LukaszL84 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Cześć, Do tej pory jezdziłem rowerem Superior 969 bardzo szybkim XC ale po odwróceniu mostka dało się na nim nawet wygodnie siedzieć i co najważniejsze szybko kręcić ale z względu na twardość po bardziej wymagającym terenie czułem dyskomfort i dlatego postanowiłem przesiąść się na fulla. Jaki rower możecie polecić, który będzie fajnie tłumił nierówności bedzie zapewniał wygodną pozycję na 50-100km lub więcej jazdy i będzie w miarę lekki (11-13kg) Miałe okazje jechac na aluminowym fullu z kątem głowki 66.5 i opony 2.5 i niestety rower byl strasznie wolny na terenie mialem predkosc srednią o 7-8km/h nizsza niz normalnie na hardtail. Pytanie czy to kwestia opon tylko czy geometria tez ma cos w tej kwestii ? Wiadomo ze nie bede mial takiej predkosci na na 10kg XC ale nie moze byc gorzej niz na tanim rekreacyjnym mtb. Jakie rowery byście polecili ? Na ta chwile zatanawiam się między Cannondale Scalpel, Scott Spark 920 i Ibis Riplay v4 - 130mm przod i 120mm tyl - jakie opony do tego na wiosna lato ?
eathan Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) Zerknij jeszcze na NS Synonym => https://7anna.pl/search.php?text=NS+BIKES+SYNONYM Edytowane 25 Marca 2021 przez eathan
puchatek Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 15 godzin temu, LukaszL84 napisał: Miałe okazje jechac na aluminowym fullu z kątem głowki 66.5 i opony 2.5 i niestety rower byl strasznie wolny Widziałeś, że Scalpel ma 67 stopni, a Spark 67.2? Różnica zatem niewielka. Kąt główki i rodzaj zawieszenia wpływa przede wszystkim na efektywność pedałowania szczególnie pod górę. Cytat rower full szybki jak XC wygodny jak trial Obawiam się, że nie ma czegoś takiego. Popatrz na Giant Trance (też mają 67, ale genialne zawieszenie) albo Canyon Neuron (też 67.5, ale również bardzo udane zawieszenie). Może Kross Earth.
LukaszL84 Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Opublikowano 25 Marca 2021 7 godzin temu, puchatek napisał: " Scalpel ma 67 stopni, a Spark 67.2? Różnica zatem niewielka. " ok ale czy ta niewielka roznica np 66.5 a 69 jak w XC to ma takie przelozenie na efektywnosc jazdy po plaskim ? czy nie ? Zawieszenie w ibisie jest swietne i sztywne - nie buja i nie traci energii gdzie nie trzeba. wiec pytanie czy roznica miedzy 66.5 a 69 stopnia przy jezdzie po plaskim szuter aswalt ... to bedzie racze 5-10% wolniej czy 20% - nie wiem czy to kwestia opon Maxxis agressor 2.5 vs jak jezdzilem na schwable rapid rob 2.25 bo mialem wrazenie jakbym tracil 20-30%
puchatek Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 3 godziny temu, LukaszL84 napisał: niewielka roznica np 66.5 a 69 jak w XC to ma takie przelozenie na efektywnosc jazdy po plaskim ? To już nie jest taka niewielka. Tak, to + bardziej pochyła pozycja mają duży wpływ, ale nie powiem ile, bo nigdy nie liczę czasu. Nie bawi mnie to. To jakbyś porównał crossa do fitnessa. Bieżnik opon jak najbardziej, ale szerokość zdecydowanie mniej. Generalnie to chyba mało osób kupujących fulla przejmuje się czasem 😀.
Rafu Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 @LukaszL84, Tak wygląda rower trialowy: Zapewne chodziło o trailowy Myślę, że Scott Spark powinien Ci się spodobać. Jeśli nie przeszkadza Ci pęk kabli na kierownicy, to manetka TwinLoc robi robotę. Ja mam co prawda Geniusa, a to już nie jest "szybkie jak XC", ale chwalę sobie to rozwiązanie. Standardowe opony w Sparku (Maxxis Rekon) są dość szybkie, ale nie lubią głębokiego błota. Tutaj myślę, że żadne opony bardziej w kierunku XC nie będą w tym temacie lepsze. Za podobną kasę jak 920 kupisz też wspomnianego NSa (oczwiście tak, jak w przypadku Sparka mam na myśli wersję "nie-RC) - Też fajna maszyna. Scalpel za ponad 20k na Sram SX to jest jakieś nieporozumienie... Ja się akurat nie jaram przerzutkami, ale jakiś poziom osprzętu za pewną kwotę musi być.
Rekomendowane odpowiedzi