Trukas Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Witam! Co myślicie o tych modelach? Czy ten Marin pasuje do porównania z Dartmoor Hornet? Jak duża będzie różnica przy podjazdach/zjazdach między kołem 27.5 a 29? Wyglądem i osprzętem pasuje mi Marin :) Rower będzie używany do rozpoczęcia przygody nieco hardkorowej jazdy, hopki itd. Żadne wyścigi XC :) Dzięki za odpowiedź!
Kkaaeell Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Na zjazdach w trudnym terenie koło 29 deklasuje 27'5
arturchory Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Osobiscie mocno sie zawiodlem na produktach od Dartmoora i bralbym Marina. Ja mam dwa rowery, enduro 29 i zjazdowke 27.5. Generalnie jak zaczynasz, lepiej brac 27.5. Latwiej sie manewruje rowerem, latwiej sie wchodzi z bandy na bande jak masz zakrety lewo-prawo jeden po drugim. Latwiej sie robi bunny hopa i latwiej sie skacze. 29 ma wieksza srednice, mniej wpada w dziury miedzy korzeniami/kamieniami i jak sie rozpedzisz to jest szybciej, ale rower wtedy ma wiekszy wheelbase i chainstay tzn. Jest dluzszy. To prawda ze 29 deklasuje tzn. jest szybsze ale jak sie uczysz techniki jazdy to najwazniejsze jest wchodzenie w zakrety, a 29 w tym przeszkadza. To tak jak z deska snowboardowa. Nikt na pierwsza deske nie kupuje dlugiej sztywnej deski do zapieprzania, bo jest za dluga i sztywna i nabranie poprawnej techniki zajeloby znacznie wiecej czasu. Analizowalem dlugo te roznice w kolach i w zasadzie doszedlem do wniosku, ze tak naprawde zalezy to od rodzaju trasy. Natomiast przy hard tailu nie bedziesz jezdzil Enduro po wyrypach gdzie 29 jest najlepsze wiec bralbym 27.5. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez arturchory 1
Trukas Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2021 No i dodatkowo zamiast armotyzatora Rockshox'a jest Mazzochi Bomber Z2 i przerzutki Shimano SLX? Nada się? Na Marinie?
arturchory Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 O jakim roku Marinie mowisz? Nowe mają RS’a.
Trukas Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, arturchory napisał: O jakim roku Marinie mowisz? Nowe mają RS’a. 2021 - Domyślnie RS, ale sklep posiada model z Mazzochim - nie znam powodów takiej wymiany, ale taki jest w zestawie. Akurat takie zestawienie wydaje się być lepszym rozwiązaniem? Bombera lepiej sobie cenią użytkownicy niż RS'a Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez Trukas
arturchory Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Musialbys zapytac Tomka Kilinskiego z DirtItMore. Jezdzil bodajze na tym amorze. Z tego co pamietam wcale go nie chwalil, tak mi sie wydaje. W tej sprawie raczej osobny temat bym zalozyl. Dziwne, ze ma inny amor niz stockowy. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez arturchory 1
Kkaaeell Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Bomber z2 to nic innego niż Fox rythm. Na 1 enduro możesz poczytać o tym amorku 1
Trukas Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Padł na wybór San Quentin 3 z armotyzatorem Mazzochi Z2 oraz przerzutkami SLX 1x12
Rekomendowane odpowiedzi