Skocz do zawartości

Siodło Fizik

Oracz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szajbajki :)

Od niedawna jestem posiadaczem roweru szosowego i mam pewien problem, a konkretnie chodzi o siodło.

Po paru przejechany kilometrach mrowieje, a nawet zaczyna boleć pupa. Jako kolarz-amator myślałem, że kupno ubioru ( spodenki z wkładką ) rozwiąże sytuację, ale tak się jednak nie stało.

Zrobiłem krok dalej i jako, że od dłuższego czasu śledzę kanał Szajbajk postanowiłem użyć jednej z jego metod zastosowanych na filmie, a konkretnie ten z katalagiem i odjeciu cm. No dobrze wszystko ustawione jak trzeba, zmierzone, ustawione i jadę. Niestety po 20 km. przejechanej trasy znowu powrót problemu.

Nie wiem już co robić na prawdę. Wieczorem wrzucę kilka fotek jak to wygląda i może ktoś znandzie odpowiedz :)

P.s lewa dłoń również drętwieje po paru kilometrach i dodam, że jeżdże w rękawiczkach.

Opublikowano

Zakładam, że dobrze ustawiłeś wysokość siodła oraz rozmiar ramy masz prawidłowo dobrany. Najprawdopodobniej masz źle ustawione siodło w płaszczyźnie poziomej. Zrób punkt po punkcie jak niżej, powinno pomóc:

1. Sprawdź ustawienie odległości siodła "tył-przód":

a) Przygotuj "wahadełko" - kawałek sznurka z obciążnikiem. 

b) Usiądź na rower, połóż nogi na pedałach lub wepnij się w SPD.

c) Ustaw korby na godzinę 9.00-15.00

d) Spuść wahadełko z rzepki kolana wysuniętego na godzinie 15.00. Wahadełko musi "trafiać" dokładnie w oś pedału. 

2. Sprawdź ustawienie siodła poziomicą. Powinno być na 0 stopni. Jeśli dalej będziesz czuć dyskomfort drętwienia w kroczu, pochyl dziób siodła o 1-3 stopnie (pęcherzyk powietrza na poziomicy wychodzi minimalnie poza drugą kreskę). 

3. Warto byś sprawdził ustawienie kąta nachylenia kierownicy. W tym celu połóż dłonie na łapach klamkomanetek. Ręce w łokciach powinny być leciutko zgięte, rotacja dłoni w jej płaszczyźnie 0 stopni. Siedząc na rowerze w pozycji "na łapach" powinieneś odczuwać luz na całej długości rąk i w barkach. Żadne partie mięśni nie mogą być napięte. 

Ja się tak ustawiałem i jest ok.

• Pomógł 2
Opublikowano

Dziękuję za szybką poradę Panie Wojtku :)

Rama roweru jest odpowiednio dobrana, a z wysokością siedzenia bywa różnie, ale teraz ustawie je metodą "książki w kroczu" i zobaczę na samym początku poziom siodła.

• Pomógł 1
Opublikowano

siemanko,

Problemem może być tez złe siodło :) jeśli porady Wojtka Ci nie pomogą to znaczy ze siodełko nie podpiera dobrze twojego kręgosłupa. Najlepiej wybrać sir wtedy do sklepu gdzie maja taki śmieszny stoleczek usiąść i zmierzyć odległość miedzy odcisnieciami i na tej podstawie dobrać siedzisko :)

Szajbajk chyba nagrywał o tym film polecam odnaleźć tam chyba jest wyjaśnione to zjawisko :)

Pozdrawiam Marek

Opublikowano (edytowane)

Jak już wcześniej obiecałem wrzucam foto jak to wygląda ;)

Na moje lekki kąt chyba jest :$

IMAG0646.jpg

IMAG0647.jpg

Edytowane przez Oracz
Tekst
  • Pomógł 1
  • Administrator
Opublikowano

Do powyższych rad dorzucę też od siebie, że skoro 

22 godziny temu, Oracz napisał:

Od niedawna jestem posiadaczem roweru

Do powyższych rad, by eksperymentować z ustawieniem siodełka dorzucę też, że skoro jeździsz od niedawna, ból tyłka może występować nawet przez kilka pierwszych tygodni.

• Pomógł 2
Opublikowano

Uszanowanie :)
Dopiero dzis byl czas na prace nad rowerem i zabawa z poziomica :D
Siedziska jednak bylo lekko ustawione pod katem, ale raz dwa wypoziomowalem i przesunalem maksymalnie do tylu.
Przejechalem sie i musze powiedziec, ze jest bardzo dobrze.
Przejechalem 40 km. ( zwykle spodnie, bo spodenki z wkladka sie piora ) i nie boli pupa i nie ma mrowienia w dloni :o
Dodatkowo ustawilem siedzenie na metoda "ksiazka miedzy krocze" i jest na prawde rewelacyjnie.
Ostatecznie sprawa rozstrzygnie sie w niedziele, bo bede mial wolne i pojade troszke wiecej. 

Aaa zapomnialem dodac, ze nawet plecy mnie nie bolaly, gdy zsiadlem z roweru. Jednak detale maja znaczenie :D

Opublikowano

Wszystkim Wam bardzo dziekuje za pomoc, bo dzieki temu wiem na co musze zwracac szczegolna uwage :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jesli o dyskonfort okolic tylka zwiazane z siodelkiem to za wiele rad nie dostaniesz. To kwestia testow. 

Ja co moge ci poradzic to to ze wysokosc siodla to dlugosc nogi odjac 10 cm. W teorii bo ja musialem zjechac jeszcze 1,5 cm. Kolejna sprawa to "poziom" siodelka. Ja dla przykladu mam przod siodla lekko opuszczony w dol. 

Proponuje ci zakupic siodelko z otworem. 

Opublikowano

Maki już po temacie, ale dziękuję za poradę :)

Wystarczyło wypoziomować.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Hej chciałbym się podpiąć pod temat i uzyskać kilka informacji na temat Fizik-a Nisene. @Oracz widzę, że używasz takiego. Mógłbyś coś więcej powiedzieć na jego temat? Jak się sprawuje? W necie niestety nie potrafie znaleźć konkretów na jego temat. Czy ktoś z was miał z nim jeszcze do czynienia? 

Opublikowano
Dnia 29.03.2017 o 16:29, Wojtek_S napisał:

Jeśli dalej będziesz czuć dyskomfort drętwienia w kroczu, pochyl dziób siodła o 1-3 stopnie (pęcherzyk powietrza na poziomicy wychodzi minimalnie poza drugą kreskę). 

Pochylenie siodełka do przodu nasili nacisk na nadgarstki a to z kolei będzie potęgowało drętwienie dłoni.

Opublikowano
Dnia 17.06.2017 o 10:43, Fimala napisał:

Hej chciałbym się podpiąć pod temat i uzyskać kilka informacji na temat Fizik-a Nisene. @Oracz widzę, że używasz takiego. Mógłbyś coś więcej powiedzieć na jego temat? Jak się sprawuje? W necie niestety nie potrafie znaleźć konkretów na jego temat. Czy ktoś z was miał z nim jeszcze do czynienia? 

Używałem go bardzo krótko, bo mi zupełnie nie przypadło do pupy :D