Szajba99 Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 Witam! Chciałbym się dowiedzieć jakie klucze są na prawdę niezbędne, w garażowym warsztacie, gdzie zdarza mi się naprawiać swój rower albo kumpli. W szczególności mam na myśli numery kluczy i ich typy. Skład mojego warsztatu -multi-tool kross - wkrętak płaski i krzyżak, imbusy 2, 3, 4, 5 -chiński śrubokręt z grzechotką i kilkanaście bitów (głównie płaskie i krzyżakowe, imbusy od 1,5-5) oraz klucz z grzechotką i nasadkami od 2-17 mm -klucz żabka 10-20 mm -klucze płaskie o nr 6,7,8,9,10,11,12,13,14,16,17,19,25,27,32,34 -klucz imbusowy 5 i chyba 7 albo 8 -klucz hydrauliczny -łyżki do opon -tona kombinerek, obcęgów i innych tego typu narzędzi -tępe szczypce do cięcia (jedyne co tną to zipperki) -karton zipperków -olej wazelinowy do łańcucha -zestaw plastikowch śrubokrętów z Biedronki o różnych długościach - ok. 50 szt. różnych długości i rozmiarów płaskich śrubokrętów, żadnego krzyżaka Chciałbym doposażyć się w nowe klucze, ponieważ te stare są tylko płaskie i trochę pordzewiałe, niektóre wygięte, dlatego chciałbym wiedzieć, jakie klucze i w jakich numerach kupić nowe? Wiem, że na pewno będę potrzebował zestawu kluczy płasko oczkowych w numerach 6, 8, 10, 12, 13, 14, 15; imbusów w numerach od 1,5-10, torxy chyba nie są potrzebne i jakiś zestaw porządnych wkrętaków z różnymi końcówkami i różnej długości Pozdrawiam
egzo23 Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 Oliwkę do łańcucha polecam. Co to jest klucz hydrauliczny? Jeszcze, klucz do kaset, do wolnobiegu, bacik, klucz do suportów na kwadrat i inny do ht2, ściągacz do korb na kwadrat, skuwacz, przymiar do łańcucha, dobry smar do łożysk, smar przeciwko zapiekaniu, duży klucz płaski do pedałów. Zawsze wychodzi w praniu czego brakuje. A wtedy zaczyna się kombinowanie Polecam zaopatrzyć się w stojak serwisowy. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Antyszprycha Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 Nie lepiej będzie kupić zestaw kluczy ? Był już temat dotyczący wyposażenia w klucze i narzędzia wiec nie zaszkodziłoby abyś skorzystał z wyszukiwarki przędz składaniem nowego tematu kolego.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
egzo23 Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 Lepiej nie lepiej. W takim zestawie i tak wszystkiego nie będzie. Ale będzie większość. Dodam jeszcze, żeby kolega spojrzał na markę Bitul.Osobiście mam taki zestaw PRO. I drugą walizkę z resztą. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 29 minut temu, egzo23 napisał: Co to jest klucz hydrauliczny? zapewne taki do odkręcania rur wracając do tematu to bez obrazy ale jest troche bez sensu , ponieważ 90 % tego co wymieniłeś i tak nie przydaje się przy rowerze . Wystarczy zestaw imbusów , klucz płaski 15 do pedałów , do kasety/wolnobiegu , suportu , korby, torx do tarczy hamulcowej
Fenthin Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) Pytanie, jakie rowery serwisujesz i czego nie będziesz robił sam, lecz oddasz do serwisu? Ogólnie, podstawy do typowego roweru MTB: Zestaw imbusów 1,5 - 10, pompka podłogowa, wkrętaki PH2 i jakiś płaski, torx T25 (tarcze na 6 śrub), klucz do kaset (plus tarcze CL), bacik, ściągacz do suportów na kwadrat/Octalink (jeśli potrzebny), nasadka 14mm + pokrętka do śrub korb (jeśli potrzebne), klucz do suportów kwadrat/Octalink i/lub HT2 (ten w pewnych przypadkach także do tarcz CL), klucz do nypli, łyżki do opon, obcinaczki, młotek, papier ścierny, olej do łańcucha, smar do łożysk, trochę zipów, łatki i klej. Jeśli potrzeba, klucz do pedałów, klucze do konusów. Można pomyśleć też o kleju do gwintów. Wszelkie inne narzędzia wychodzą w praniu, na podstawie posiadanego sprzętu. Czyli jakieś klucze płaskie przy starszych rowerach, zestawy do odpowietrzania hamulców, nasadki do amortyzatorów, pompka do amortyzatorów itp. Edytowane 28 Lipca 2017 przez Fenthin
Szajba99 Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Opublikowano 28 Lipca 2017 Jeśli o mnie chodzi, to żadne wymyślne technologie typu hamulce tarczowe, czy rozkładanie piast itd. nie wchodzi w grę. Trudniejsze naprawy typu nabijanie sterów itp. zlecam serwisowi. Głównie chodzi mi o takie klucze które są przydatne przy np. czyszczeniu roweru, lub regulacji czegoś. Typowy scenariusz jaki chcę załatwiać sobie i kolegom -> coś mi tu chyrla, hałasuje, bije... etc. czy możesz coś z tym zrobić? Tak samo takie typowe proste naprawy, typu regulacja hamulców, wymiana dętki, opony itd. Także jeśli chodzi o klucze płaskie to wysarczy 15 i 13? Spotykam się też z naprawianiem Januszowych rozwiązań w stylu "błotnik przykręcony na torxa i nakrętkę nr 6"
MarekBajk Opublikowano 29 Maja 2018 Opublikowano 29 Maja 2018 Też się zgadzam z poprzednikiem i skomplikowane rzeczy na których się nie ma pojęcia, to lepiej dać profesjonalistom, którzy to w serwisie ogarną we właściwy sposób. nie trzeb z każdą pierdołą latać jak przebita dętka czy coś dokręcic, bo to mozna zrobić we własnym zakresie posiadając najprostsze narzedzia. mały zestaw kupiłem od firmy Unior, która specjalizuje się też w dedykowanych narzędziach. nie był to wielki koszt, narzedzia się sprawdzają przy prostych pracach i jest satysfakcja z samodzielnej naprawy.
Bike Freak Opublikowano 24 Września 2018 Opublikowano 24 Września 2018 Firma bitul ma w ofercie walizeczke z podstawowymi narzedziami które przy podstawowych naprawach wystarcza. Do tego narzędzia tej firmy są dobrej jakości i nie są drogie.
Rekomendowane odpowiedzi