Diabeu Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Dzień dobry, Przychodzę do Was z taką sprawą. Rozglądam się za swoim drugim rowerem i chciałbym was przeprowadzić przez mój proces myślowy jak dokonuje wyboru i jednocześnie poradzić się Was tam gdzie mojej wiedzy nie starcza. Mam już rower szosowy i obecnie rozglądam się za drugim bajkiem. Najpierw spoglądałem raczej w kierunku rowerów crossowych ponieważ chciałbym mieć rower który będzie najwygodniejszy do takich bardzo lekkich przejażdżek z dziewczyną i ewentualnie w niektóre wakacje jakichś dłuższych, kilkudniowych wycieczek po Polsce. Niestety, zacząłem oglądać rowery typowo MTB, z grup XC i trail i cholera, no chciałbym coś bardziej na drugiej stronie skali szosa - górski Bardzo podoba mi się Kross Dust 1.0 z napędem 2x10. Moje pytanie, czy taki rower sprawdzi się też podczas jazdy po płaskim? Podczas długiej, kilkudniowej jazdy? Znalazłem już sobie w necie nawet bagażnik który powinien dać się zamontować na takiego traila, mam na myśli TOPEAK BAGAŻNIK TETRARACK M2. No także pytanie do was. Wiem do czego normalnie służą traile ale czy myśl o jeździe takim rowerem na jakieś dłuższe wycieczki z bagażem to totalna herezja czy da się zrobić? Pozdrawiam, Diabeu.
arturchory Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Spoko ten rower, nawet na niebieskich trasach posmigasz w bike parkach. Tylko pytanie czy bedziesz chcial jezdzic w bike parkach? Jezeli nie, ani nie interesuje Cie bardziej agresywna jazda to bralbym jakies XC. Zalezy co to sa dluzsze trasy. 50 km dziennie zrobisz bez problemu ale pozniej beda schody. To nie szosowka. Opory toczenia opon beda spore w porownaniu do tego co do tej pory jezdziles. No i geometria ramy. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez arturchory
Diabeu Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2021 No właśnie chciałbym móc też pośmigać na takich fajnych górskich trasach. Gdyby nie to, wziąłbym po prostu crossa. Dłuższe trasy mam na myśli około 100km dziennie. Wiem, że trail nie będzie łykał kilometrów tak jak szosa Bardziej chciałbym zapytać jak to będzie wyglądać w porównaniu do XC albo właśnie crossa. Co do opon, czy mógłbym w takim trailu zmienić oponki na jakieś z mniejszym bieżnikiem tak by lepiej się jechało właśnie w trasie?
arturchory Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Jak tak zrobisz to myślę, że powinno zagrać.
Rozwiązanie leejoonidas Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Rozwiązanie Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Z bagażników lepszym wyborem będzie thule tour rack, jest to bagażnik który pasuje na przód i na tył, do tego sakwy firmy Crosso i możesz jechać w Polskę. Jazda rowerem typu Trail na wyprawy z bagażem to nic nowego, sam mam dwa rowery Trailowe, jeden typowo wyprawowy pod sakwy a drugi do zabawy i haratania w trudnym i wymagającym terenie. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez leejoonidas
Diabeu Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Właśnie coś takiego chciałem usłyszeć Bardzo dziękuję za podpowiedzi!
Rekomendowane odpowiedzi