Skocz do zawartości

Linki hamulców oraz przerzutek puścić na całej trasie w pancerzu czy może ciąć jak w oryginale i puszczać gołą linkę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich "forumowiczów"... w temacie jestem zielony dlatego chcę zasięgnąć opini forumowiczów

WSTĘP

Postanowiłem powrócić do jazdy na rowerze na którym nie poruszałem sie z dobre 15 lat :D, mój staruszek się już nie nadawał do ożycia zresztą zanim bym się dokopał do niego w garażu minęło by trochę czasu... postanowiłem zatem zakupić używkę jak najtaniej po bandzie.... to co mi wpadnie w oko....

I tak kupiłem sobie rowerek za 150zł (tak wiem śmiech na sali) ale do zrobienia... jak go kupowałem byłem trochę do tyłu z tym co się dzieje w "sferze bików" co kupiłem ... MTB DownHill - takie naklejki miał nie wiem czy to marka czy nie... rama łączona amorkiem z tylnym widelcem widelec przedni alu rama z przodu alu... tył widelec stal.. koła wymienione na alu vera alu coś tam 27,5 """. tak wyglądał : (miał zaciski v-ki w ogóle nie pasujące do obręczy kół... zatem zamontowałem tylny szczękowy wymieniając przy okazji zwichrowana tarczę tylna... na zdjęciu pokazane jest jak poprzednik miał zamontowane koło przednie nie ta strona tarczy a czemu bo była 8-ka i haczyła o mocowanie zacisku... no ale ok do rzeczy z tyłu była (i w sumie jedyne co zostało) kaseta 10 shimano i klamko manetki do acury 8 biegowej i tył przerzutka ...

(w skrócie co było w trakcie zakupu:

1 .rowerka hamulców  (szczęk... zacisków) brak... tarcze hamulcowe zwichrowane prawie o centymetr...
2. z przodu przerzutka shimano FD-TY10 (tak do 6-7 biegowej kasety obsluga do 42zebów)
3. korba FC-TY33
4. tył kaseta cs-hg50-10
5. tył przerzutka RD-M340
6. klamko manetki ST-EF29
7. koła 27.5 VERA TERRA 6160 Aluminium  
8. łańcuch HG40
9. kierownica zoom
10. przedni widelec tak zamalowany ze nie znam marki
11. przejscie i grzybek do kierownicy diamond.....
Tak widać pełęn nie kompatybilny misz masz

zdjęcie poglądowe wraka jeszcze pospreyowany już po zrobieniu tylnego hamulca 

Ale ja się nie poddaję z natury po zakupie rowerka mówię ok zrobię hamulce wyprawa do sklepu po tarcze i mechaniczne hamulce (poszło ze 400zł), tam się zapytałem o łańcuch i już mnie Pan sprzedawca naprowadził na realia pytając jaką mam kasetę  bo od tego zależy typ łańcucha oho zaświeciła mi się lamka i zacząłem przyglądać się obecnym realiom i.... postanowiłem powiedzieć b kiedy powiedziałem A... zatem jaki osprzęt leci do tego "śmiecia"

teraz mam oczyszczoną rame rozebrany do zera i powoli buduje swoje mobilum.... :D

MERITUM I PYTANIE:

Otóż...

1 . fabrycznie na ramie z prawej strony są wyprowadzenia linki na zewnątrz tzn idzie bez pancerza do tylnej przerzutki idzie tak od manetki do ramy w pancerzu następnie bez 20 cm później kawałek w pancerzu na tylny widelec i na tylnim widelcu znowu 15 cm bez pancerza
2. do przedniej przedniej tez od manetki pancerz.. rama 20cm bez pancerza... pancerz...
3. tylni hamulec znowu kierownica... rama 20cm bez itd...

PYTANIE czy nie lepiej te odcinki bez pancerza rozwiercić te fabryczne przejścia i dać na całości w pancerz ?

SPROSTOWANIE:
co jest do zamontowania i zakupione czeka tylko bo teraz mam rozebrane wszystko do zera oczyszczam szykuje do malowania dlatego w/w pytanie
1. KASETA zostaje
2. korba FC-MT500-3 40/30/22 plus suport SM-BB52
3. łańcuch CN-HG54
4. przerzutka tył RD-M593 SGS
5. przerzutka przód FD 590 3x10
6. szczęki hamulcowe i nowe tarcze...
7. klamki od hamulców BL-T610
8. Manetki SL-T610 kmpl. 3x10
9. oczywiście pancerz mam już po 4 metry przerzutowego i hamulcowego

jeszcze do kilku dni mogę coś odesłać i podmienić :D... i podsumowanie sumarum z lakierem... "bazą dawca" i osprzetem wyniosło mnie 1750 zastanawiam się czy nie lepiej by mi było udać się do sklepu kupić coś do 2000 tyś hehe

20210306_135126.jpg
Opublikowano

Ładować hajs w coś takiego? Totalnie bez sensu.

Opublikowano (edytowane)

w

Godzinę temu, mataman napisał:

osprzęt zawsze mogę później przełożyć jak dorwę w dobrej cenie inną ramę :D czyż nie ?:D 

To po pierwsze...

A po drugie pytam o pancerz i przeprowadzenie linek ...

Edytowane przez Perun
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Perun napisał:

PYTANIE czy nie lepiej te odcinki bez pancerza rozwiercić te fabryczne przejścia i dać na całości w pancerz ?

Nie, ponieważ w momencie gdy przerzucanie zaczyna szwankować z powodu naleciałego syfu  to wymieniasz ostatni odcinek pancerza przy przerzutce, a nie cały pancerz.

Chwila roboty i jedziesz dalej, a tak masz rzeźbę z całym pancerzem.

Następna rzecz - mniej pancerz = mniej dodatkowych uszkodzeń i oporów.

16 godzin temu, mataman napisał:

Chce i ma, to nie powinno podlegać dyskusji.

Edytowane przez kaido2
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki kaido2 za info zatem robię tak jak było :D dziś rama po wypiaskowaniu zatem jutro maluje... podkład podkład --> malowanie..... albo po prostu malowanie mam farbę Lechlera LS130 (29130) i ponoć można bez podkładu oszlifowałem poziomice aluminiowa podzieliłem na podkład i bez przemalowałem jutro zobaczę wytrzymałość efektu końcowego :D

Zatem możemy panie adminie zamykać temat lub przerzucić po renowacji dodam fotki końcowe...

PS. dziś przyjechał osprzęt... zostaną już tylko pedały do domówienia :D