Skocz do zawartości

Hamulce XT M8000- zacinający się tłoczek klamki

Jakuda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Czy są tu posiadacze dokładnie tego modelu hamulców?

W pewnym momencie tłoczek stał się...nie responsywny:)...po wciśnięciu powoli klamka wracała, aż w końcu prawie się nie cofał- pozostawiając mnie w terenie z zaciśniętym zaciskiem.

rozebrałem całość, nasmarowałem- i nie bardzo to pomogło.
Gdzieś czytałem że to typowa przypadłość którejś tam z pierwszych wersji tego modelu i przeserwisowanie nic nie pomoże...

Opublikowano

Możesz dokupić uszczelki tłoczka klamki na Ali.

Opublikowano (edytowane)

oki dzięki za poradę (kojarzyłem że są części zamienne). 

Czy jesteś pewny, że problem jest właśnie w uszczelce- i wymiana na inny rozwiązuje problem permanentnie?

Bo jak kojarzę to właśnie gdzieś pisało- że konstrukcyjnie- albo klamka albo bieżnia ale coś w niektórych egzemplarzach jest skopane i nie idzie naprawić.

Także pytanie do posiadaczy pozostawiam otwarte. XT kowcy wszystkich miast łączcie się:)

Edytowane przez Jakuda
Opublikowano (edytowane)

Piszesz o tłoczku w zacisku czy klamce? Generalnie części do shimano są niedostępne. Jedynie kitajce coś oferują (coś swojego ale pasuje). Można nabyć zarówno do zacisku jak i klamki (również całe tłoczki z uszczelniaczami). Problem w klamkach pojawia się czasem po zimowaniu (niekoniecznie na mrozie). Trzeba rozbebeszyć, dokładnie wyczyścić cylinder z nalotu (ma się błyszczeć) i można próbować złożyć na starych uszczelnieniach jeśli nie zrobiły się jakieś dziwnie stwardniałe.

Edytowane przez vdcmike
  • Lubię to! 1
Opublikowano

cały czas o klamce.

w zacisku też troszeczke niesymetrycznie mi chodzą- ale to raczej norma i idzie przesmarować i rozruszać.

w klamce- wpada do końca i się nie cofa- nawet jak jest wyczyszczony i nasmarowany

vcdmike- oj sorki nie wyświetliła mi się dalsza część Twojej wypowiedzi.

Ja jeżdżę cały rok- ale ta pierwsza zatarła się jeszcze w sezonie letnim- druga w ciągu zimy.

rozbierałem ją na czynniki pierwsze- i nic to nie pomogło.

No cylinder wyczyściłem odtłuściłem- ale zdecydowanie był matowy/porysowany- to co mam to szlifować i polerować? I czekać aż prędzej czy później znowu w terenie mnie zaskoczy zaciśniętym hamulcem?

Opublikowano

Nie, jeśli porysowany to raczej szukaj nowych klamek. Pasują wszystkie shimano najlepiej od deore włącznie w górę (zwróć uwagę, że najnowsze 6/7/8/9100 pogryzą się ze starymi manetkami).

Opublikowano

wydaje mi się że zawsze "bieżnia" matowieje- ale w sumie nie wiem bo nigdy nie rozbierałem innych bo nie miałem potrzeby:)

także nie wiem czy to jest przyczyną- dlatego pytałem czy są/ ilu jest tu posiadaczy dokładnie takich klamek - czy mieli taki sam problem, a może pare lat hulają bez problemu - tak dla kwestii statystycznych

ale widzę że vcdmike jesteś chyba tutaj jedynym forumowiczem:p

nie żebym nie doceniał Twoich porad:)

Opublikowano
W dniu 24.03.2021 o 16:54, Jakuda napisał:

nie doceniał Twoich porad:)

Na forum "doceniasz" klikając łapkę w prawym dolnym rogu ;)

Co do twojego problemu, zawsze możesz dobić trochę oleju przed dokręceniem odpowietrznika.(pkt 5 poradnika)

Może być jeszcze problem w tłoczkach w zacisku. Zluzuj je i przesmaruj(Pkt 3 poradnika)

Tu masz tłoczki o których mowa

https://pl.aliexpress.com/item/32973287602.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.73905c0fPWDc7i.

• Lubię to! 1
Opublikowano

aa oki- ja to nie u mie w te socjal bajery:)

fakt przypomniałem sobie że kiedyś w lesie spotkałem gościa co mówił że sam wpadł na ten patent- żeby jakby pod ciśnieniem wcisnąć olej i zakręcić- i wtedy jeszcze twardziej łapią klamki - no a u mnie może to pomoże na ten problem (którego nie powinno wcale być).

fajne te poradniki- poprzeglądam je, żeby uzupełnić braki w wiedzy/ potwierdzić czy wszystko dobrze robię.

Dzięki!

A jak ktoś się znajdzie co ma/nie ma tak w swoim m8000 to napiszcie.

Thx za porady!

Opublikowano

Jeśli mowa o tłoczeniu qoleju pod ciśnieniem do zbiorniczka wyrównawczego (względnie z zacisku w stronę klamki) to przestrzegam przed ryzykiem uszkodzenia gumowego kondoma i wycieku oleju z klamki bokiem przez taką dziurawą zaślepkę pod którą ów kondom mieszka.

• Lubię to! 3
Opublikowano
36 minut temu, vdcmike napisał:

ów kondom mieszka.

Haha, świetne xD 

36 minut temu, vdcmike napisał:

przestrzegam przed ryzykiem uszkodzenia gumowego kondoma

Prawda to :D. Czyli delikatnie naciskasz tłoczek, aby tylko minimalnie zlikwidować luz.

8 godzin temu, Jakuda napisał:

w swoim m8000 to napiszcie.

Tak jak pisałeś wcześniej. Pierwsze wersje M8000 miały taką przypadłość. 

Na początek zrób te dwa pkt o których pisałem, a potem będziemy kombinowali dalej(o ile usterka nie ustąpi)

• Lubię to! 1