Skocz do zawartości

Przednia przerzutka - nie wrzuca na 3 bieg

Joloxx9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mały problem, zrobiłem siostrzenicy pełen przegląd roweru, wymieniłem sporo rzeczy wszystko poszło super do momentu aż przyszło ustawić mi przednią przerzutke.

Żeby była jasnośc co zostało wymienione:

Manetki obrotowe SRAM na klamkomanetki Shimano ST-EF500-2 Gear/Brake-Lever Left 2 - niby są to dwójki ale tak na prawde obsługują 3 przełożenia(normalnie wchodzi 3 kliknięcie i naciąga linke) jedyne czego nie mają to napisanej 3 :)

Wymiana linki na nową.

przerzutka przednia Tourney - została jak była.

Problem jest taki:

Jestem w stanie ustawić zakres bez problemu, niestety przerzutka zachowuje się bardzo dziwnie, np będąc na 1 zębatce muszę wrzucić na kierownicy na3 żeby weszła ona na 2 zębatke. Jak dopchnę od góry przerzutke to przesuwa się w stronę 3 koronki. 

Mam dziwne wrażenie że na tych obrotowych można było bardziej naciągnąc przerzutke niż teraz i w tym jest problem, jest to stara przerzutka która chyba może mieć już problem z luzami, przez poprzednia manetke może być zwyczajnie wysłużona - jak myślicie? Jeżeli chodzi o linke to jest odpowiednio napięta itd. Wszystko inne działa ok

Zastanawiałem się czy zwyczajnie nie kupić takiej Altus FD-M310 / M317 / M371 (nie bardzo widzę róznice pomiędzy nimi poza materiałem etc.) i zwyczajnie zamontować - chyba powinno to rozwiązać problem.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Joloxx9 napisał:

Mam dziwne wrażenie że na tych obrotowych można było bardziej naciągnąc przerzutke niż teraz i w tym jest problem

To nie wrażenie tylko rzeczywistość, bo manetki SRAM mają inny ciąg linki.

EDIT. 

Albo to dotyczy tylko tylnych przerzutek...? Niech się ktoś mądrzejszy wypowie.

Edytowane przez puchatek
Opublikowano
25 minut temu, puchatek napisał:

To nie wrażenie tylko rzeczywistość, bo manetki SRAM mają inny ciąg linki.

EDIT. 

Albo to dotyczy tylko tylnych przerzutek...? Niech się ktoś mądrzejszy wypowie.

Tylko że przerzutka byla i jest Tourney Shimano, jedynie zmieniłem te manetki ale no racja tak czy inaczej trzeba to zmienić bo do ładu tym nie dojde.

Opublikowano

A pytanie podstawowe: napiąłeś odpowiednio linkę?

Opublikowano
35 minut temu, puchatek napisał:

A pytanie podstawowe: napiąłeś odpowiednio linkę?

Tak, napiąłem ją ok, przy zmianie z 1 na 2 na manetce dalej troche brakuje żeby wskoczyło na 2. Mam wrażenie że sama przerzutka ma jakies luzy itd, jest to stary Tourney który kiedyś nie był szanowany.

Muszę jeszcze sprawdzić przedni pancerz czy nie jest za długi, może on się wygina troche przez co linka nie sciąga tyle ile powinna.

Opublikowano

Dodam tylko - jeżeli użyłbym złego pancerza, mianowicie hamulcowego zamiast tego do przerzutek - to czy jest możliwośc że to właśnie ona ma wpływ na to bo np bardziej pracuje przez co finalnie linka sie mniej przesuwa? 

Opublikowano

Nie sądzę, bo ma większą średnicę, ale nie miałem takiego przypadku, więc nie będę twierdził.

A na manetkach SRAM było wszystko OK?

Opublikowano

No pewnie, że ma znaczenie - pancerz do przerzutek jest do przerzutek. Mają inną konstrukcję z której wynika, że ten do przerzutek ma pręty wzdłuż a nie spiralnie. Stąd się mniej/wcale nie kompresuje i tym samym zapewnia precyzję zmiany biegów.

Może coś skiepściłeś przy montażu/ustawianiu.

Może jeśli dużo przeszła to należałoby ją zmienić.

Linki i pancerze obowiązkowo nowe, z kilkoma kropelkami oliwki do środka i kleksami smaru na końcówkach pancerzy.

Sram/Shimano ciągnie linki tyle samo dla przedniej przerzutki. Dla tylnej już nie, poza modelami Sram'a, który miał uciąg Shimano.