DH Boy Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 Witam ostatnio kupiłem Gianta Stance nie wiem z którego roku ale wygląda on tak i ma on napęd 2x10( Shimano XT) chciałbym zmienić go na 1x10/11/12, ale nie wiem czy się da. Mam również pytanie czy byłaby możliwość naprawy sztycy(amortyzowanej), ponieważ linka jest urwana dość daleko od rączki a linki wchodzą w ramę. mam pytanie wiem, że to głupie że posiadając taki rower powinienem to wiedzieć, do czego służy ta czerwona obręcz obok niebieskiej rączki do włączania dumpera. Takie pokrętełko jest również przy przednim amortyzatorze od spodu ale nie chce tego ruszać bo nie wiem do czego służy. Z góry dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam Łukasz
Error_ Opublikowano 4 Maja 2021 Opublikowano 4 Maja 2021 (edytowane) W dniu 26.03.2021 o 20:56, DH Boy napisał: Mam również pytanie czy byłaby możliwość naprawy sztycy(amortyzowanej), ponieważ linka jest urwana dość daleko od rączki a linki wchodzą w ramę. mam pytanie wiem, że to głupie że posiadając taki rower powinienem to wiedzieć, do czego służy ta czerwona obręcz obok niebieskiej rączki do włączania dumpera. Takie pokrętełko jest również przy przednim amortyzatorze od spodu ale nie chce tego ruszać bo nie wiem do czego służy. No to po pierwsze jeśli się nie mylę ale jak tak to proszę żeby ktoś kto się bardziej zna mnie poprawił Twoja sztyca jest opuszczana/regulowana zwał jak zwał a nie amortyzowana, a manetka służy do podnoszenia jej jak jedziesz pod górę lub po płaskim lub opuszczania gdy zjeżdżasz na jakiejś ostrej stromiźnie w dół nie wiem jaki to model więc też nie jestem w stanie powiedzieć czy musisz ją całą wymienić czy tylko linkę, po drugie to czerwone pokrętełko to regulacja tlumiana powrotu i jak na moje oko tu jest to nieźle opisane jak to regulować https://www.1enduro.pl/regulacja-zawieszenia-poradnik/ A co do napędu prawdopodobnie trzeba wymienić całość (przerzutka tylna, prawdopodobnie kaseta, korba i manetka tylniej przerzutki tylko jak chcesz inną kasetę niż 10 rzędową), a jak chcesz 12 rzędową z tyłu to musisz jeszcze koło a właściwie to piastę Jeśli gdzieś się pomyliłem to proszę innych o poprawienie mnie Edytowane 4 Maja 2021 przez Error_
trovao Opublikowano 5 Maja 2021 Opublikowano 5 Maja 2021 (edytowane) Korbe zostawiasz bo widać że ma wymienne tarcze ( prawdopodobnie FC-M677 ) ... Dokupujesz odpowiednią zębatkę NW. Jeśli nie spodziewasz się jakiegoś wiekszego podjeźdzania to wypróbuj może Tobie starczy 1x10 ( obecny tył ) Jeśli nie to zawsze możesz kupić inną kasete z wiekszą rozpiętością ale max 11 rzędów na obecną piastę, do tego przerzutka i manetka oczywiście 11s. Odnośnie czerwonego pokrętka na damperze, poczytaj sobie o "rebound" - czyli o ustawianiu tłumienia Edytowane 5 Maja 2021 przez trovao
Rekomendowane odpowiedzi