Skocz do zawartości

Rower biegowy czy rower 4 kołowy - nauka dziecka jazdy na rowerze.

aga7898

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zastanawiałam się ostatnio nad zakupem mojej chrześniaczce na 4 urodziny rowerka. Po długich rozmowach i dyskusjach w domu nie mogę dość do tego jaki rower kupić. Widziałam jak dzieci popierniczaja na tych odpychanych i uczą się łapać równowagę. Z drugiej strony pamiętam jak ja się uczyłam jeździć i 4 kółka kiedyś były standardem, a później nauka na 2. 

Jestem ciekawa jakie macie na ten temat opinie. Co już jest passe, a co teraz zalecacie?

Opublikowano

Tylko i wyłącznie biegowy. Na biegowym dziecko uczy się równowagi i pochylania na zakrętach. Rower na czterech kółkach niczego nie uczy oprócz pedałowania. Po zdjęciu kółek trzeba naginać za dzieckiem.
Moich dwóch synów po rowerach biegowych tylko raz odepchnąłem i pojechali. Jeden i drugi tak samo, zero problemów na zakrętach i z równowagą.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Jeszcze jedno, ważne. Kółka pompowane i hamulec. Ja kupiłem bez hamulca i żałowałem bo podeszwy zdarte a na piasku buty czarne.
Z czystym sumieniem polecam Puky LR 1L br Miałem ten tylko bez hamulca.

• Lubię to! 1
Opublikowano
16 minut temu, Teti napisał:

Tylko i wyłącznie biegowy. Na biegowym dziecko uczy się równowagi i pochylania na zakrętach. Rower na czterech kółkach niczego nie uczy oprócz pedałowania. Po zdjęciu kółek trzeba naginać za dzieckiem.
Moich dwóch synów po rowerach biegowych tylko raz odepchnąłem i pojechali. Jeden i drugi tak samo, zero problemów na zakrętach i z równowagą.

Jeszcze jedno, ważne. Kółka pompowane i hamulec. Ja kupiłem bez hamulca i żałowałem bo podeszwy zdarte a na piasku buty czarne.
Z czystym sumieniem polecam Puky LR 1L br Miałem ten tylko bez hamulca.

Kurczę czyli jak bez hamulca to zainwestować tez w buty z wielka podeszwa ? :D Bo upatrzyłam sobie taki ładny model ale brak hamulca 

https://www.rowertour.com/p/80792/rebel-kidz-air-classic-unisex-steel-rowerek-biegowy-125-cala-bialy

Opublikowano
Teraz, Teti napisał:

Tyle tylko że to małe kółka, ile ma dzieciak?

4 urodziny będzie mieć

Opublikowano

Przepraszam źle spojrzałem, kółka ok. Tylko powtarzam hamulec naprawdę się przydaje

• Lubię to! 1
Opublikowano

Biegowy, a później zwykly z patykiem zamiast kolek bocznych. Rok temu nauczylem corke tak jezdzic. Miala niecałe 4.5 roku i jezdzila już normalnie. Fakt, ze troche musialem za nia pobiegac.

• Lubię to! 1