Skocz do zawartości

Nowe koła, na co zwrócić uwagę przy zakupie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na samym początku pragnę powiedzieć że nie jestem obeznany zbytnio z tym tematem więc jeśli popełnię jakiś błąd to z góry przepraszam.  Do rzeczy - zastanawiam się nad kupnem kół do swojego roweru jakim jest marin rift zone 1 z roku 2020. Ze strony producenta wyczytałem że tylne koła mają piastę 141x9mm, a przednie 110x15mm. Czy szukając kół muszę kierować się właśnie tymi danymi czy dotyczą one tylko i wyłącznie samych piast i jakie sobie koła z piastami kupie takie będę mieć ? Szukając natknąłem się na takie https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-370-is-wtb-frequency-i29-29-2055g-p-100.html co o nich myślicie ? 

Wybierając takie ustawienia zdjj.thumb.jpg.7b9f9cb29947cb6064f85d56b38f1d3a.jpg

Czy jest jakas szansa że będą one kompatybilne z moim rowerem czy niezbyt ? 

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. 

Opublikowano (edytowane)

Raczej 5/141mm QR. Z tego co pamiętam to na fitwheels podają rozmiar szpilki a nie osi. Ale poczekaj na mądrzejsze głowy zanim kupisz:) 

Dane dotyczą samych piast i takich musisz szukać, oczywiście niektóre piasty można dostosować do odpowiednich standardów. Musisz jeszcze pamiętać o systemie montażu tarcz (ale i tu są jakieś adaptery) no i oczywiście o rozmiarze obręczy. 

Koła z linku, fajne bardzo szerokie obręcze ale również proporcjonalnie do szerokości - ciężkie. Piasty 370 OK, lepsze 350 ale oczywiście droższe. 

Edytowane przez Foxcon
Opublikowano (edytowane)

Standard osi piasty 141x9 jest niepopularnym standardem i jest to odpowiednik standardu sztywnej osi 148x12 ale niestety nie są to ze sobą kompatybilne systemy mocowania tylnego koła w ramie. Jeżeli chcesz kupić nowe koła to piasty muszą być zgodne ze standardem jaki posiadasz obecnie w rowerze czyli przód 110x15 i tył 141x9.  Z tego zestawu który wybrałeś tylko przednie koło będzie pasowało do Twojej ramy tylne już nie. Zwróć uwagę na mocowanie tarcz hamulcowych, jeśli chcesz przełożyć stare tarcze do nowych kół to nowe piasty muszą mieć ten sam system mocowania tarcz, zazwyczaj jest to na sześć śrub lub na system centerlock. 

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Piasty DT są konwertowalne do 141x5/9. Robi się to ze zwykłych piast boost (148x12) zakładając do nich end-capy pod oś 5/9mm.

Opublikowano

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Mam teraz parę pytań:

1. Czy proces zamiany end capów moze byc wykonany gdy piasta jest już zapleciona w kole ? 

2. Czy dałoby radę wykorzystać coś takiego ?  https://allegro.pl/oferta/os-piasty-adapter-redukcja-12-mm-na-9-mm-148-mm-9589973714?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9ade66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery&gclid=EAIaIQobChMI2urvnrnp7wIVkwWiAx1jewvkEAQYAiABEgKFXvD_BwE 

Opublikowano

Wszedłem w ofertę na fitwheels, którą przesłałeś na początku i ma ona możliwość konwersji do standardu jaki potrzebujesz tj. 5/141 czy jak powinno być 9/141. Jeżeli piasta ma możliwość konwersji, to można to wykonać na już zaplecionym kole. 

Opublikowano

Podsumowując, mogę kupić smiało te koła które wybrałem ( z ustawieniami ze zdjęcia na samym początku ) i wystarczy ze użyję oryginalnych end capów na 9x141mm. 

Dobrze rozumiem ?