Skocz do zawartości

Canyon Spectral czy Specialized stumpjumper? Który wybrać?

Marcin432101

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Planuje zakupić rower trailowy/enduro. Zastanawiam się pomiędzy dwoma modelami - canyon spectral oraz specialized stumpjumper. Zależy mi aby rower był dobry nawet na ciężkich technicznych zjazdach, ale także podjeżdżało się ni przyjemnie. Stumpjumper ma 140mm z przodu i 130mm z tyłu. Zastanawiam się, czy to nie za mało skoku na cięższy teren. Dlatego bardziej jestem przekonany do canyonba, który ma 150mm przód i tył. Wydaje się to być odpowiedni ilość skoku. Natomiast nie mam wiedzy jak podjeżdża się canyonem. O specu wiem, że naprawdę wygodnie. Mam możliwość przejechać się na specu, natomaist na canyonie nie mam. Co zrobić w tej sytuacji, co wybrać? Kupić canyona w ciemno, bo bardziej odpowiada mi ilością skoku? Czy może przejechać się na specu i kupić rower z mniejszym skokiem? Specialized stumpjumper evo odpada - geometria powoduje, że podjazdy to podobno katorga.

Także moje pytania - Jak podjeżdża się canyonem? Czy canyon to dobry rower? Który z obu rowerów wybrać? 

Dziękuje z góry za odpowiedzi

Pozdrawiam marcin

Opublikowano

Tu masz mój rower. Osobiście brałbym Spectrala. Podjazdy nie sprawiają problemu. Pozycja idealna. 

Opublikowano

Super! A powiedz mi jak sprawuje się zawieszenie rockshoxa? Osobiście uwielbiam jak działają foxy, zawsze były dla mnie gładkie jak masło. Zastanawiałem się czy rockshox tez jest taki gładki.

Opublikowano (edytowane)

Nie śmigałem na Fox i nie mam porównania. Jedynie to po zakupie RockShox trzeba zrobić serwis 0 dolnych goleni. Po prostu dolać oleju 0W20 po 15ml w każdą lagę bo z fabryki lubią wychodzić ze znikomą ilością oleju

Spectrala będzie ciężko teraz wyrwać. Brak ich

Edytowane przez Raptor
Opublikowano

Dobrze wiedzieć. 

Co do zakupu, to planuje dopiero na przyszły sezon także na spokojnie. Ale i tak będę zamawiał wcześniej bo wiadomo jak to jest teraz z rowerami. 

Co do podjeżdżania mam jeszcze pytanko. Czy tylni amor się ugina podczas podjazdów? Jak to wygląda? 

Opublikowano

Ugina się lecz możesz go zablokować bez problemu

Opublikowano

A co sądzisz o dodaniu manetki blokady skoku w tego typu rowerze? Aby szybciej i wygodniej blokować zawieszenie na podjazdach np.

Bez sensu, czy może jednak ma jakiś sens?

Opublikowano

Blokada skoku przedniego amora ma sens jedynie gdy podjeżdżają szybko i dynamicznie stojąc na rowerze. Tył wiadomo że trzeba zablokować bo inaczej będzie bujało jak w fotelu. W swoim gigancie mam 170skuku w widelcu otwarta na full kompresja i gdy podjeżdżam na siedząco nic nie przeszkadza w podjeżdżaniu. Podłączenie manetki łączy się także z wymiana tłumików w damperze i amorki. Jeżeli pytasz o takie rzeczy to przemysł czy potrzebujesz takiego roweru.

Opublikowano

Rozumiem. Najlepszym pomysłem będzie jak się przejadę na nim, zobaczę jak mi się na nim podjeżdża.

Jeżeli okaże się, że tyle skoku to za dużo na swobodną jazdę także pod górę, to będę rozglądał się za czymś z blokadami, lub mniejsza ilością skoku.

Na ten moment mieszkam na Pomorzu, gdzie trochę podjeżdżają jest. Nie ma jednej dużej góry i zjazd, tylko ciagle gora dół. Co chwila blokowanie ręcznie amorów się mija z celem. Natomiast mam zamiar wyjeżdżać w góry do bikeparków i na ścieżki, potem studia za granicą - tez zależy mi na lokacji górzystej. Nie chce potem żałować ze wziąłem mniej skoku ;)

przede wszystkim musze się na nim przejechać, bo w ciemno kupowac nie będę.

jakbyscie znali jakieś rowery z blokadami skoku i mniej więcej 150mm skoku inne niż Scott Genius to dajcie znać.

Opublikowano

A co masz do Geniusa? Pytam z ciekawości i nie zamierzam go bronić jako jedynego-słusznego-mojego wyboru :D 

Opublikowano

Nic do niego nie mam - to jest jedyny jaki znam z blokadami z takim skokiem 😂

Opublikowano

Nie ma rowerów o takim skoku z blokadami poniewaz nie do tego one służą😁 musisz się z tym pogodzić.

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za pomoc! Wiele mi to rozjaśniło. Planuje przejechać się rowerem 150/150, zobaczyć jak mi się jeździ. Jeżeli okaże się ze jedt to za dużo, to będę brał PPD uwagę canyona neuron lub inny trailowy rower z mniejszym skokiem. 
Co do bujania na podjazdach - ważę jedyne 54 kg i wydaje mi się, ze przy odpowiednim ustawieniu dampera pod moją wagę i jazdę mogę uniknąć mocnego bujania

Opublikowano

Jeździłem na 160 mm przód/tył i nie miałem żadnego problemu z podjazdami, a ważę prawie 90 kg. Skok nie ma znaczenia, wystarczy że sobie ustawisz trochę mniejszy sag i/lub wolną kompresję na wysokie ustawienie. 

150 mm myślę, że to minimum pod typowe enduro z dużą ilością korzeni, kamieni i stromych zjazdów. 

Opublikowano

Właśnie to miałem na myśli. Ustawienie zawieszenie można dopasować do potrzeb i terenu.

Na ten moment nie mam więcej pytań, dziękuje wszystkim za pomoc. Na pewno będę za jakiś czas szukał możliwości przejechania się na kogoś canyonie aby zobaczyć czy mi po prostu odpowiada.

• 6 miesięcy temu...