BarMar Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Hej, Jestem posiadaczem gravela merida silex 400. Przymierzam się do zmian kół. Zacząłem czegoś szukać i czytac na ten temat ale ciężko znaleźć konkrety. Póki co używam gravela głównie po asfalcie(początki, jazda po mieście) planuje zacząć jeździć jakieś szutry ale mimo tego chce zachować zależność 50/50. Rower traktuje uniwersalnie - skończy się asfalt to jade dalej i nie boje się o nic. Natrafiłem na różne strony składanych kół, czy to lemonbike, dandyhorse i inne. Przemawiają do mnie obręcze i piasty dt swiss, jednak wybór jest tak ogromy, ze ciężko się połapać co do czego. Moglibyście doradzić jakie obręcze i piasty (350 vs 240(i tu pytanie czy jest sens dopłacania 1000 zł do nich)? Zależy mi na szybkiej jeździe na asfalcie z zachowaniem dobrej jazdy w terenie. Z góry dzięki za porady 🙂
KonradTrek800 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Niedawno składałem koła do gravela więc jestem w miarę zorientowany. Po pierwsze musisz napisać pod jaką oponę potrzebujesz obręcz. Jeśli opona ok. 40mm to typowe obręcze 20mm wew. będą ok. Ja potrzebowałem dla opony 50mm dlatego wybrałem 24mm wew. czyli DT Swiss G540. Zwykłe szprychy DT 2mm. Kolejna, chyba najważniejsza sprawa to piasta. Jeśli masz sztywną oś z widelcem 12mm to tu wybór jest mały. Zdecydowałem się na Koozer CX420. Zakup alli. Genialny zestaw za ok. 300zł. DT tej klasy to kosmos cena jakieś 2x. No i pytanie ile szprych potrzebujesz. Standard to 28 ale jak jesteś drobnym szczawikiem to może 24? Sam zaplotłem koła. Niestety były komplikacje (z jednej strony szprychy za długie o 2mm). Słuchajcie sie kalkulatora DT idealnie wyliczył długość. Błędnie zamowilem wszystkiebtej tej samej długości a połowa powinna byc krótsza. Znajomy z serwisu wycentrował za 100zł, także skrócił szprychy o 2mm. Podsumowując to rozważałem Piasty Koozer i ARC.https://www.koozer.net/116.htmlhttps://www.arc-china.com/DT G540 - 150zł/sztSzprychy DT - 150złKoozer CX420 - 300złMontaż - 100złCałość 850zł czyli cena rewelacyjna!
Rebeliant86 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Kolego @BarMara czego Ci brakuje w fabrycznych? Też mam Silexa 400 i poza w zasadzie kwestiami estetycznymi (wyższy stożek mi się podoba) to nie specjalnie widzę powody wymienić fabryczne koła. Wydając 1000-1500pln raczej różnicy wielkiej nie odczujesz, a wydawanie większej kasy przy tym rowerze nie ma sensu. No chyba, ze zamierzasz się na nim ścigać, ale to raczej sam rower byłby złym wyborem. Jakie są Twoje powody planu zmiany kół? Może i mnie przy okazji przekonasz. ;-)
BarMar Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Aktualnie mam 38 mm i chyba przy takiej pozostanę. Chyba, ze macie dodatkowe sugestie na temat rozmiaru(max i tak mam 42). Czyli szerokość wewnętrzna 20mm a wysokość obręczy? Sztywne osie 100x12/142x12 Ważę +/- 90 kg Koła do złożenia na pewno dam do kogoś kto się tym zajmuję (lubię spać po nocach) ewentualnie kupię gotowce. Ali nie ufam w takich sprawach Dzięki za odpowiedz konradTrek800 6 minut temu, Rebeliant86 napisał: Kolego @BarMara czego Ci brakuje w fabrycznych? Też mam Silexa 400 i poza w zasadzie kwestiami estetycznymi (wyższy stożek mi się podoba) to nie specjalnie widzę powody wymienić fabryczne koła. Wydając 1000-1500pln raczej różnicy wielkiej nie odczujesz, a wydawanie większej kasy przy tym rowerze nie ma sensu. No chyba, ze zamierzasz się na nim ścigać, ale to raczej sam rower byłby złym wyborem. Jakie są Twoje powody planu zmiany kół? Może i mnie przy okazji przekonasz. 😉 Z tego co poczytałem większość osób wymienia te fabryczne. Chce tez, żeby opona się lepiej układała bo przy szerokości wew 17 mm to trochę mało ( wielkim znawca nie jestem więc może faktycznie nie ma co przeginać) Mnie dodatkowo jak na początku nie przeszkadzał tak teraz irytuje głośny dźwięk piasty. plus chciałbym pojechać trochę szybciej. I chce system bezdętkowy. Czemu uważasz, ze przy tym sprzęcie nie ma sensu? Rower jest wyborem uniwersalnym na chwilę obecną i takim pozostanie. Ścigać sam ze sobą owszem Chyba, ze wystarczy sama zmiana opon?
KonradTrek800 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Masz tam obręcz wąską 17mm dobrą pod oponę 38mm. 32 szprychy na twoją wysoką wagę ok. Jak przedmówca pisał też nie widzę sensu zmiany bo nic nie zyskasz poza wyglądem. Jak cię drapie portfel to złóż dwa komplety kół. Jeden na szosę z oponą 28mm max 32mm i szerokie do lasu powiedzmy 650B z oponą 47mm i będziesz miał dwa w jednym.
BarMar Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2021 1 minutę temu, KonradTrek800 napisał: Masz tam obręcz wąską 17mm dobrą pod oponę 38mm. 32 szprychy na twoją wysoką wagę ok. Jak przedmówca pisał też nie widzę sensu zmiany bo nic nie zyskasz poza wyglądem. Jak cię drapie portfel to złóż dwa komplety kół. Jeden na szosę z oponą 28mm max 32mm i szerokie do lasu powiedzmy 650B z oponą 47mm i będziesz miał dwa w jednym. Myślałem nad tym przyszłościowo A co ewentualnie z systemem bezdętkowym i hałasująca piasta?
KonradTrek800 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Przecież te co masz też bez problemu zamleczkujesz. Jeśli opona drutowa to wymień na jakąś zwijaną 35-38mm szybką gravelową. Taśma, wentyle, mleko i jazda.Co do głośnej piasty to napchaj smaru i będzie cicho.EditAlbo jeszcze inaczej. Na oryginalną obręcz załóż szosową oponę np Maxiss ReFuse 32-622 (miałem i polecam). Szybka i komfortowa opona na asfalt. Drugi komplet złóż w teren 47-584. Koniecznie szeroką obręcz ok. 25mm. Polecam to co ja czyli DT Swiss G540.
BarMar Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2021 1 minutę temu, KonradTrek800 napisał: Przecież te co masz też bez problemu zamleczkujesz. Jeśli opona drutowa to wymień na jakąś zwijaną 35-38mm szybką gravelową. Taśma, wentyle, mleko i jazda. Co do głośnej piasty to napchaj smaru i będzie cicho. Nie wiedziałem, ze da się je przerobić! tez jakieś rozwiązanie Dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości
Rebeliant86 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) Hałasująca piastę załatwisz smarowaniem zapadek (tylko z wyczuciem). A jeśli chodzi o tubeless to fabryczne koła są gotowe, zmieniasz wentyle, zalewasz mlekiem i jazda. Tez nad tym teraz myśle. Wymianę kół na razie olalem, wazę tak jak ty 90kg i te 32 szprychu to duża zaleta tych kół. Rower sam w sobie jest świetny, w końcu tak jak pisałem tez go mam. I do jego turystycznego charakteru fabryczne koła w mojej ocenie są wystarczające. Zmienię je dopiero jak coś się z nimi stanie, rozwali się piasta, pognę obręcz czy powyrywam szprychy 😉 ale sabotować nie zamierzam. Polecam Ci na jazdę 50/50 kupić oponę GK SS 700x38c - używam i są świetne. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez Rebeliant86
BarMar Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2021 4 minuty temu, Rebeliant86 napisał: Hałasująca piastę załatwisz smarowaniem zapadek (tylko z wyczuciem). A jeśli chodzi o tubeless to fabryczne koła są gotowe, zmieniasz wentyle, zalewasz mlekiem i jazda. Tez nad tym teraz myśle. Wymianę kół na razie olalem, wazę tak jak ty 90kg i te 32 szprychu to duża zaleta tych kół. Rower sam w sobie jest świetny, w końcu tak jak pisałem tez go mam. I do jego turystycznego charakteru fabryczne koła w mojej ocenie są wystarczające. Zmienię je dopiero jak coś się z nimi stanie, rozwali się piasta, pognę obręcz czy powyrywam szprychy 😉 ale sabotować nie zamierzam. Polecam Ci na jazdę 50/50 kupić oponę GK SS 700x38c - używam i są świetne. Super! Dzięki za radę! Nie byłem pewien czy da się je przerobić(nie znam się jeszcze na tyle). 1
Rebeliant86 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 55 minut temu, BarMar napisał: Super! Dzięki za radę! Nie byłem pewien czy da się je przerobić(nie znam się jeszcze na tyle). Tym bardziej nie inwestuj na razie w nowe koła, bo jeszcze sam nie wiesz czego Ci tak naprawdę trzeba. A ile rad byś nie dostał, to tylko Ty i Twoje własne doświadczenie pomoże Ci dobrać optymalne parametry. 🙂
Rekomendowane odpowiedzi