Skocz do zawartości

Deore, SLX, czy XT

saguro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, planuję bo dłuższym czasie jeżdżenia na starym rowerze (15 lat) kupić sobie jakiś nowy MTB (może cross). Chciałbym zamknąć się w max 5000zł, ale wolałbym nawet mniej. Szukając informacji po internecie znalazłem taką tabelkę jak niżej. Chciałbym się dowiedzieć jaka jest prawdziwa różnica pomiędzy tymi XT, SLX i zwykłym Deore a także np. osprzętem od SRAM w postaci NX Eagle - czy są to delikatne różnice wagowe dedykowane największym "maniakom" odchudzającym rowery do granic możliwości, czy jednak osiągi i trwałość jest lepsza i lepiej dorzucić te 500zł na rower z osprzętem XT.

Dodam, że nie jestem i raczej nie mam zamiaru brać udziału w wyścigach i innych turniejach - planuję za to jeździć po Polsce na długie kilkudniowe wyprawy, a wolę MTB czy crossa nad trekkinga ze względu na częste jeżdżenie po lasach i inną pozycję podczas jazdy (nie lubię siedzącej).

bicycle-groupset-comparison-chart.jpg
Opublikowano

Raczej za 5000 zł i dokładając 500 zł na XT tego XT mieć nie będziesz. Dzisiaj sama manetka XT potrafi kosztować chore sumy. W przypadku Shimano masz tak, że DEORE/SLX/XT różni się wagą oraz rozwiązaniami, które widać np. w manetkach i samej konstrukcji elementów. Wybierając napęd 12s spokojnie możesz myśleć o kombinacji DEORE + XT. Dokładniej mówiąc przerzutka, kaseta, łańcuch DEORE, manetka XT (do tego warto dopłacić z uwagi na kulturę pracy i możliwość wrzucania/zrzucania po kilka zębatek). Hamulce również różnią się detalami i tutaj nie ma co mierzyć wyżej jak Deore/SLX + dobre klocki.

Wyższe grupy będą droższe w utrzymaniu i będą szybciej się zużyć. To cena za lżejsze materiały. 

Z drugiej strony jak to ma być wyprawówka to raczej napęd 2x11 będzie idealnym rozwiązanie. Zadaj sobie pytanie czy jednak MTB czy moze gravel, który będzie zwyczajnie lepszym rozwiązaniem do lekkiego terenu i wypraw.