Skocz do zawartości

rama a montaż hamulców tarczowych Shimano Tiagra

AdamN.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, podpowiedzcie proszę, czy jest jakieś sensowne wyjście z sytuacji widocznej na zdjęciu, montaż hamulca w oryginalne otwory, wyregulowane najlepiej jak się da,  ale tarcza jest bardzo blisko jednej strony hamulca i ramy, co poradzicie? Da się z tym jeszcze jakoś sensownie wyjść na 'prostą'? Ktoś z was miał może podobnie? 

Dziękuję za odpowiedzi, 

Pozdrawiam, 

Adam

DSC_0021.JPG DSC_0019.JPG DSC_0026.JPG DSC_0029.JPG DSC_0022.JPG
Opublikowano

Podłóż podkładkę , taką zwykłą stalową, od strony kontry konusa i po problemie

• Pomógł 1
Opublikowano
1 godzinę temu, liftlodz napisał:

Podłóż podkładkę , taką zwykłą stalową, od strony kontry konusa i po problemie

Dzięki Liftlodz za odpowiedź, a dałbyś radę zaznaczyć kolorem/strzałka mi to miejsce gdzie podłożyć podkładkę na którymś z moich zamieszczonych zdjęć, i odesłać, żebym to poprawnie ogarnął, dzięki

• Administrator
Opublikowano

@AdamN. miał na myśli, żebyś zwiększył rozstaw "tylnych widełek", poprzez dodanie podkładki. Odsunie to Twój zacisk względem tarczy hamulcowej. Zanim to zrobisz upewnij się, czy cały zacisk jest przesunięty, czy też nie jest on po prostu równolegle ułożony wzgędem tarczy. Wtedy pomóc mogą zaznaczone podkładki, umozliwiające regulację kąta zacisku.

Sruba-M6x37-9-do-zacisku-hamulca-tarcz-Shimano.jpg

• Pomógł 1
Opublikowano
12 godzin temu, AdamN. napisał:

jest bardzo blisko jednej strony hamulca i ramy,

Jak nie trze, to ja nie widzę problemu. 

Zanim dasz jakieś podkładki, to spróbuj najpierw:

• Inaczej ułożyć koło w widełkach.
  • Sprawdź czy dobrze jest złożona piasta. Powinna być regulacja - prawo/lewo na konusie
  • Jak nic to nie da to faktycznie daj podkładkę

DSC_0019.thumb.JPG.4ea2764794e15a7cc28f7a79bf130114.JPG

• Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 29.03.2021 o 12:33, SzajBajk napisał:

@AdamN. miał na myśli, żebyś zwiększył rozstaw "tylnych widełek", poprzez dodanie podkładki. Odsunie to Twój zacisk względem tarczy hamulcowej. Zanim to zrobisz upewnij się, czy cały zacisk jest przesunięty, czy też nie jest on po prostu równolegle ułożony wzgędem tarczy. Wtedy pomóc mogą zaznaczone podkładki, umozliwiające regulację kąta zacisku.

Sruba-M6x37-9-do-zacisku-hamulca-tarcz-Shimano.jpg

@SzajBajkdziekuje bardzo za odpowiedź, czy te wskazane przez Ciebie podkładki to jakieś specjalne (wyprofilowane, ścięte itp.)? czy też standardowe różnej grubości? Czy to Twoje zdjecie to komplet do mocowania tych hamulców do wskazanego przeze mnie miejsca? Co dokładnie jest na zdjęciu, co tym mocujemy?

Dziękuję!

Pozdrawiam,

Adam

Opublikowano
W dniu 29.03.2021 o 12:59, Accent_Szaj napisał:

Jak nie trze, to ja nie widzę problemu. 

Zanim dasz jakieś podkładki, to spróbuj najpierw:

• Inaczej ułożyć koło w widełkach.
  • Sprawdź czy dobrze jest złożona piasta. Powinna być regulacja - prawo/lewo na konusie
  • Jak nic to nie da to faktycznie daj podkładkę

DSC_0019.thumb.JPG.4ea2764794e15a7cc28f7a79bf130114.JPG

@Accent_Szajdziekuje bardzo, generalnie tam wszystko aktualnie jest na styk, i koło nie kręci się w tym ułożeniu naturalnie luźno :(, idzie jeździć ale coś mi to nie daje spokoju; piasta ułożona jest w widełkach, innego ułożenia tutaj nie próbowałem; spróbuję z regulacją na komisie, a ostatecznie podkładka