Gość Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Mam rower Romet Mustang 1 i pomału zbliża się moment wymiany w tym rowerze klocków hamulcowych tarczowych. Nie wiem jakie mam obecnie przy tym rowerze zamontowane ale chciałem sobie kupić nowe. Czy ktoś z Was może mi polecić takie dobre odpowiednie dla mojego roweru klocki hamulcowec tarczowe ? - Proszę Was o pomoc w tej sprawie.
ahaja Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 To jako właściciel roweru poszperaj w jego specyfikacji jaki model zacisków hamulcowych masz i kup do nich klocki półmetaliczne.
pecio Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 Masz zaciski pewnie Shimano BR-MT 200. W oryginale były zakładane żywice. Jak chcesz mieć lepszą siłę i żywotność to kup pół-metaliki lub full metaliki. Ze swojej strony polecam klocki firmy EBC. Wiele próbowałem ale do EBC zawsze wracałem i teraz jestem już na stałe z nimi .
Gość Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 @pecio Jeśli chodzi o model hamulców to mam Hamulce: Tarczowe, hydrauliczne, przedni Shimano M396 / tylny Shimano M396 Natomiast Tarcze hamulcowe to: Przednia Shimano SM-RT30 180 mm/ tylna Shimano SM-RT30 160 mm - Mam koła 27,5 cala. Chciałem kupić takie klocki, które są naprawdę dobre, będą długo wytrzymałe na kilka sezonów. I żeby hamulce dobrze hamowały i mocno. Ale też nie aż tak, żebym w czasie jazdy - hamowania nie przelatywał przez kierownicę.
pecio Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 Jak robisz duże przebiegi i czasami w syfie to nawet metalliki nie starczą na sezon nie mówiąc o żywicach. Wszystko zależy od przebiegu , warunków i terenu po którym się poruszamy. Ja ze swojej strony polecam EBC Gold czyli metalliki. Choć obecnie śmigam na ulepszonych żywicach EBC ale to ze względu na tarcze XTR. Wolę w sezonie parę razy wymienić klocki niż tarcze z którymi był problem z dostępnością ostatnio.
Gość Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 @pecio Czytałem na tym forum taki temat gdzie pisali o tym, że klocki metaliczne wpływają na większe, szybsze zużycie tarczy hamulcowej. Od metalicznych klocków tarcze bardziej się nagrzewają i lubią się wtedy giąć. Do metalicznych trzeba mieć odpowiednie tarcze. Większości polecają ceramiczne albo ulepszone żywiczne lub też kewlarowe. I nie wiem na jakie się zdecydować, żeby też nie były głośne i nie piszczały w czasie hamowania ?
Accent_Szaj Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 3 godziny temu, Bartosz_ napisał: żeby też nie były głośne i nie piszczały w czasie hamowania ? Jak na to zwracasz uwagę, to bierz ceramikę.
Gość Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) 20 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Jak na to zwracasz uwagę, to bierz ceramikę. @Accent_SzajWybacz, że tak Cię zapytam. Czy mógłbyś mi podać linka do takich pasujących do mojego roweru ? żebym nie kupił złych, które z jakiś przyczyn nie będą dały się zamontować. Bardzo Cię proszę. Edytowane 26 Marca 2021 przez Bartosz_
Accent_Szaj Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 3 godziny temu, Bartosz_ napisał: podać linka https://sklep.szajbajk.pl/pl/p/Klocki-CERAMICZNE-do-Shimano-M525%2C-M375%2C-Tektro%2C-TRP/324
puchatek Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 @Accent_Szaj, to "Chińczyk" czy coś innego? Ma ktoś takie informacje? Patrząc na tabelkę i pozostałe parametry to ceramiczne mają najwyższy poziom hałasu 😁.
Accent_Szaj Opublikowano 27 Marca 2021 Opublikowano 27 Marca 2021 14 godzin temu, puchatek napisał: Chińczyk" czy coś innego Hehe pojęcia nie mam, ale chyba tak . 14 godzin temu, puchatek napisał: tabelkę i pozostałe parametry to ceramiczne mają najwyższy poziom hałasu 😁 Źle patrzysz,5 gwaizadek(najlepszy poziom hałasu,czyli najcichsze) - ceramiki i kewlary są najcichsze.Niestety coś za coś
Gość Opublikowano 27 Marca 2021 Opublikowano 27 Marca 2021 @Accent_Szaj Czy mógłbyś mi jeszcze podać linka do tych kewlarów ? żeby pasowały do mojego roweru. - Prosze.
Accent_Szaj Opublikowano 27 Marca 2021 Opublikowano 27 Marca 2021 @Bartosz_ teraz nie ma kevlaru do twoich. Są za to wzmacniane żywiczne jako ich odpowiednik. https://sklep.szajbajk.pl/pl/p/Klocki-ZYWICZNE-WZMACNIANE-do-Shimano-M525%2C-M375%2C-Tektro%2C-TRP/323
Rekomendowane odpowiedzi