Edyta Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Cześć , szukam dla siebie pierwszego gravela. Niestety moja wiedza na ten temat nie jest zbyt rozległa, dlatego proszę o pomoc. https://www.facebook.com/bernard.rowery/posts/3730958966995644.
KonradTrek800 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Edyta mam nadzieję, że to nie reklama.Chętnie odpowiem. To nie jest gravel tylko szosa i wygodnej geometrii. Dzięki tarczom akceptuje opony 32 ale nic większego tam nie założysz. Do tej ramy fajnie by się wpasowały małe koła 650B z oponą 42mm i wtedy to już nawet można by Gravelem nazwać. Jeśli rozmiar pasuje a małych rowerów jak na lekarstwo to możesz rozważyć ten rower ale z naciskiem na asfalt. Żadne lasy czy szutry. Gdybyś zdecydowała się na zakup to poproś o wymianę blatu na 46T bo z tą szosową korbą to będzie Ci ciężko.
Edyta Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Opublikowano 24 Marca 2021 🤣 to nie reklama. Szukam czegoś do 3,5 tyś. Trochę czytałam i oglądałam , ale jak widać dużo mi brakuje bo facet zapewniał, że to gravel. Możesz coś doradzić ?
KonradTrek800 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Teraz wszyscy gadają Gravel bo to hasło klucz aby szybko i drogo sprzedać. Napisz jaki masz wzrost to będziemy wiedzieć czy są używki w prawdopodobnie małym rozmiarze. Kwota 3500zł to raczej na używkę. Napisz czym wcześniej jeździłaś no i gdzie bo teraz wszyscy Gravele kupują a bardziej do stylu jazdy pasuje np fitnes.
Edyta Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) Obecnie jeżdżę na rowerze crossowym, ale brakuje mi w nim dynamiki. Drogi głownie szutrowe i leśne. 150 cm wzrostu więc będzie ciężko z używkami Edytowane 24 Marca 2021 przez Edyta
KonradTrek800 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Kolebiesz się na 15kg crossie. Taka drobinka to nie dziwię się, że brakuje dynamiki. Moja żona ma 153cm i wiem, że rowerów pod taki wzrost praktycznie nie ma. Ten rower, który podlinkowałaś jest mały ale przy baranku i tak będzie dla ciebie za długi. Pamiętaj, że na szosie nie da się jeździć z mostkiem 60mm. Rozważ zakup prostej kierownicy, karbonowy widelec, opony minimum 35mn jak do lasu to z solidnym bieżnikiem. Popatrz na tzw fitnesy. One ważą do 10kg i odczujesz niesamowita poprawę w dynamice i prędkości. Kilka przykładów:https://www.cube.eu/en/2021/bikes/urban-mobility/fitness/sl-road/cube-sl-road-iridiumnblack-trapeze/https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2053/speeder-200https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-terra-linda-3
Edyta Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Opublikowano 24 Marca 2021 Cube , dawno już zwróciłam na niego uwagę , https://www.olx.pl/d/oferta/cube-sl-road-mtb-przelaj-gravel-shimano-deore-xt-i-slx-kola-maszyny-CID767-IDIyISN.html?fbclid=IwAR0A7bMhWRQeRIVUO_5awfkb4DMnbA1DVnJUUowOBRrSGcXK2KZFE6amZ_k#367f12ea7d
KonradTrek800 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 To co podlinkowałaś to staroć. Szukaj z tarczami i przy prostej kierownicy masz hydraulikę od razu w prezencie. Do tego widelec karbonowy. Napęd z jak najmniejszą korbą, ilość biegów bez znaczenia. Lubisz męskie ramy więc to co poniżej jest optymalne jak za 3800zł:https://www.cube.eu/pl/2021/bikes/urban-mobility/fitness/sl-road/cube-sl-road-iridiumnblack/Ja bym tylko zamienił blat 50>46 i cieszył się lata tym rowerem.
Edyta Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Opublikowano 24 Marca 2021 Kurcze to teraz mam ciężki orzech do zgryzienia . 🤪 a co z napędem shimano claris ? Słyszałam nie bardzo pochlebne opinie , że lepsze są już 105 .
KonradTrek800 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Bzdury forumowe. 105 to dla zaawansowanych amatorów w szosie. Claris, Sora, Tiagara jeden uj. Różnica w ilości przełożeń: 8, 9, 10. Lepiej mieć Claris 11-28 z korbą 46/34 niż Tiagrę 50/34 w rowerze typu fitness. Wiadomo, że lepiej mieć więcej zębatek, brak dziur w kasecie, możliwość założenia szerszej kasety ale to są dywagacje dla szosowców a nie uniwersalnych miejskich rowerków. Może cię to zainteresuje to w szosie mam 1x8 Claris i daję radę na mazowieckich równinach MTB 1x10, żona Fitness 1x11 i mój nowy Gravel będzie miał 1x11.
Edyta Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Opublikowano 24 Marca 2021 Zaraz zacznę krzyczeć !!!!!!!!!! Jest jakaś szkoła gdzie się tego uczyłeś ?!!!! Bo mimo czytania , oglądania i rozmawiania ze sprzedawcami i serwisantami tych pięknych urządzeń jestem w czarnej D---E albo i gorzej.
KonradTrek800 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Uczyłem się z tego i innych forów, YouTube a najwięcej dała mi praktyka jak zacząłem sam serwisować i składać rowery dla swojej rodziny.
Chrismel Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) Większość sprzedawców i serwisantów to niedouczeni laicy którzy wcześniej robili hamburgery. Z poprzedniej pracy ich wyrzucili bo nie potrafili poprawnie włożyć hamburgera do bułki i tak trafili do sklepu rowerowego. Na tym forum są osoby z gigantyczną wiedzą więc cierpliwie zadawaj pytania. W końcu jakoś ogarniesz temat na tyle żeby dokonać świadomego wyboru zgodnego z Twoimi faktycznymi potrzebami. Dodatkowo poświęć czas na przeczytanie już istniejących wątków na temat który Cię interesuje - prawdopodobnie znajdziesz odpowiedzi na sporo pytań które Cię nurtują. Edytowane 24 Marca 2021 przez Chrismel
KonradTrek800 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Nie przesadzajmy. Jest wiele małych sklepów/serwisów gdzie pracuje doświadczony właściciel i on głównie wszystko ogarnia. Natomiast jak widzisz w dużym sklepie 20 letniego mechanika to uciekaj stamtąd czym prędzej Rola sprzedawcy ograniczyła się teraz głównie do wystawienia faktury z zamówienia internetowego i telefonie do kuriera. O rzetelnym doradzaniu zapomnijmy bo każdy wciska co ma na stanie. 1
Rekomendowane odpowiedzi