Skocz do zawartości

FELT VR40

Kondzio02

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj. Fajny rower. W takim bajku waga to temat drugoplanowy. Można się przyczepić do tego, że w cenie > 6000zł nie ma 2x11 tylko Tiagra 10s. Pewnie dopłata do 105 niewielka więc wybierz model wyższy bo zaraz będziesz kombinował aby zmienić na 2x11.

Opublikowano (edytowane)

@KonradTrek800 Mówisz? Słyszałem żeby do końca nie sugerować się napędem. Szczególnie w przypadku pierwszej szosy dla amatora. Model wyższy w przypadku Felta posiada też karbonową ramę.

Edytowane przez Kondzio02
Opublikowano

W tej cenie trzeba być wymagającym. Standard od lat to już 2x11. Pewnie Tiagra ci wystarczy ale przy tej samej rozpiętości kasety masz jeden bieg więcej i można idealnie kadencję ustawić. A jaka tam właściwie kaseta jest?

Opublikowano (edytowane)

Shimano CS-HG500 11-34

Edytowane przez Kondzio02
Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.04.2021 o 21:10, Kondzio02 napisał:

https://bike-room.pl/pl/p/Felt-R-40-58-Aquafresh-Midnight-2021/16948

Witam,

Przymierzam się do zakupu pierwszego roweru szosowego. Celuję w road plusa. Co myślicie o Felcie powyżej? Czy jest do czego się przyczepić? Z tego co mogę sam zauważyć to pewnie waga. Jakie ewentualne zmiany na redukcje wagi?

Pozdrawiam

Cześć, mam VR30 z 2018. Widzę, że rama chyba nie uległa zmianie. Lubię ten rower, fajnie żywo malują ramy. Framset alu jest dość ciężki, ale ma wideł full karbon. Bardzo dobra, podatna na amortyzację jest sztyca karbon (nie wiem, jak w tym modelu), która solidnie amortyzuje ogon, a pomaga w tym duży sloping ramy (duże wysunięcie sztycy). Pozycja może być bardzo komfortowa, ale po wywaleniu podkładek można się już przyzwoicie złamać. Ja wywaliłem po roku koła (-450g na dt350), które były dość ciężkie, ponad 2kg, chociaż całkiem solidne i szerokie (wrzuciłem do złożonego gravela). Są łożyskowane, ale tylne od początku dość głośno pracuje. Wymieniłem też mostek i kierownicę na węższa, bo we wcześniejszych rocznikach była bardzo szeroka (46cm w rozmiarze 56) i w standardzie 35mm. Co do osprzętu, ja mam 105, wymieniłem przerzutkę na r7000 po złamaniu haka i pocharataniu wcześniejszej 5800. Tiagra może być (ciężka jest korba z tej grupy, stopniowanie 2x11 przy tak szerokiej rozpiętości kasety i tak będzie słabe), za rok już Shimano będzie 2x12 (w tym roku Dura Ace, w przyszłym Ultegra, może 105). Jeżdżę na 32mm, wymieniłem też korbę z FSA Omega, ciężka i miękka na Grossamera. Ubiłem z serii jakieś 750g, dalej nie ma sensu.

Edytowane przez Chino
  • Lubię to! 1
Opublikowano

@Chino Dzięki, ja gdybym zdecydował się na zakup też bym zamontował karbon sztycę i wymienił koła.