wiktoria_sn Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 (edytowane) Witam, chciałabym Państwa zapytać o radę, czy warto inwestować w ROWER GÓRSKI MTB ST 530 S 27,5" z Decathlonu? https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-st-530-s-27-5/_/R-p-311716?mc=8555876 Jestem amatorką, a byłby to mój pierwszy rower sportowy. Głównie jeździłabym nim na niedalekie wyprawy, często do lasu. Wcześniej patrzyłam na ROWER GÓRSKI MTB ST 540 27,5", jednak został wyprzedany. Mogę odkupić go od kogoś z OLX, jednak liczę na Państwa dobrą radę. Czy warto inwestować w st 530? 😶 Z góry dziękuję za odpowiedzi HALO HALO, UZUPEŁNIAM: mój wzrost: 169 cena: miło byłoby zamknąć się w 2500, ale wiadomo, że czasem lepiej dołożyć i mieć coś, co nie zepsuje się po miesiącu cel: ścieżki leśne, drogi asfaltowe, drogi polne, jazdy do 3-4 godzin dziennie, ale na pewno więcej niż godzinne Mieszkam w mieście ze ścieżkami rowerowymi, ale mam 20 minut do lasu, więc nie mogę powiedzieć, która nawierzchnia byłaby tą częściej wybieraną Edytowane 31 Marca 2021 przez wiktoria_sn
Rebeliant86 Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 Moim zdaniem rower z pełnym zawieszeniem na wycieczki to nie jest dobry wybór. Sam to przerabiałem. Niepotrzebnie będziesz tylko marnować siły na jego wagę. Na wycieczki wszelakie po lesie i po twardym wybrał bym na Twoim miejscu TRIBAN Rower Gravelowy 120 Damski. https://www.decathlon.pl/p/rower-gravelowy-120-damski/_/R-p-328330 i nie bój się kierownicy baranka, szybko się przyzwyczaisz i docenisz 🙂 2
serbi Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 Rower to nie inwestycja nie ma żadnej stopy wzrostu rower kupujesz, a pozniej do niego tylko dokladasz (a jak bedziesz chciala sprzedac, to za max pół ceny). Rower z pełnym zawieszeniem (tzw. full) odradzałbym Ci serdecznie na pierwszy rower, a szczegolnie w tej cenie - to nie jest rower górski, tylko atrapa. Kup najdrozszy sztywny rower, na ktory Cie stac, ale pamietaj, ze niestety jesli sie wciagniesz, to bedziesz chciala jezdzic caly rok i bedą Ci potrzebne jakies termoaktywne ciuchy, getry z pampersem, kask, okulary, rekawiczki (te 3 ostatnie rzeczy to kup od razu, bo na "wertepach" sie czlowiek czasem wywraca a i wydłubywanie wbitych much z białek oczu tez nie jest fajne. Nie napisalas ile masz wzrostu, bo byc moze lepsze bedą dla Ciebie koła 29" (a nie 27,5) Co do graveli i tego typu rowerów - byłbym sceptyczny - na tych rowerach trzeba umiec jezdzic i lepiej miec swiadomosc, do czego one są. Przy jakimkolwiek trudniejszym terenie (piach, korzenie) bedziesz miała po prostu problemy, ale kto wie. W Decathlonie mozna wypożyczyć rower na kilka dni, a pozniej jesli bedziesz go chciala kupic, to odliczają od ceny roweru cene wypożyczenia 1
Rebeliant86 Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 23 minuty temu, serbi napisał: Co do graveli i tego typu rowerów - byłbym sceptyczny - na tych rowerach trzeba umiec jezdzic i lepiej miec swiadomosc, do czego one są. Przy jakimkolwiek trudniejszym terenie (piach, korzenie) bedziesz miała po prostu problemy, ale kto wie. Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Miałem full Specialized Epic Comp, rower który jeśli chodzi o rozwiązania zawieszenia to naprawdę wyższa klasa. Przesiadłem się z niego na sztywnego Gravela Merida Silex i to był świetny wybór. A zrobiłem to właśnie ze względu na to, że sportowiec ze mnie żaden a wycieczki rowerowe lubię. Jeżdżę na oponach 700x38c GK SS czyli prawie gładkie i bez problemu radzą sobie na singlach w kampinosie 🙂 wręcz widzę, że mi średnia prędkość na nich poszła w górę. Nie brakuje przyczepności. Oczywiście jeśli wpadnę na kopny piach to jest źle, ale równie źle było na racekingach 29x2.2 w Specialized. W mojej ocenie gravel na pierwszy rower jest świetnym rozwiązaniem bo sprawdzi się po prostu wszędzie. Na bulwarach, na leśnych sciezkach a można tez śmiało obwiesić torbami i ruszyć na dłuższą wycieczkę. Ten stereotyp, że idąc po pierwszy rower kupuje się górski jest bez sensu. Natomiast jeśli koleżance totalnie nie podchodzą gravele to celuj w rowery trekingowe. 1
serbi Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 Masz takie prawo - tzn nie zgadzac się z moją opinią 🤣 😂 Epic fajny rower - trzeba go było zostawić, a dokupić gravela, miałbyś 2 rowery - zawsze lepiej niż jeden Niech dziewczyna napisze, gdzie konretnie chce tym rowerem jezdzic (pisze o rowerze sportowym, wiec treking sie chyba nie łapie) i ile ma wzrostu, czego mniej wiecej oczekuje od roweru, bo tak to na razie sami ze sobą gadamy. Na forum jest tez pełno tematów, jaki rower wybrać do jakiej kwoty, mozna poczytac 1
wiktoria_sn Opublikowano 31 Marca 2021 Autor Opublikowano 31 Marca 2021 Przepraszam, już uzupełniam: mój wzrost: 169 cena: miło byłoby zamknąć się w 2500, ale wiadomo, że czasem lepiej dołożyć i mieć coś, co nie zepsuje się po miesiącu cel: ścieżki leśne, drogi asfaltowe, drogi polne, jazdy do 3-4 godzin dziennie, ale na pewno więcej niż godzinne Mieszkam w mieście ze ścieżkami rowerowymi, ale mam 20 minut do lasu, więc nie mogę powiedzieć, która nawierzchnia byłaby tą częściej wybieraną
Rebeliant86 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Uwzględniając powyższe informacje, Gravel jak się patrzy. 🙂 Co do rowerów z Decathlonu to w stosunku cena jakość jest tam naprawdę Ok. W mojej ocenie nie będziesz zawiedziona jeśli dopłacisz do tego gravela. 1
serbi Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Jesli masz taką możliwość w swoim Decu, to sprobuj wypozyczyc rower, ktory Ci sie podoba. Albo sie umow z jakąś kolezanką czy kimś, wezcie 2 rowery - gravela, mtb czy crossa jakigos, sobie pojezdzicie, zamienicie sie i bedziesz miała troche wiekszy przegląd. Na forum "piętro wyzej" (Jaki rower wybrac) jest zestaw tematów z przedziałami cenowymi i sporo takich własnie rozkminek. Modele z Deca to chyba wszystkie są omówione. Mniej wiecej w tej cenie masz jeszcze rowery Romet, Kellys, Cube, Kross, Indiana (z Media Expert)
puchatek Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 19 godzin temu, serbi napisał: W Decathlonie mozna wypożyczyć rower na kilka dni, a pozniej jesli bedziesz go chciala kupic, to odliczają od ceny roweru cene wypożyczenia Czyli wybieram sobie rower, który stoi w sklepie i mogę na nim pojeździć przez kilka dni? W którym Decathlonie tak jest? Nie mylisz przypadkiem wypożyczalni Decathlonu, w której jest część rowerów już niedostępna w sklepie? @wiktoria_sn, jeżeli nie jeździłaś z barankiem to tak jak napisał @serbi, przejedź się, bo nie każdemu to pasuje. 22 godziny temu, wiktoria_sn napisał: cel: ścieżki leśne, drogi asfaltowe, drogi polne, jazdy do 3-4 godzin dziennie, ale na pewno więcej niż godzinne Mieszkam w mieście ze ścieżkami rowerowymi, ale mam 20 minut do lasu, więc nie mogę powiedzieć, która nawierzchnia byłaby tą częściej wybieraną Ja tu widzę coś pokroju https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-muirwoods, a jeżeli chcesz wygodniej to crossa.
Rekomendowane odpowiedzi