poek Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Witajcie. Przymierzam się do kupna roweru (tak, wiem..w tym sezonie to graniczy z cudem). Chciałbym szosę z możliwością przejazdu od czasu do czasu szutrem, czy też jakąś polną/leśną drogą. Po prostu asfalt czasem się kończy... Poza tym przy dłuższych wypadach istnieje szansa, że będę chciał założyć bagażnik/sakwy. Gravel raczej odpada. Nie ta geometria ramy... Ma harda i nim mogę jeździć po górach i kamieniach. Dobrze myślę, że poszukuję przełaja?
wintermute Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 jak znajdziesz przłaja z mocowaniem do bagażnika....
beneq Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Gravel raczej odpada. Nie ta geometria ramy...Przepraszam, a jaka ma być ta nie ta geometra gravela? Są różne geometrie od takich bardzo relaksacyjnych po takie, iż masz wrażenia spadania w przód z siodełka bo pozycje jest bardzo pochyloną.Dodam, znajdź szosę z mocowaniem do bagażników.IMHO szukaj rowerów road plus. Ni to gravel ni to szosa coś pomiędzy ale tam też pewnie geometrii tyle co "modeli razy producent" . Wysłano z Nokia 6210
poek Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Ok. A możecie doradzić jakieś konkrety? W które modele celować z takimi założeniami? 47 minut temu, wintermute napisał: jak znajdziesz przłaja z mocowaniem do bagażnika.... Np. Merida Mission CX
wintermute Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Merida po prawdzie nie ma mocowania do bagażnika. Nawet Silex nie ma. To są mocowania na błotniki. W górnej części jest tylko jeden otwór nad opona, podczas gdy do bagażnika potrzebne są dwa otwory. Znaczy można zamocować tam przejściówkę/ kawałek blachy i do niej przykręcić bagażnik ale fakt faktem ze trzeba się pobawić i nie da się tego zrobić bez odrobiny druciarstwa. Co do modelu to tego jest całe mnóstwo. Większość ma mocowania do bagażnika (poza kellysem). Z kolei modele z mocowaniem przedniego bagażnika to można na palcach jednej ręki policzyć ale to chyba akurat nie jest dla ciebie najważniejsze. co do geo - bardzo krótkie są mariny - choć one z drugiej strony mają raczej wysokie główki. Jeśli szukasz czegoś niskiego to treki mają niskie główki.
poek Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Szukam szosy, którą mogę przejechać po szutrze czy polnej/leśnej drodze. Bagażnik nie jest priorytetem. Większość czasu i tak będę spędzał na asfalcie. Przeglądając net dostaję oczopląsu. Nie miałem do czynienia z szosami/przełajami/gravelami. To będzie mój pierwszy zakup tego typu roweru i musi być dobrze wybrany, bo ten egzemplarz będzie musiał pozostać ze mną na lata. Siedziałem na Meridzie Mission CX 600 - wszystko super ale jeden blat z przodu odpada. Dużo tego, dużo czytam i oglądam o tych rowerach a nadal jestem zielony w temacie więc liczę na Waszą pomoc.
kuchar222 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Szosa endurance np. Giant Contend AR albo może Triban z Decathlonu? Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi