki (okazało się, że przelotka trzymająca linkę przerzutki ma złą budowę i przy ugiętym damperze nie było szans na dojscie do 10t) i nie mieli wielkiego biznesu w tym, żeby mi sciemniać, a facet z którym gadałem mówił bardzo logicznie:)

Może więc dobry przymiar to....dobry przymiar:) A może jest jakiś sposób, taki bardziej uniezależniony od fabryki i tłoczni narzędzi?? Może coś suwmiarką sprawdzić, policzyć?

ja mam dwa jeden to rohloff caliber 2 - używałem go do tej pory i w sumie sie sprawdzał z napędami 7/8/9  (ma podziałkę 0.075mm czyli 0.6%) ale chciałem mierzyć 0,5%  kupiłem jeden w deca i to jest właśnie te porażka o której pisałem. 
ogólnie przymiary tego typu (które rozpierają rolki w przeciwnych kierunkach) nie sa uznawana za dobre gdyż do wyciagnięcia łańcucha dodają zużycie rolek które nie ma wypływu na zużycie napędu. Ale przymiar to pokazuje. na rysunku widać o co chodzi. to jest górna pozycja 
rolki.thumb.jpg.85fe9b65ee30fa87a8d29bd1d66c1ba5.jpg

natomiast takie które mierzą pozycje dolna to sa takie przymiary jak shimano TL-CN42 (problem z nim jest taki ze nie wiadomo w sumie jakie wartości on mierzy), Park Tool CC-4 czy Pedros Chain Checker Plus II. 
żadnego z nich nie testowałem. To sa tylko wyniki reserachu :)  ponoc sa mocno upierdliwie w pomiarze tak by uzyskać poprany wynik  

co do zużycia. ja sie ciesze jak do 1000km dojade. A bywa sporo mniej - np 700-800. 400 to jeszcze nie miałem nigdy :)

Opublikowano
26 minut temu, wintermute napisał:

co do zużycia. ja sie ciesze jak do 1000km dojade. A bywa sporo mniej - np 700-800. 400 to jeszcze nie miałem nigdy :)

Przejeżdzasz i wymieniasz na nowy, a stary zostawiasz i po 3 zmianach dajesz pierwszy?

Opublikowano (edytowane)

Stary wyrzucam do śmietnika. Ale muszę dodać iż  jeżdżę na tanich łańcuchach.  ;)

Opublikowano

W dużej mierze winny złej linii łańcucha jest standard boost. W imię możliwości zastosowania szerszej opony przesunięto napęd na zewnątrz o 3mm. O ile pamiętam to zaczęto go stosować w rowerach 27,5+, A po chwili się okazało że bez niego żaden rower xc nie może już jeździć. Ale nic straconego. Może w końcu ktoś to zrozumie i pojawi się nowy "lepszy" standard dzięki któremu, producenci znowu zarobią krocie.

Opublikowano

Założyłem 6mm... Spowodowało to ustawienie Lini łańcucha na 7 zębatce zamiast na 8....

Czy 50t ma jakiś mniejszy opór? Wydaje mi się, że tak ale to może być sugestia głowy :)

Co się jeszcze zmieniło... 

W zasadzie nic, poza spodziewanym przesunięciem wszystkiego 3mm bliżej środka 🤣

CollageMaker_20210416_132725732.jpg CollageMaker_20210416_132949049.jpg CollageMaker_20210416_133121392.jpg
Opublikowano
17 godzin temu, alsew napisał:

W dużej mierze winny złej linii łańcucha jest standard boost. W imię możliwości zastosowania szerszej opony przesunięto napęd na zewnątrz o 3mm

Ale co ma do tego boost?
Koba przesunęła się o 3 mm ale i kaseta z tyłu również przesunęła się o 3 mm i wszystko pozostało po staremu.