Skocz do zawartości

Triban RC500 czy Kross Vento 2.0 2021

Macj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim wyborem byłby Triban.

9rz ma ciekawsze kasety.

Hamulce tarczowe pewniejsze niż szczękowe noname i nie zjadają obręczy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pooglądałem je sb właśnie (swoją drogą też stoję przed zakupem szosy) i jak Bury wybrałbym pochodną botfinki. W zasadzie z podobnych powodów a w dodatku triban ma zadecydowanie większy prześwit i można założyć szerszą oponę (do 36mm) a kross ma fabrycznie oponę 25mm i średnio widzę jakieś miejsce dla szerszej. Poza tym bardziej mi się podoba.

Opublikowano

Decyzja zapadła i kupiłem Kross Vento 2.0 ale rocznik 2020.

Jestem z niego zadowolony i nie żałuję.

Co do opon - faktycznie do Tribana wejdzie większa ale dla mnie ma to być rower szosowy i żaden inny. Do Krossa podobno wchodzi 28.

Co mnie zniechęciło do Tribana:

- Wygląd głównie ramy,

- Beznadziejne hamulce tarczowe - nie przemawiają do mnie słabe hamulce tarczowe. Wole słabe szczęki :)

- Kombinowany osprzęt - mieszanka shimano, microshift, łańcuch hmmm naciągający się po krótkim dystansie?

- Wątpliwe koła - jest dużo negatywnych opinii

- Braki magazynowe

- Cena, która w tym roku skoczyła o 400zł - jeśli ktoś ma możliwość to na Słowacji można kupić po starej cenie ale podobno Decathlon Polska nie uzna gwarancji.

Co jest za Triban 500:

- Dożywotnia gwarancja na ramę - bez jakiś kombinacji i przeglądów gwarancyjnych

- Napęd - który początkującemu kolarzowi da więcej możliwości i mniej wycisku

- Miejsce na szerszą oponę

- Linki poprowadzone na zewnątrz - łatwy serwis

- Serwis gwarancyjny - nie sprawdzałem reklamacji z rowerem ale co do innych produktów wszystko było sprawne, na korzyść klienta.

Odnośnie Krossa Vento 2.0 2020 czy też 2021 - te rowery mnie się podobają

- Rama wygląda w miarę normalnie a nie jakby została zrobiona z prostokątnego profilu stalowego.

- Osprzęt kompletny Shimano

Co jest na nie jeśli chodzi o Krossa:

- dożywotnia gwarancja na ramę pod warunkiem przeprowadzania okresowych płatnych przeglądów - co ma piernik do wiatraka?

- serwis gwarancyjny prowadzony przez sklepy/pośredników a tym samym nie wiem czego się spodziewać

- linki ukryte w ramie - obcy mi temat

- pewne elementy w ramię(łączenia, zakończenia), których gołym okiem nie widać ale wykonane jakby bez głowy.

Na koniec wyjaśnię, że to moja pierwsza szosa. Nie jestem specjalistą i to co napisałem może zawierać błędy lub nie być zgodne z prawdą.

Odnośnie rowerów Decathlon posiadam budżetowego Rockrider 520 właśnie ze słabymi tarczami - jestem z niego zadowolony i bardzo budżetowego rockrider 340 który idealnie sprawdza się na potrzeby dojazdu do pracy, na zakupy do sklepu i nie będzie aż tak bardzo szkoda jak ktoś sobie go przywłaszczy...o ile się skusi :D

Opublikowano

Mogę Tribanowi zarzucić nieciekawe opony. Problemy ze zmianą opon to legenda tworzona przez nieudaczników 😆