Skocz do zawartości

Wymiana kasety 52-53T do korby Sora 9S 50 34MP

Oddie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Czy kseta 53T tiagra lub inna pasuje do Sora? 

Mam Sora jak na zdjęciu i chciałbym zmienić na większa kasetę z przodu. 

Jestem świeży na szosie ale chyba brakuje mi troszkę prędkości. Szukam dobrego rozwiązania. Z góry dziękuje za pomoc 

3FA4980B-1853-4E30-A706-D0E91915E32C.jpeg 20F2F700-17ED-44F5-8F88-FEAAE5BDC94B.jpeg
Opublikowano

Z jaką kadencją jeździsz? Blat 50x11 daje ci prędkości powyżej 50km/h. Jeśli ćwiczyłeś wiele lat na siłowni i jesteś bardzo szczupły to może tak być, byłbyś początkującym wyjątkiem na tym forum.

Opublikowano

Nogi mam mocne, lubię docisnąć pedał. Do najszczuplejszych może nie należę ale nogi są mocne. Czytałem ze warto zmienić przednia kasetę na 52 - 53 stad moje pytanie tutaj. 

Opublikowano

Nie odpowiedziałeś na pytanie. Być może się mylę ale prawdopodobnie ciśniesz z bardzo niską kadencją. Na kompaktowych korbach ścigają się zaawansowani amatorzy wylajtowani na maxa ze średnimi 40km/h.

Opublikowano

Przyznam że nie sprawdzałem tego. Nie zwracałem nawet na to uwagi czy kadencja jest niska. Przy kolejnej trasie na pewno to zmierzę. Wiem ze Sora nie jest zła i na początek na pewno mi wystarczy tylko myślałem nad tym żeby ją lekko polepszyć.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Claris, Sora, Tiagra różnią sie wyłącznie ilością przełożeń. Jak coś polepszać to zmiana na 105 czyli 11s i są już dostępne przerzutki ze sprzęgłem. Nie wiem jaką masz kasetę ale twoje minimalne prędkości powinny wyglądać jak na załączniku.
Dla mnie rekreacyjnie kręcącego blat 50 jest bezużyteczny tym bardziej, że na asfalcie trzymam 95rpm.

1874d1dacb5e70458b80e80542bea1e2.jpg

Opublikowano

Dzięki za cenne wskazówki

Czyli rozumiem że wymiana samej kasety z 60 na 52-53 nie ma sensu?