Hal Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Opublikowano 22 Marca 2021 Za to cię mogę przeprosić. Ze źle przeczytałem ale jak nie parcieje to moja sparciała jakimś cudem i powinni mi wymienić lub zwrócić pln. Pytałem co mogę zrobić jak nie przyjmą reklamacji.
kaido2 Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 Tak jak pisałem, ta mieszanka nie parcieje, a taka się robi po przejechaniu odpowiedniej ilości km. Poniżej foto GP4000s która to w porównaniu do obecnych GP5000 ma grubszą warstwę mieszanki i tak nie pęka, GP5000 po przejechaniu 3 tys km wyglądają już fatalnie ( niestety nie mam ich teraz stad zdjęcia brak). Obok Michelin Dynamic Sport po przejechaniu 1000 km. Nawet nie zdarzyły się jeszcze wypłaszczyć. Po prostu niektóre miękkie mieszanki tak się zachowują, jednak, nie ma to wpływu na właściwości opony. Z czasem jak opona już się trochę zużyje ( wypłaszczy) to grube pęknięcia zanikają, dotyczy to oczywiście opon na mieszance Black Chilli.
Hal Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Opublikowano 22 Marca 2021 Ale twoja to wygląda na normalne ścieranie A u mnie są głębokie pęknięcia do samego oplotu plus przednia pęka na środku jak by chciała na pół pęknąć. I co można zrobić jak mi nie uwzgladnią reklamację?
zenobek Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 42 minuty temu, Hal napisał: Ale twoja to wygląda na normalne ścieranie To mi się jako pierwsze rzuciło w oczy. Twoje @kaido2 są po prostu zjechane. Albo zajechane jak kto woli. Albo jeszcze inaczej: na nich zrobiono "mnóstwo" kilometrów. Sorry, ale na oponach kolegi @Hal tego zużycia zbyt wiele nie widać, jest bardzo małe. Porównanie jest trochę nietrafne.
bombka Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) 22 godziny temu, kaido2 napisał: od 2- ch lat w szosach siedzą S- Works Turbo Pro, które w mojej opinii wygrywają z Continentalem pod każdym względem. Tak przy okazji, z racji że nie miałem okazji jeździć na oponach Continentala to nie znam różnic między nimi, a nadal słyszę na ustawkach że to jedyna słuszna opona. Jak byś je porównał, jakie widzisz różnice ? Edytowane 22 Marca 2021 przez bombka
kaido2 Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) One zazwyczaj najpierw popękają, a później te pęknięcia zanikają, ale w sumie w procesie produkcji mogli nie dodać odpowiedniej ilości składnika odpowiedzialnego za elastyczność mieszanki i w sumie po roku mogła się posypać. Takie rzeczy w procesie produkcji się zdarzają i w tej sytuacji jest to produkt nie pełnowartościowy, a więc można odstąpić od umowy sprzedaży/ kupna na podstawie niezgodności produktu z umową. Szczegóły znajdziesz w necie. Gwarancja oczywiście taka obowiązuje, bo przecież Continetal daje 2 lata od daty zakupu i tej opcji jasne najpierw trzeba próbować. Sprzedający powinien przyjąć wadliwy towar i bez gadania odesłać do producenta, jeżeli kombinuje oznacza to iż handluje trefnym towarem, który zamiast do utylizacji jakimś cudem wypłynął na rynek, dlatego Allegro, OLX to ostatnie miejsce gdzie powinno dokonywać się tego typu zakupy. 22 minuty temu, bombka napisał: Tak przy okazji, z racji że nie miałem okazji jeździć na oponach Continentala to nie znam różnic między nimi, a nadal słyszę na ustawkach że to jedyna słuszna opona. Jak byś je porównał, jakie widzisz różnice ? Przede wszystkim S-Works Turbo ( Pro) v Conti GP 4000/5000 ma lepsze opory toczenia, klei podobnie w tym na mokrym w zakrętach, ale lepiej niesie, mieszanka nie pęka, opona nie wybucha, nie przetrzesz jej bo boki nie są gołe, są idealnie proste ( 4000sll były koślawe, w 5000 to poprawili), nie prują się na hakach, nie wypłaszczają się tak szybko. Waga podobna z 5000. Żywotna, wytrzymała, pewna. Komfort jazdy też będzie in plus. Wersja 700x28 jest bardzo szybka i komfortowa, po bruku jedziesz jak na fullu. U mnie mało kto jeździ na obecnych Conti 5000, albo ludzie mają wspomniane S-Worksy, albo Schwalbe Pro One. Edytowane 22 Marca 2021 przez kaido2 1
Zigfir Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 Nie wiem co Wam tak ekspolatuje te opony, ale u mnie sama zużywanie GP5000 idzie nieporównywalnie lepiej. Przy czym unikam dróg innych niż asfaltowych. To nie są opony na szuterek. Mogę natomiast potwierdzić, że guma jest stosunkowo delikatna i łatwo ją pociąć. U mnie to drugi komplet. Pierwsze przelatały 10 tysiaków, były 3 razy łatane po nacięciu i stwierdziłem, że przejdę z 32 na 28 mm. Tył w tych już lekko też nacięty. Tylna GP 5000 po 6 307 km u mnie wyglądają tak: Przednia ma jeszcze miejscami rancik z odlewu. Jak się nie potnie to przeżyje dwie tylne.
zenobek Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 18 godzin temu, kaido2 napisał: One zazwyczaj najpierw popękają, a później te pęknięcia zanikają, ???? Co autor miał na myśli? Możesz naświetlić?
kaido2 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Z czasem jak się zaczynają wypłaszczać to te pęknięcia po prostu stają się mniej widoczne. Ale co jest ciekawe: Ta mieszanka w starszych GP 4000, GP 4000s i RS tak nie pęka. Nieuniknione, ze skład mógł ulec delikatnej zmianie, ale tego do końca już się nie dowiemy.
bombka Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 22.03.2021 o 12:26, kaido2 napisał: Poniżej foto GP4000s która to w porównaniu do obecnych GP5000 ma grubszą warstwę mieszanki i tak nie pęka To na twoich oponach wygląda jak blistering
zenobek Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 W dniu 17.03.2021 o 14:12, Hal napisał: Dlatego, opony odeślę do rzeczoznawcy by ustalił rodzaj uszkodzeń @Hal daj znać jaki obrót przybierze sprawa.
Hal Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Opublikowano 26 Marca 2021 Dostałem opony z powrotem z 24BikePL. W odpowiedzi na reklamację . Po przeprowadzeniu oględzin dostarczonych opon że wskazaniem przez Pana mikropęknięć nie wynikają z wady samego produktu, a mają charakter użytkowo -środowiskowy.. Powstały wskutek zużycia będącego następstwem normalnego użytkowania wynikającego z upływu czasu , a nie na wskutek wady tkwiącej w sprzedanej rzeczy. Po upływie roku, to na Kliencie spoczywa odpowiedzialność udowodnienia wady nabytego produktu, która była już w monecie jego zakupu. Uważam, że z złożonej reklamacji nie wskazał Pan że towar był już wadliwy w momencie zakupu. Ponadto jak już wskazano powyżej uszkodzenia wskazane w reklamacji mają charakter zewnętrzny, mogę być spowodowane nieprawidłowym przechowywaniem (wilgotnością pomieszczenia) lub jazdą bez zalecanego ciśnienia lub warunkach zimowych (sól drogowa). Z uwagi na powyższe, uznaję reklamację za bezzasadną. Poprosiłem o przesłanie opinii rzeczoznawcy, bo pisał ze wyśle opony do rzeczoznawcy. Oczywiście jak kolega na początku napisał rzeczoznawca to Zbyszek magazynier.
KonradTrek800 Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 Z oponami miałem podobny problem bo prawie "nowa" opona zaczęła gubić bieżnik, po bokach zaczął pękać i odpadać jakby odklejać. Natomiast miałem świadomość, że kupiłem leżaki magazynowe za 60zł (zwijane gravelowe). Drugi komplet o mniejszej średnicy zachowywał się idealnie i odpuściłem temat. Opony katuję w lesie i jak zajadę to kupię nowe wyższej klasy. Sprzedawca był bardzo miły więc po ludzku odpuściłem temat. Natomiast gdybym kupił opony 2x150zł to byłbym wściekły. Napiszę przykład z innej branży. Mam dwoje dzieci w wieku szkolnym i wiadomo, że zużywają, niszczą ogromne ilości butów. Zaobserwowałem, że praktycznie żadne nie wytrzymały 24 miesięcy. Żona buty do śmietnikami i kolejne kupione. Zacząłem robić zdjęcia paragonów za każdym razem jak pojawiła się jakaś wada w butach to reklamacja. Oczywiście zakupy butów w dużych sklepach lokalnie lub internet. Za każdym razem reklamacja była uwzględniana i najczęściej zwrot pieniędzy bo już nie było tego modelu lub druga taka sama para. Ostatnio reklamowałam córki plecak gdzie urwał się pasek. Nikt nie sugerował, że dziecko nosiło za ciężkie przedmioty i 150zł wróciło na konto.Żyjemy w UE i te dwa lata rękojmi jest właśnie po to aby sklepy nie handlowały najtańszym chińskim badziewiem tylko produktami, które dwa lata wytrzymają. Nie jestem prawnikiem ale reakcja sklepu jest żenująca. Napisz im oficjalne pismo, że boisz się o własne bezpieczeństwo i w razie wypadku spowodowanego przez wadliwe opony poniosą konsekwencje. Ty im wskazaleś, że towar jest wadliwy w tym momencie i zagraża twojemu zdrowiu. Może ktoś z prawniczą wiedzą podpowie jak przygotować kolejne pismo.Wiadomo, że z takim bzdetem do sądu nie pójdziesz ale kiedyś trafia na prawnika, który temat pociągnie i koszty dla nich będą 100x wyższe. Zaora ich i nauczą się rozwiązywać takie problemy w zarodku.Jeszcze jeden przykład z tego miesiąca mi się przypomniał. Kupiłem synowi porządny fotel ergonomiczny za 1400zł. Po tygodniu zauważyłem pęknięcie osłony plastikowej (1cm) spowodowany ruchem oparcia. To nie wpływa na bezpieczeństwo. Po prostu wyłącznie kwestia estetyki. Zrobiłem zdjęcie i film wysłałem do sklepu. Sprzedawca przesłał reklamacje do producenta i za tydzień otrzymuje informację, że całkowicie nowe oparcie z mechanizmem czeka na mnie w sklepie do odbioru! Tak się załatwia sprawy reklamacyjne. Od nas wymagają to i my wymagajmy!
kaido2 Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 Ale sprzedawca ma odesłać produkt do producenta, a nie sam przeprowadzać oględziny. No i : Continental daje 2 lata gwarancji na produkt od daty zakupu ( wystarczy paragon), bez jakiegoś udowadniania, że towar był już wadliwy w momencie zakupu, zresztą co to za reguła? Ewidentnie mi to podpada. Proponowałbym @ bezpośrednio do producenta opon. 3 minuty temu, KonradTrek800 napisał: Napisz im oficjalne pismo, że boisz się o własne bezpieczeństwo i w razie wypadku spowodowanego przez wadliwe opony poniosą konsekwencje. Ty im wskazaleś, że towar jest wadliwy w tym momencie i zagraża twojemu zdrowiu. Konrad, nic nie trzeba pisać, Continental i inni producenci opon przedstawiają sprawę jasno. 2 lata gwarancji potrzebny jest tylko paragon. Tylko komuś się czegoś nie chce, albo ma lewiznę.
KonradTrek800 Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 No właśnie ja też jestem pewien, że to opony z jakiejś utylizacji niemieckiego magazyniu a nie oficjalnej dystrybucji. Trafiły do Polski no bo tu wszystko Janusz na allegro sprzeda. Sądzę, że firma taka jak Conti nie może sobie pozwolić na taką dużą wpadkę wizerunkową i baz mrugnięcia wymianiłaby opony. Mam nadzieję, że się o tym dowiedzą i wszystkie kanały mediów powinny wyświetlić ten wątek i zdjęcia. To jest straszny ból d.py dla tak dużego producenta i za grosze nie będą szargać swojego imienia.
kaido2 Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 W przypadku gdy okazywało się, że gdzieś na rynek wyjechała lewa partia to producent bez gadania wymieniał moim wszystkim znajomym, którzy też prowadzą serwisy i zamawiają towar, bądź mają sklepy czy punty w sieciach rowerowych. Często w przypadku opon wyglądają one zaraz po wyjściu za bramę normalnie jak pełnowartościowy produkt, jednak wystarczy, ze do mieszanki dano za mało, bądź w ogóle nie dano polimeru i po roku , dwóch leżakowania nawet w dobrych warunkach będzie się z opony " sypało" Tak jak pisałem, bo miałem styczność i z nowymi Conti mnie to wygląda wstępnie normalnie, ale nie miałem tego akurat przypadku w ręce stąd może pochopnie wstępnie oceniłem stan rzeczy na ok, jednak tak,- różne rzeczy się zdarzają nawet najlepszym i nie jest to jakaś nie wiadomo jaka rzadkość. Dlatego jeżeli są wątpliwości, reklamować, ostatecznie u producenta, lub gdy to nie pomoże to rękojmia z tytułu niegodności produktu z umową . Gdyby wszystko było ok, to sprzedawca nie powinien kombinować. Niestety Allegro, Olx to ostatnie miejsce gdzie powinno się cokolwiek kupować w tej dziedzinie.
tadzikpl Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 Mi to wygląda na mylne przeświadczenie sprzedawcy, że relacja dobra z dystrybutorami da mu więcej profitów, niż z klientami. I nawet czasem niektórzy dystrybutorzy z tym nie walczą, choć ostatecznie uderza takie działanie w sprzedawcę, dystrybutora i producenta.
bombka Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 8 godzin temu, Hal napisał: Po upływie roku, to na Kliencie spoczywa odpowiedzialność udowodnienia wady nabytego produktu, która była już w monecie jego zakupu. Ożeż w mordę, większych głupot już dawno nie czytałem, specjalistą nie jestem, ale istnieje chyba coś takiego jak wada ukryta produktu której nie jesteś w stanie zauważyć ani w żaden sposób zweryfikować w dniu zakupu, no bo niby co miałeś zrobić, wysłać skrawek opony do laboratorium celem sprawdzenia składu mieszanki gumy. Gość totalnie odleciał. Wal bezpośrednio do producenta, nie zdziwiłbym się jakby to była jakaś lewizna.
Hal Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) właśnie pisałem do Continental ale pani mi odpisała ze nie ten dział. Na radzie poprosiłem o dane kontaktowe. Bo ogólnie nie znalazłem kontakt do reklamacji. Ogólnie też pachnie mi lewizną opony i nie polecam kupowanie w 💩 24Bike.pl Edytowane 26 Marca 2021 przez Hal
bombka Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 11 minut temu, Hal napisał: Ogólnie też pachnie mi lewizną i nie polecam kupowanie w 24Bike.pl Napisz też do niego, że składasz reklamacje bezpośrednio u producenta z podaniem danych sklepu który sprzedał ich produkt, ciekawe jak zareaguje.
Hal Opublikowano 29 Marca 2021 Autor Opublikowano 29 Marca 2021 Rozmawiałem z Panią w dziale reklamacji Continental nic nie zrobią. Jedynie musze się odwołać od reklamacji tam gdzie kupiłem opony a on powinien odesłać do producenta lub tam gdzie kupił. Będzie niestety ciężko i będę stratny na oponach, na razie od kolegi mam conti attack force.
bombka Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 2 godziny temu, Hal napisał: Rozmawiałem z Panią w dziale reklamacji Continental nic nie zrobią. Jak dobrze że założyłeś ten wątek, przymierzam się powoli do kupna nowych opon, a z racji że na ustawkach pieją z zachwytu nad tymi od conti chciałem spróbować, ale już nie chcę, zostanę przy Specjalized.
Hal Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Opublikowano 30 Marca 2021 9 godzin temu, bombka napisał: Jak dobrze że założyłeś ten wątek, przymierzam się powoli do kupna nowych opon, a z racji że na ustawkach pieją z zachwytu nad tymi od conti chciałem spróbować, ale już nie chcę, zostanę przy Specjalized. Najważniejsze to kupić opony z pewnego źródła nie jak Ja z gównianego sklepiku internetowego.
bombka Opublikowano 30 Marca 2021 Opublikowano 30 Marca 2021 Źródło, źródłem, ale jeżeli chodzi o opony continentala, to widziałem już taką co wybuchła, taką co się pruje i teraz te Twoje, do tego podejście firmy do reklamacji, według mnie nie tak powinno wyglądać, za dużo tego, ja podziękuje.
Rekomendowane odpowiedzi