Bartekgee Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 Drodzy Forumowicze, Potrzebuję porady w zakresie wymiany napędu. Obecnie posiadany napęd to 1x11 Korba Easton 40t oraz kaseta CS-M8000 11-40T. Przerzutka tylna GRX 810. Planowana zmiana to wymiana korby na Ultegrę 50-39 i tu pojawia się pytanie o dobór odpowiedniej kasety tak by tylna przerzutka dała radę. W ostateczności wymienię także przerzutkę tylną ale z tego co się orientuję jest bardzo duża wymienność pomiędzy grupami napędów shimano i przerzutka tylna może współpracować z kasetami z grup szosowych. Plan jest taki by pozostać z manetkami GRX oraz tylną przerzutką z tej samej grupy a korbę i kasetę dobrać z grup szosowych. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Pozdrawiam
Motke Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 Nie napisałeś co w poprzednim napędzie Ci nie pasowało więc ciężko coś doradzić. Faktycznie, kasety a raczej zębatki MTB i szosowe dla x11 można miksować. Jakieś parę miesięcy temu zmiksowałem właśnie kasetę jaką masz czyli M8000 11-40T z zębatkami szosowymi (dokupione luzem w sklepie niemieckim; w Polsce niedostępne) i teraz mam kasetę: 14-15-16-17-...-40 Przejście między 16 (szosowa) a 17 (MTB) działa płynnie.
Bartekgee Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Generalnie to co chciałbym zmienić względem obecnej konfiguracji to kadencja. Napęd obecnie świetnie radzi sobie w terenie ale też sporo czasu spędzam na asfalcie i na nim kadencja na korbie 40 jest dość duża(po prostu na tej korbie poruszam się dla mnie za wolno). Posiadam cyclocrossa i chiałbym by rower był w miarę uniwersalny zarówno w teren i asfalt. Dlatego chcę zmienić korbę na 50-39 bo zębatka 39T da mi te same odczucia w terenie co obecna a 50T na asfalt da mi większą prędkość poruszania. Z uwagi na fakt większego blatu trzeba zmodyfikować też kasetę by uniknąć ryzyka zerwania tylnej przerzutki, stąd moje pytanie bo nie wiem jak dobrać kasetę i jej największą zębatkę i by pojemność tej przerzutki też pasowała. Jeżeli chodzi o dobór ultegry jako korby a nie GRX-a wynika tylko z faktu że korby GRX są nie dostępne na rynku a ultegra jeszcze tak.
Motke Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Pojemność GRX 810 to niby 40 więc teoretycznie powinno obsłużyć tą 11-40. 40 - 11 + 50 - 39 = 29 + 11 = 40 Z drugiej strony piszą że max to 11-34 chociaż kasety 11-40 polecają do GRX 11 - i bądź tu mądry. Ale jeśli to ma być rower bardziej na asfalt to zmieniłbym na 11-max 32 (bo ta ma jeszcze stopniowanie szosowe 11-12-13-14-...) 11-34 to już stopniowanie bardziej MTB 11-13-15-...
Bartekgee Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Serdecznie dzięki za podpowiedź!! Pozdrawiam i życzę wesołych!
Rekomendowane odpowiedzi