Skocz do zawartości

Rama Accent - jakość wykonania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 
Chciałem wam zaprezentować ramę marki Accent. W pierwszej odsłonie robi niesamowite wrażenie, zdjęcia nie są w stanie oddać jej wdzięku:) Serio. 
Po bardziej wnikliwych oględzinach niestety czar prysł i cały misterny plan też w pi.. (smiley) 
A może czepiam się detali? 
Sądzicie że są to mało istotne i niezauważalne szczegóły których zwyczajnie w procesie produkcji nie idzie uniknąć?

główka - spaw smark2.jpg rura dolna2.jpg
Opublikowano

Zależy też z jakiego stopu jest rama wykonana. Spawy nie zawsze jak są widoczne to jest zły znak. Gdy spawy nie są szlifowane to moim zdaniem lepiej bo widać w jaki sposób zostało to wykonane. Ogólnie taki wgniot to nic dobrego. Moj lapierre spadł mi na kamień z dość dużym impetem i tylko zszedł lakier w innym przypadku pomyślał bym że ramę mam z plasteliny.18554441_1490077744360398_1278374297_n.thumb.jpg.9ac05aab811f8eabf3c80763a8eeed66.jpg

Opublikowano

Sama ma jeszcze rame peak i nie ma co się spodziewać pięknych zakończeń lub jakości spawania ta rama jest budżetowa poprostu na pocieszenie napisze ci ze jak patrzę na spraw główki to ten jest piekny do mojego a wgnotka mogła być w transporcie lub jakieś małe roaczki puściły i sie wgniotlo ale to można śmiało reklamować a jeszcze jedno mimo że tak spawana ale bardzo wytrzymała moja dostała po dupie i dala rade

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli chodzi o spaw to ogólnie byłoby ok, ale ta krawędź / uskok mi się nie podoba. Z drugiej strony główki jest pięknie.
A wgniotka rury na pewno nie powstała po malowaniu. Lakier jest nienaruszony. Wydaje mi się że rama była nieumiejętnie zaszpachlowana.
Na razie czekam na odpowiedź od sprzedawcy czy uzna to do wymiany na podstawie zdjęć bo nie chcę na darmo wysyłać.
Potem ewentualnie zbadam grubość powłoki lakierniczej i zapytam producenta czy ich technologia dopuszcza takie naprawy i wykonanie.
Dzięki wszystkim za odzew, dam znać o rezultatach.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Gniotka mogła powstać nawet po malowaniu ;) Ale ona w żaden sposób nie będzie źle wpływać na wytrzynałość. Ale skoro rama nowa to reklamacja, albo spory upust ;) Co do spawów to wyglądają ok. Ale o jaki uskok ci chodzi? Za głęboko "wyjarane" i niedolana spoina?

Opublikowano
2 godziny temu, hanus napisał:

Gniotka mogła powstać nawet po malowaniu ;) Ale ona w żaden sposób nie będzie źle wpływać na wytrzynałość. Ale skoro rama nowa to reklamacja, albo spory upust ;) Co do spawów to wyglądają ok. Ale o jaki uskok ci chodzi? Za głęboko "wyjarane" i niedolana spoina?

Fachowo rzecz ujmując jest to podtopienie lica spoiny.Przy grubszych elementach niegroźne, przy cienkich (mniejszych niż 3 mm) zazwyczaj niedopuszczalne. Szkoda że Accent wypuszcza takie detale z takimi niezgodnościami.

Opublikowano

Hanus, wgniot absolutnie nie powstał po malowaniu. Lakier jest nawet nie zmatowiony, nie możliwe jest odkształcenie materiału bez pozostawienia najmniejszego śladu na powłoce lakierniczej.
A uskok... Widać wyraźnie krawędź spawu. Potem wkleję fotkę lewej strony dla porównania.
Jak na razie producent twierdzi że spaw mieści się w ich standardach, i że rama nie powinna mieć wgnieceń. Ale poprosiłem o konkretne zakwalifikowanie tego defektu żebym wiedział czy mam podstawy do reklamowania czy też rozreklamowania tego produktu.
Też żałuję że Accent wypuszcza takie rzeczy bo słyszałem z fachowych źródeł że robią porządne produkty. Nie mówię w żadnym wypadku o odzieży spod ich znaku ;)

Opublikowano

Miałem podobnie... Zacząłem składać szosę, kupiłem set accent apex. Rama przyszła wgnieciona, dość słaba jakość malowania. Zwróciłem do sklepu.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.7.2017 o 14:52, Pac napisał:

Hanus, wgniot absolutnie nie powstał po malowaniu.

Nie zgodze się, ponieważ aluminiowe ramy, cieniowane wbrew pozorom wykazują spore właściwości plastyczne. Wgniot mógł powstać już po malowaniu w wyniku nie koniecznie gwałtownego "huknięcia", lecz ściskania, co mogło nie wpłynąć na strukturę lakieru. Już widziałem takie cuda na ramach, z tym że z lakierowaniem matowym, a nie błyszczącym. 

Ten wgniot jest na tyle "subtelny", że mógł powstać zarówno podczas produkcji, jaki i podczas transportu.

Edytowane przez Franz Mauer
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ten wgniot jest na tyle "subtelny", że mógł powstać zarówno podczas produkcji, jaki i podczas transportu.

Wierzyć mnie się nie chce, że takie rzeczy są możliwe. Rama odesłana do sklepu. Ktokolwiek ponosi winę, na pewno nie jestem to ja i czekam obecnie na decyzję sklepu.

Generalnie sklep "Centrum Rowerowe" - trzeba nazywać rzeczy po imieniu, odezwał się po tygodniu + kilkakrotnym dopominaniu. W sprawach reklamacji ten sklep na wstępie ignoruje kupującego i bierze na przemilczenie sprawy. Zapewniam, że nie jest to mój pierwszy zakup w tym sklepie i ZAWSZE na zapytanie o towar odpowiadał błyskawicznie. Ale za załatwienie sprawy reklamacyjnej, jak wiadomo nie biorą pieniędzy i w takim przypadku nie śpieszą z odpowiedzią. Piszę to dla tych którzy kochają być traktowani jak powietrze, żeby było wiadomo;)

Natomiast zasięgnąłem również opiinii dystrybutora Accent, i tu kontakt jest błyskawiczny, zadeklarowali, że jak rama do nich dotrze, to postarają się załatwić sprawę jak najszybciej.

Chciałbym żeby tak było, bo o produktach Accent słyszałem wiele dobrego i niechby taka opinia została nienaruszona. Dobrze byłoby mieć w pełni sprawdzonego i profesjonalnego producenta na własnym podwórku.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

jak producent zdeklarował się iż wymieni, to wymienili, tylko czy kolejka okazała się lepsza ? ja reklamowałem w biosternie źle pomalowaną ramę CX-ONE (były fafrocle pod lakierem matowym), Velo ramę im wymienił, a oni mi, tylko kolejna przywędrowała z wgiętym gniazdem sterów, na szczęście lakier nie był odpryśnięty, kilka uderzeń młotkiem i kluczem oczkowym załatwiło sprawę,

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
jak producent zdeklarował się iż wymieni, to wymienili, tylko czy kolejka okazała się lepsza ? ja reklamowałem w biosternie źle pomalowaną ramę CX-ONE (były fafrocle pod lakierem matowym), Velo ramę im wymienił, a oni mi, tylko kolejna przywędrowała z wgiętym gniazdem sterów, na szczęście lakier nie był odpryśnięty, kilka uderzeń młotkiem i kluczem oczkowym załatwiło sprawę,
"Tylko czy kolejna okazała e lepsza... " Słuszna uwaga, witaj w klubie:)
Przede wszystkim kupowałem w sklepie Centrum Rowerowe i oni byli odpowiedzialni za załatwienie reklamacji. Jak już wspomniałem NIE POLECAM tych żałosnych cwaniaczków. O zwrot pieniędzy musiałem się DOPOMINAĆ wielokrotnie!
Zmieniłem plan i zakupiłem ramę również Accent, model Nortkapp w innym sklepie wysyłkowym z Krakowa.
Poprosiłem sprzedawcę o sprawdzenie przed wysyłką.
Rama dotarła z identycznymi uszkodzeniami. Przypadek? Tu jednak reklamacja załatwiona bardzo sprawnie, po kilku dniach przysłano mi sprawny egzemplarz.
Potem zamieszczę fotkę gotowego trekkinga

Pozdro