Skocz do zawartości

Co wybrać? Shimano, magura

Dawid29046

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć 

Myślę nad zakupem kompletu hamulcy lecz nie wiem co wybrać. Do wyboru mam (wszystko jest w podobnej cenie) magura mt5(nowe), shimano slx m7120(przebieg ok 50km),shimano Saint (używane). Teren w jakim jeżdżę to enduro i od czasu do czasu bikeparki. Może macie jakieś inne propozycje do 900zl za komplet. 

InShot_20210408_084002748.jpg
Opublikowano

Magura vs Shimano 

Dwa różne heble 

-inne klamki 

-większa odległość od gripa 

-praca shimano 0-1 (start stop)

-magura klamka z tworzywa 

Te hample to kwestia gustu musisz się przymierzyć czy ci podpasują 

Opublikowano

Które łapią dalej od gripa? Jak z trwałością? Warto się brać za używane sainty czy lepiej kupić nowe mt5 lub lekko używane slx? 

Opublikowano (edytowane)

MT5 to plastikowo-tekturowe klamki, pękające obejmy, jednorazowe korki oleju w zbiorniczku, koszmar z odpowietrzaniem, konieczność wymiany klocków na starcie z od MT7.

W cenie nowych MT5 (może nawet taniej) masz 4-tłoczkowe deore M6120 (może być prob z obecnymi manetkami) ew. szukaj MT520 (praktycznie to samo tylko klamki starego typy więc się nie gryzą ze starymi manetkami). Co do pracy 0/1 to wcale nie jest tak źle. Trzeba się przyzwyczaić do klamki z servo-wave, które nie działają liniowo czyli po zatknięciu klocka z tarczą już wystarczy bardzo mała siła przyłożona do klamki żeby hamować, nie trzeba dusić jak przypadku klamek liniowych.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

A co byście wybrali slx m7120 czy sainty? 

Opublikowano

Nie jeździłem na saint 

Mam Shimano Zee i slx m7120 ,tutaj zdecydowanie wole zee 

W drugim mam Magure Mt5 i też wole Shimano Zee ze względu na ergonomie klamki i to jak leży pod palcem 

• Pomógł 1
Opublikowano

Jak myślisz zee ma większą siłę niż slx m7120? 

Opublikowano

Wszystkie czterotłoczkowce shimano (wyłączając BR-M420) działają tak samo, mają te same średnice tłoczków w zaciskach i klamkach. Ew. odczuwalne różnice mogą wynikać z użycia innych tarcz hamulcowych i/lub klocków. Na dzień dzisiejszy kupowanie zee czy sain to strzał w kolano - to martwe grupy od blisko 10 lat.

Opublikowano
6 godzin temu, vdcmike napisał:

Na dzień dzisiejszy kupowanie zee czy sain to strzał w kolano

Rozwiniesz wypowiedź ?

6 godzin temu, Dawid29046 napisał:

Jak myślisz zee ma większą siłę niż slx m7120? 

Nie powiem ci 

Zee kupiłem 3 lata temu używam w rowerze enduro , nic nie robię z hamulcami wymienia tylko klocki i płyn 

M7120 kupiłem i mam w dircie 

Opublikowano

Zee ani Saint nie ma większej siły niż mt520, m6120, m7120 itd. To są konstrukcyjnie dokładnie te same hamulce. Jak ktoś chce płacić extra za grupę "grawitacyjną" niech tam sobie płaci ale kompletnie żadnej wartości dodanej nie zyskuje.

Opublikowano

Klamki Zee (są w Biosternie w dobrej cenie) + zacisk na przód BR-M6120 a na tył BR-M6100 + przewody - to jest na allegro. I do takich zacisków nie trzeba banjo co obniża koszty.

Klamki Zee są na obejmę bez wydumek z nowych serii gdzie często musisz zmienić manetki by to odpowiednio ustawić. O tym też trzeba pamiętać.

Opublikowano

Swojego czasu @PiotrekGT złożył Shigury :D

Klamki Shimano i zaciski MT5. Swietnie hamują.